Ρωγμές παρουσιάζει το δυτικό στρατόπεδο αναφορικά με το Ουκρανικό και τη στάση απέναντι στη Ρωσία

FILE PHOTO: O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ EPA, STEPHANIE LECOCQ




Τα διλήμματα αλλά και τη διχογνωμία που εμφιλοχωρεί στις τάξεις της δυτικής συμμαχίας επιχειρεί να αναδείξει ανάλυση του πρακτορείου Reuters, (των John Irish, Andreas Rinke, Humeyra Pamuk).

Σημειώνεται ειδικότερα ότι τα ερωτήματα που ταλανίζουν τη Δύση για το δέον γενέσθαι στο Ουκρανικό είναι πλέον μεγάλα, όπως και η διάσταση απόψεων που έχει εκδηλωθεί,  με αποτέλεσμα το πάλαι ποτε αρραγές μέτωπο να παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ρωγμές.

«Είναι καλύτερο να συνεργαστεί κανείς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) για την εισβολή του στην Ουκρανία ή να τον απομονώσει;», «Θα έπρεπε το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου ή αυτό θα ενθάρρυνε το Κρεμλίνο;», «Αξίζουν τις παράπλευρες απώλειες οι ολοένα αυξανόμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας;».

Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα επί των οποίων οι σύμμαχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή δίνουν πλέον διαφορετικές απαντήσεις.

Ενδεικτικά, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις παλεύουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος, χώρες όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν ζητήσει μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός.

Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μείωση των κυρώσεων και να τερματίσει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών που έχει επιδεινώσει μια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας για τους φτωχότερους του κόσμου.

Ωστόσο, η Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής προειδοποιούν από την πλευρά τους ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι μια κατάπαυση του πυρός θα της επέτρεπε να εδραιώσει εδαφικές νίκες, να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει ακόμα περισσότερες επιθέσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαιρέσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονες καθώς οι κυρώσεις και ο πόλεμος επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα οι επαπειλούμενες  εσωτερικές αντιδράσεις να αποτελούν ένα ακόμα όπλο στα χέρια του Putin.

ΠΗΓΗ: Reuters, John IrishAndreas RinkeHumeyra Pamuk – What next? Ukraine’s allies divided over Russia endgame

Η Τουρκία έγινε ανέκδοτο και στόχος κακόβουλων αστείων: Από το Turkey στο Türkiye, αλλά οι πολίτες ασχολούνται με την οικονομία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: