Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας; Μεγάλος…

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis in an interview with Giorgos Kouvaras. Photo via Dimitris Papamitsos, PM’S Press Office




Ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στρέφει το τελευταίο διάστημα τις φραστικές του επιθέσεις σε βάρος της γειτονικής Ελλάδας. Το γεγονός ότι η διαμάχη οξύνεται ειδικά αυτήν την περίοδο οφείλεται κυρίως στην τουρκική Εσωτερική Πολιτική, αναφέρει το RND (κε΄μενο Gerd Höhler).

Ο Erdogan θέλει «ακονίζοντας τα σπαθιά του» να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την ολοένα και πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ο Erdogan φοβάται πως μπορεί και να ηττηθεί. Αυτό δεν θα σήμαινε μόνο την απώλεια της εξουσίας. Θα αναβίωναν οι παλιές καταγγελίες για διαφθορά και ο Erdogan θα καλείτο να αντιμετωπίσει μία εις βάρος του ποινική διαδικασία.

Γι’ αυτό και ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί, ενδεχομένως, ακόμα και να διακινδυνεύσει έναν πόλεμο με τη γειτονική Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να συμμετάσχει στην όξυνση της κατάστασης που προωθείται από τον Erdogan. Το σύνθημά της είναι «νηφαλιότητα, ηρεμία, αποφασιστικότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Η Ελλάδα δεν θα πανικοβληθεί, «αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα».

Είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να επιχειρήσει να υπογραμμίσει τις εδαφικές της διεκδικήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Το κάνει εδώ και εβδομάδες με ολοένα και συχνότερες υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Ο Erdogan θα μπορούσε ενδεχομένως να επιχειρήσει να προκαλέσει την Ελλάδα στη θάλασσα.

Στην Αθήνα αναμένουν ότι τις επόμενες εβδομάδες η Τουρκία θα στείλει συνοδεία φρεγατών γεωτρύπανα μεταξύ της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου προς αναζήτηση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι θαλάσσιες περιοχές ανήκουν στην Ελλάδα ως ΑΟΖ. Ωστόσο, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Το 1996, η διαμάχη για τις βραχονησίδες των Ιμίων στο Αιγαίο έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί μια σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο. Κάτι παρόμοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο τώρα, καθώς πρακτικά δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Με ικανοποίηση θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις ο επικεφαλής του Κρεμλίνου Putin. Μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των εταίρων στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας θα τον ευνοούσε περισσότερο από ποτέ, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία. 

ΠΗΓΗ: RND (Gerd Höhler) Droht wirklich Krieg zwischen der Türkei und Griechenland?

Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση αρκετών ελληνικών νησιών και απειλεί εμμέσως με πόλεμο, αναφέρει η Τagesschau (κείμενο Verena Schälter).

Πολλοί Έλληνες φοβούνται ότι δεν θα μείνει στις απειλές αλλα ελπίζουν ότι η πολεμική του εντάσσεται στην προεκλογική του εκστρατεία. Ναι μεν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα έχουν προσδιοριστεί εδώ και 100 χρόνια, ωστόσο «το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Ανατολικό Αιγαίο είναι από την άποψη του διεθνούς δικαίου περίπλοκο».

Λόγος γίνεται για τη Συνθήκη της Λωζάνης, των Παρισίων και του Μοντρέ, που εν μέρει αντικατέστησε τη Συνθήκη της Λωζάνης και από την οποία η Τουρκία αντλεί τις αμφιλεγόμενες εδαφικές της αξιώσεις. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε την Ελλάδα να μην συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά και να αποφύγει ενέργειες, τις οποίες θα μετανιώσει, γράφοντας μάλιστα χαρακτηριστικά στο twitter ότι «δεν αστειεύεται».

Η Αθήνα εξέλαβε αυτή την ανάρτηση ως σαφή απειλή πολέμου, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά μέχρι στιγμής ήρεμα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ δημοσιοποίησε 16 χάρτες που καταδεικνύουν τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και τις εδαφικές της διεκδικήσεις από το 1923 μέχρι σήμερα.

Η Αθήνα θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται η στάση της να μη θέλει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά ειδικά τώρα που η Τουρκία εκτοξεύει απειλές εναντίον της, καθώς, όπως υποστηρίζει, ασκεί με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

ΠΗΓΗ: Τagesschau (Verena Schälter) – “Ich spaße nicht

H ελληνο-τουρκική διένεξη απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Την ώρα που για πολλές δυτικές χώρες η Τουρκία είναι δύσκολος σύμμαχος, για την πλειοψηφία των Ελλήνων είναι εχθρός, γράφει η Die Zeit (κείμενο Carolina Drüten). 

O καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά και διπλωματικά.  

Η χώρα προετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι με εντάσεις και διοχετεύει δισεκατομμύρια στο πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία, καθώς «αυτό είναι το τίμημα για τη θέση της χώρας στον χάρτη», όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Λόγος γίνεται για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, αλλά και την προσπάθεια της Ελλάδας να έχει με το μέρος της τις ΗΠΑ.

Αντιθέτως, η Ελλάδα κρίνει αρνητικά τον ρόλο της Γερμανίας: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πούλησε υποβρύχια στην Τουρκία και αρνήθηκε -παρά τις πιέσεις της Ελλάδας- να ακυρώσει τη συμφωνία. Αντ’ αυτού, η Γερμανία έχει ασκήσει κριτική στην Ελλάδα για τις αμυντικές της δαπάνες, λόγω του ότι δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό πώς μπορεί μια χώρα που ανακάμπτει από την οικονομική κρίση να δαπανά τόσο μεγάλα ποσά για την άμυνά της.

«Επειδή γείτονάς μας είναι η Τουρκία και όχι η Δανία», είχε δηλώσει κατά την τελευταία επίσκεψη στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 2020 ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε αντίθεσή με την προκάτοχό του, Angela Merkel, το τελευταίο διάστημα ο Olaf Scholz έχει πάρει σαφή θέση σε ό,τι αφορά την ελληνο-τουρκική διένεξη και κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο Ιωακειμίδης δεν θεωρεί ρεαλιστική την άμεση επίλυση της διαμάχης, καθώς επίκεινται εκλογές και στην Ελλάδα το επόμενο έτος και οι συμβιβασμοί δεν είναι συμβατοί με το προεκλογικό κλίμα σε καμία από τις δύο χώρες

ΠΗΓΗ: Die Zeit (Carolina Drüten) – Recep Tayyip Erdoğan macht sich den Nachbarn zum Feind

Η μεγαλύτερη απειλή για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι η Ρωσία, γράφει η Wall Street Journal

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: