Σε καμιά περίπτωση δεν ψηφίζει Ερντογάν το 57,5% των νέων ψηφοφόρων της Τουρκίας

File photo: Στιγμιότυπο από διαδήλωση νεαρών γυναικών για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από το καθεστώς Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA




Περίπου το 57,5% των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στην Τουρκία λένε ότι δεν θα ψηφίσουν ποτέ τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2023, σύμφωνα με μελέτη της Yöneylem Research.

Μόνο το 19,3% των νεαρών ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 22 ετών δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ του νυν προέδρου, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet που παρουσιάζει έρευνα της Yöneylem .

Όταν ρωτήθηκαν για την προτίμησή τους μεταξύ του Ερντογάν και ενός ανώνυμου «υποψηφίου της αντιπολίτευσης», το 51,9%είπε ότι θα ψήφιζε για τον αντίπαλο του Τούρκου προέδρου.

Η νεολαία της χώρας δείχνει επίσης προτίμηση προς την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τη μελέτη, με 36,9% να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν παρέμεινε στο χαμηλό ρεκόρ του 21,2%. .

Η νεολαία αναμένει επίσης να αλλάξει η ισορροπία στο κοινοβούλιο, με 43,2% να λένε ότι προβλέπουν τη νίκη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ενώ η πίστη σε μια νίκη της κυβερνώσας συμμαχίας παρέμεινε στο 33,4%.

Η εκλογική συμπεριφορά σε αυτό το δημογραφικό στοιχείο καθορίζεται από την οικονομία κατά 42,5% και την «κοσμοθεωρία» κατά 27,5%.

Περισσότερο από το 54% προτιμά επίσης το προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας, σε σύγκριση με το 24,8% που επέλεξε το τρέχον προεδρικό σύστημα που εισήχθη μέσω δημοψηφίσματος το 2017.

Η Τουρκία αναμένεται να διεξαγάγει εκλογές τον Ιούνιο του επόμενου έτους, μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης του AKP υπό την ηγεσία του Ερντογάν. Η προβληματική οικονομία της χώρας, οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, οι μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και τα ζητήματα στην εξωτερική πολιτική έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της υποστήριξης τόσο προς το AKP όσο και προς τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν διαμορφώθηκε στο 42% τον Μάιο, ενώ το 60% εξέφρασε τη δυσπιστία του ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά ζητήματα της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από Ahval

Επίθεση Economist σε γελοιότητες και νταηλίκια Ερντογάν: Είναι η Τουρκία μεγαλύτερος μπελάς στο ΝΑΤΟ απ’ όσο της αξίζει;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: