Θύμωσε ο Αγάς και έκοψε τον… διάλογο: Θέλει άλλο πρωθυπουργό, «έντιμο», ο Ταγίπ – Πάρτο αλλιώς και βλέπουμε, απαντά η κυβέρνηση

FILE PHOTO: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Τούρκο ισλαμιστή Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ), σε γεύμα που του παρέθεσε ο τελευταίος στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Σε κατάσταση παράνοιας το καθεστώς της Τουρκίας και αυτό φυσικά πηγάζει από τον απολυταρχικό ισλαμιστή ηγέτη του. Πάντα σε πλήρη συντονισμό στο ημερήσιο όρντινο, βγάζει τώρα μπροστά τον «διάλογο», αλλά πάντα φυσικά με τους δικούς του όρους.

Αρχικά ο boss έβαλε τον Ακάρ να κάνει μια πρώτη πρωινή δήλωση για την ανάγκη επίλυσης των διαφορών «ευγενικά» και διπλωματικά χωρίς αλληλοπροσβολές και αλληλοπροκλήσεις. Καλά έως εκεί, με απορίες αλλά… καλά.

Και λίγες ώρες αργότερα, το ίδιο το… αφεντικό ανέλαβε να μας εξηγήσει πως εννοούν την ευγένεια, τη διπλωματία και τις μη αλληλοπροσβολές.

Μιλώντας μετά την προσευχή της Παρασκευής, είπε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης: «Εξέφρασα τις αντιδράσεις μου και είπα ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους, αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι τελειώσαμε τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα.

Δηλαδή, κατά την άποψή του δεν είναι προσβλητικό να αποκαλεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ανέντιμο ο πρόεδρος ενός κράτους που θέλει καλόπιστα να λύσει προβλήματα. Και μάλιστα προβλήματα ανύπαρκτα, κατασκευασμένα και ζητήματα λυμένα εδώ και δεκαετίες από τις διεθνείς συνθήκες.

Ως εκ τούτου φαντάζει απολύτως φυσιολογική η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα αν θα υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ:

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός πάντοτε έχει τη διάθεση να συνομιλεί με τον Τούρκο πρόεδρο, η ελληνική πλευρά πάντοτε έχει τη διάθεση να συνομιλεί, υπάρχει, όμως, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που πρέπει κανείς να ακολουθεί για να έχουν νόημα οι συζητήσεις αυτές και σίγουρα το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και με παράνομες ενέργειες παραβίασης του εναέριου χώρου μας έχει αποκλίνει πολύ από αυτή τη συμπεριφορά».

«Ελπίζουμε να αντιληφθεί η Τουρκία ότι είναι τελείως αδιέξοδη η τακτική αυτή που έχει ακολουθήσει και δεν έχει πουθενά απήχηση στον κόσμο, να χαμηλώσει την ένταση και να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη”, είπε ο κ. Οικονόμου στη διάρκεια του μπρίφινγκ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση βλέπει σημάδια βελτίωσης του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τετ α τετ που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών ο κ. Οικονόμου επισήμανε: «Η χώρα μας δεν επιδιώκει εντάσεις και πάντοτε είμαστε εκείνοι που λέμε ότι οι δίαυλοι του διαλόγου πρέπει να είναι ανοιχτοί και ότι δεν μπορούμε να συνομιλούμε με το παράλογο. Από την άλλη πλευρά πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ο αναθεωρητισμός δεν εξυπηρετεί κανέναν και βλάπτει πρωτίστως τους αυτουργούς του. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνειδητοποιήσουν ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι προς όφελος συνολικά και των χωρών της περιοχής και της Ευρώπης. Η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι και ανυποχώρητη σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση για τυχόν επιπτώσεις στο τουρισμό λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας τόνισε πως τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και σημείωσε: «Τα μηνύματα που έχουμε από τον τουρισμό είναι πάρα πολύ αισιόδοξα. Και αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα στον τουρισμό επιβεβαιώνει τα μηνύματα αυτά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή, είναι μια χώρα ασφαλής. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι κυριαρχεί στη χώρα κάποιος πανικός. Αυτό που πρέπει να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με σαφή στρατηγική και ξεκάθαρες θέσεις, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Η χώρα έχει σταθερές και ειλικρινείς σχέσεις με σπουδαίες δυνάμεις, είναι μέλος διεθνών οργανισμών, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δεν προκαλούμε, δεν φοβόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε. Από την άλλη δεν εφησυχάζουμε, εργαζόμαστε για να υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, κάτι το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη και γεωπολιτικά και οικονομικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο των χωρών στη γειτονιά μας».

Η παρενόχληση Χαρδαλιά

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα μοιάζει παρωνυχίδα η νέα πρόκληση από την τουρκική πλευρά όταν οι χειριστές ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο υφυπουργός Άμθνας Νίκος Χαρδαλιάς με τον αρχηγό της αεροπορίας, μέσα στον εθνικό μας εναέριο χώρο, έλαβαν μήνυμα ότι βρίσκονται σε… τουρκικό εναέριο χώρο και ελέγχονται από την Άγκυρα.

Ο υφυπουργός Άμυνας και ο ον αρχηγό της αεροπορίας μετέβαιναν στον Άγιο Ευστράτιο προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στην επέτειο τριάντα χρόνων από τον θάνατο του υποσμηναγού Σιαλμά

Οι χειριστές αδιαφόρησαν και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους.

Σημειώνεται ότι η περιοχή ελέγχεται από το FIR της Αθήνας ενώ τέτοιου τύπου παρενοχλήσεις γίνονται συστηματικά από την Τουρκία. Ωστόσο, αυτές οι παρενοχλήσεις δεν αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργούν τα πληρώματα των ελληνικών ελικοπτέρων και των αεροσκαφών.

HJ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και skai.gr
Eλλάδα Αθήνα 

Άλλαξε πάλι τον… αμανέ ο Ακάρ: Τα θέλει βέβαια τα νησιά, αλλά με… ευγένεια και διπλωματία !

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: