Θέλουν όλο και περισσότεροι να φύγουν από την Τουρκία: Αυξήθηκαν 45% οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ

File photo: Μικροπωλητής πουλάει τουρκικές σημαίες έξω από ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA




Οι αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 47% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετέδωσε η Deutsche Welle Turkish, επικαλούμενη στοιχεία του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA).

Ο οργανισμός κατέγραψε συνολικά 24.625 αιτήσεις από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ πέρυσι, με το 32%, το μεγαλύτερο ποσοστό, να υποβάλλεται στη Γερμανία.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 στάθηκε σημείο καμπής για τις αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία στην ΕΕ.

Οι υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην ΕΕ, ειδικά στη Γερμανία.

Άλλες ομάδες που στοχοποιούνται από την τουρκική κυβέρνηση, όπως οι Κούρδοι, έχουν επίσης εγκαταλείψει την Τουρκία σε αυξανόμενους αριθμούς μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στα νοτιοανατολικά της χώρας, όταν μια ειρηνευτική διαδικασία με ένοπλες κουρδικές ομάδες απέτυχε το 2015.

  • Οι αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία σημείωσαν μεγάλη άνοδο το 2019, με 26.38 Τούρκους υπηκόους να ζητούν άσυλο στην ένωση προτού πέσουν κάτω από τις 16.720 το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με την EUAA.

Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών στους οποίους χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα από την ΕΕ κατέγραψε μείωση 14% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον οργανισμό, με μόνο 7.910 αιτούντες να εγκρίνονται και 10.460 να απορρίπτονται.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γαλλία απέρριψε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από την Τουρκία (52%), σύμφωνα με στοιχεία της EUAA.

Με πληροφορίες από Ahval

Το ΝΑΤΟ θα προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί διαβεβαιώνει ο Σολτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: