Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, αναφέρει άρθρο γνώμης στον Guardian

File Photo: View at a sculpture of ‘The Parthenon Marbles’ collection, at the British Museum in London, Britain. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου George Osborne έχει συζητήσει την πιθανή επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα (ή του Elgin) στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα Guardian, σε άρθρο γνώμης του Simon Jenkins. Προσθέτει τα εξής:

Αυτά είναι απολύτως καλά νέα. Δεν είναι ο πρώτος που πρότεινε μία «συμφωνία για τα Μάρμαρα», αλλά είναι ο πρώτος που διατυπώνει την άποψη ότι  «το να τα βλέπεις με το μεγαλείο τους στην Αθήνα» είναι μία ποιότητα που πρέπει να επιδιωχθεί.

Το πιο σημαντικό είναι ότι φαίνεται να αποδέχεται ότι το ζήτημα έχει υπερβεί πλέον το παρελθόν της απόκτησής τους και το ξερό νομικό ζήτημα της ιδιοκτησίας. Αντιθέτως, αφορά το πλαίσιο στο οποίο επιδεικνύουμε καλύτερα αυτές τις δόξες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αναφέρεται.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Το να έχεις τα μισά μάρμαρα κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης στην Αθήνα και τα άλλα μισά σε έναν παγωμένο θάλαμο Bloomsbury είναι λάθος. Δεν πρόκειται για το μοίρασμα ενός έργου τέχνης, αλλά για τον διαχωρισμό του.

Η πομπή αυτή των αριστουργημάτων πρέπει να παρουσιαστεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο μαζί, και αυτό σημαίνει στον τόπο της δημιουργίας τους, στην Αθήνα. Δανεισμένα, στο πλαίσιο ανταλλαγής, πουλημένα ή ο,τιδήποτε άλλο, θα πρέπει να πάνε πίσω στην Ελλάδα. Είναι κατανοητό ότι οι Έλληνες δεν έπαψαν ποτέ να εκλιπαρούν για την επιστροφή τους.

Το μόνο ζήτημα είναι εάν μπορεί να γίνει κάτι για να κατευνάσει την υπερηφάνεια και το ένστικτο αποθησαυρισμού του προσωπικού του Βρετανικού Μουσείου, που έχουν φτάσει να θεωρούν τα Μάρμαρα ως προσωπική τους ιδιοκτησία.

Υπάρχει τώρα μία ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό: οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας αναπαράγουν επί του παρόντος αρκετά από τα γλυπτά του BM, χρησιμοποιώντας σύμφωνα με πληροφορίες πέτρα από τα αρχικά λατομεία της Πεντέλης στην Ελλάδα. Λέγεται ότι δεν θα διακρίνονται καν από τα πρωτότυπα, με τα ελαττώματά τους και όλα.

Αυτό σίγουρα ικανοποιεί την αισθητική απαίτηση του μουσείου να φαίνονται τα μάρμαρα «ανάμεσα στα μεγαλεία άλλων πολιτισμών» στο Λονδίνο. Τα μουσεία της Ευρώπης είναι γεμάτα με αντίγραφα, καλά και κακά, και το Βρετανικό Μουσείο έχει πολλά. Το θέμα λοιπόν παύει να είναι αισθητικό.

Η αυθεντικότητα της προέλευσης μπορεί να είναι ένα θέμα που συζητείται πολύ, αλλά αυτά τα μάρμαρα μπορεί κάλλιστα να τα ζήσει κάποιος οπτικά στο Λονδίνο – στο σύνολό τους μαζί με τα ομόλογά τους στην Αθήνα, εάν αυτό είναι το επιθυμητό.

Το θέμα λοιπόν καταλήγει στην πολιτική. Η Ελλάδα θέλει απεγνωσμένα τα αυθεντικά «κοσμήματα του στέμματος» να ενωθούν με τα υπόλοιπα. Αυτό δεν θα «άνοιγε απαραίτητα την πόρτα» για την επιστροφή κάθε γλάστρας και φωτογραφίας από την Ευρώπη σε τόπους προέλευσης, μολονότι το ζήτημα της αποκατάστασης τίθεται στις μέρες μας παντού.

Οι Έλληνες είναι παθιασμένοι με αυτά τα αγάλματα. Και, ειλικρινά, οι Βρετανοί δεν είναι. Τα αντίγραφα μπορεί να είναι στο Λονδίνο, όχι στην Αθήνα. 

Η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει. Μπορεί να προσφέρει αγάλματα σε αντάλλαγμα ή να συνάψει κάποια ευφυή συμφωνία συνιδιοκτησίας. Αυτό θα επιτρέψει στο μουσείο να διασώσει σε κάποιο βαθμό το κύρος του, και θα πρέπει να το δεχτεί. Εάν το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί –και είναι παράλογο το ότι συνεχίζεται τόσον καιρό– τότε η Ελλάδα σίγουρα θα απονείμει στον Osborne το βραβείο Byron για τον άγιο φιλελληνισμό. Θα του άξιζε.

Τίτλος: The answer to the Parthenon marbles dispute: George Osborne and a 3D printer – Υπότιτλος: If the British Museum chairman is serious about returning the treasures to Greece, making copies offers a face-saving solution

Μιλήστε τη γλώσσα της αλήθειας κ. Σχοινά: Ποιοι Κύπριοι πολιτικοί υποστηρίζονται από τον Πούτιν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: