Θέμα ημερών το νέο κύμα πανδημίας στην χώρα μας: Σήμα κινδύνου από Βασιλακόπουλο και Πρασά [video]

File Photo via EPA/SEDAT SUNA




Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι ειδικοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι είμαστε προ των πυλών ενός νέου κύματος πανδημίας και στην χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, η άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αυξήσει τα κρούσματα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά και εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα τελείως απαισιόδοξα.

”Για παράδειγμα υπάρχουν τα χάπια της Pfizer, το γνωστό Paxlovid, το οποίο αν το πάρεις τις πρώτες μέρες της νόσησης, μειώνει πάρα πολύ, 85 με 90% την πιθανότητα να πας στο νοσοκομείο.

Σε λίγο θα υπάρχει διαθέσιμος και στη χώρα μας συνδυασμός των μονοκλονικών ανστισωμάτων από την AstraZeneca, για αυτούς που έχουν άλλα προβλήματα και δεν μπορούν να κάνουν καλή ανοσολογική απόκριση από το εμβόλιο, μπορούν παίρνοντας αυτό το αντίσωμα για 6 μήνες να είναι αρκετά προστατευμένοι σαν να έχουν εμβολιαστεί.

Έχουμε την ρεμδεσιβίρη που αν την πάρεις νωρίς επίσης μειώνει την πιθανότητα να πας στο νοσοκομείο. Και υπάρχουν κι άλλα εργαλεία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς εκτιμά ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον σε λίγες ημέρες θα φτάσουν και στην Ελλάδα.

”Έχουμε έναν ιό που κάθε τρεις μήνες μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που μπορεί και σηκώνει μεγάλα κύματα στην κοινότητα.

Αυτά τα κύματα αφήνουν πίσω τους μια ζημιά την οποία την πληρώνουμε όλοι μας. Για αυτό και είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει όλοι μας συλλογικά, κι όχι μόνο οι ευπαθείς, να μην γινόμαστε μέρος του προβλήματος.

Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας τις επόμενες μέρες.

Είναι το Όμικρον 4, το Όμικρον 5, το βλέπουμε στις άλλες χώρες, θα έρθει στην Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι νοσηλείες”.

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε λέει: ”Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην συμμετέχουμε στις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που θα ξαναγίνουν στη κοινότητα γιατί η νόσηση με την Όμικρον δεν σε προστατεύει από την νόσηση από την Όμικρον 4 ή την Όμικρον 5” καταλήγει.

 




ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

«Βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος της πανδημίας»: Σήμα κινδύνου από τον καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: