Θα δώσει το χέρι ο Ερντογάν στους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για μια συμφωνία στη Μαδρίτη;

File photo: H Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα ΄Αντερσον (Α) με την Φινλανδή ομόλογό της Σάνα Μαρίν EPA, PAUL WENNERHOLM




Η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία οδεύουν προς μια συμφωνία για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές στο Ελσίνκι. Υπήρχε “προθυμία από παντού να βρεθεί λύση” στην πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες αναφέρει ο Euobserver (κείμενο Andrew Rettman).

Καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι εκκρεμείς ανησυχίες της Τουρκίας είχαν περιοριστεί στους δεσμούς της Σουηδίας με μια μικρή λίστα κουρδικών ομάδων, όπως το YPG, ανέφερε ο Φινλανδός διπλωμάτης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται περισσότερο για τη Σουηδία παρά για τη Φινλανδία – αυτό δεν είναι μυστικό», είπε. Η Φινλανδία υποβάθμισε το ζήτημα των πωλήσεων όπλων, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει εμπάργκο», τόσο όσο «εκκρεμείς άδειες εξαγωγής». Αναφέρθηκε σε «τεχνικές διορθώσεις» που «μπορούν να λυθούν αρκετά γρήγορα».

Μένει να δούμε αν ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) θα δώσει τα χέρια για μια συμφωνία με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ηγέτες στη Μαδρίτη, σχολιάζει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι εάν υπάρχει καλή θέληση η ευρωπαϊκή διπλωματία  μπορεί αν είναι δημιουργική. 

Η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία θα μπορούσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας σε μια επίσημη δήλωση, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, για παράδειγμα. 

Το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ θα μπορούσε επίσης να γεμίσει με συζήτηση για τη σημασία της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας το επίσημο νέο της όνομα — Türkiye.

Εάν και όταν ο Erdogan υπογράψει τα «πρωτόκολλα προσχώρησης» των σκανδιναβικών κρατών, θα λάβουν το επίσημο καθεστώς των «προσκεκλημένων του ΝΑΤΟ», δίνοντας στο προσωπικό τους πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία έχει υποσχεθεί να κινηθεί μαζί με τη Σουηδία ως αντίδραση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν επίσης στην περιοχή της Βαλτικής, όταν η Ρωσία απείλησε τη Λιθουανία για τον υποτιθέμενο «αποκλεισμό» του Καλίνινγκραντ.

Όμως οι Φινλανδοί διπλωμάτες υποβάθμισαν τους κινδύνους κλιμάκωσης, καθώς «οι πιο ισχυρές ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσαν διπλωματικές πηγές της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες ο Putin ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει πιο ήπιες «εκφοβιστικές τακτικές» εναντίον της Λιθουανίας, από διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας, έως κυβερνοεπιθέσεις, παραβιάσεις του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου, καθώς και την τοποθέτηση περισσότερων πυραύλων στο Καλίνινγκραντ.

ΠΗΓΗ: Euobserver, Andrew Rettman – Finland optimistic in Turkey talks over Nato

Μία σημαντική μέρα για την Κύπρο η απόκτηση ελικοπτέρων από τη Γαλλία, τόνισε ο υπουργός Άμυνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: