Στόχος η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης συναντήθηκε στο αμερικανικό Πεντάγωνο με την Βοηθό Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφάλειας Δρ. Celeste Wallander. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας




Η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει Λευκωσία.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της σημαντικής επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» και στον συνάδελφο Ανδρέα Πιμπίσιη ότι το εν λόγω θέμα ήταν στο επίκεντρο των όσων συζήτησε στην Ουάσιγκτον.

Τόνισε στους συνομιλητές του πως «η Κύπρος πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση στην πλήρη άρση του εμπάργκο». Μια εξέλιξη σημαντική, υποδεικνύει ο υπουργός Άμυνας, καθώς «θα μας επιτρέψει να προμηθευτούμε αμυντικούς εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ και συνεπώς να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς».

Περαιτέρω για την κυπροαμερικανική συνεργασία ο ΥΠΑΜ σημείωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες «θα ολοκληρωθούν συμφωνίες και προγράμματα που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών». Τόνισε συγκεκριμένα:

Μερικές από τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι αρκούντως ενδεικτικές για να διαπιστωθεί η πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μερική άρση του εμπάργκο για προμήθεια μη – φονικών εξοπλισμών, τις κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, τη συμμετοχή στελεχών της ΕΦ σε στρατιωτικά ιδρύματα και ακαδημίες των ΗΠΑ μέσω του Προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής Κατάρτισης (ΙΜΕΤ), τη δημιουργία του Κέντρου εκπαιδεύσεως CYCLOPS και την εγκαθίδρυση ετήσιου διαλόγου ασφάλειας.

Ειδικότερα για την πλήρη άρση των περιορισμών σε αμερικανικά στρατιωτικά όπλα, θεωρώ ότι πραγματοποιείται κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου, είχα την ευκαιρία να συζητήσω το εν λόγω θέμα με όλους τους συνομιλητές μου, τονίζοντας ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει η Αμερικανική Κυβέρνηση στην πλήρη άρση του εμπάργκο.

Η εξέλιξη αυτή θα μας επιτρέψει να προμηθευτούμε αμυντικούς εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ και συνεπώς να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς.

Απαντώντας στις τουρκικές αντιδράσεις ο κ. Πετρίδης τόνισε πως «απέναντι στην τουρκική ρητορική, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος και κράτος μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει κατά συστηματικό τρόπο να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Τόνισε ακόμα πως είναι η τουρκική πλευρά που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου: Εν μέσω αντιδράσεων για το παράνομο “πρωτόκολλο” της Τουρκίας με το ψευδοκράτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: