Η μεγαλύτερη απειλή για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι η Ρωσία, είναι η Τουρκία γράφει η Wall Street Journal

Finland President Sauli Niinisto (R) and Nato Secretary General Jens Stoltenberg (L) during a press conference at The Kultaranta Talks in Naantali Finland, Finland, 12 June 2022. EPA, MAURI RATILAINEN




H εφημερίδα Wall Street Journal σε άρθρο του Adam O’Neal με τίτλο Lessons From a Decade of Talking to Putin δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Φιλανδίας Sauli Niinistö, ο οποίος αναφέρεται διεξοδικά στις συνομιλίες του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin), αλλά και για το θέμα της Τουρκίας που αντιτίθεται στην ένταξη της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. […]

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι σήμερα μεγαλύτερη απειλή για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Τουρκία που στην αρχή ήταν θετική, αλλά στην συνέχεια άλλαξε. Όπως αναφέρει ο Niinistö, για την συνομιλία της 4ης Απριλίου με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan):

«Το μήνυμα από την Τουρκία άλλαξε. Στην αρχή ήταν θετικοί. O Erdogan μού είπε ότι θα προβεί σε ευμενή αξιολόγηση. Λίγες μέρες αργότερα ο Erdogan είπε όχι». Θα μπορούσε η Φινλανδία να κάνει περισσότερα για να διασκεδάσει τις αιτιάσεις της Τουρκίας; « Στην αρχή ήταν οι περιορισμοί πώλησης όπλων. Μετά ήταν πιο πολύ το θέμα του ΡΚΚ. Είδαμε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά με εμάς, στο πως χειρίζονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες το θέμα του ΡΚΚ. Η τουρκική άποψη αλλάζει συνεχώς. Δεν μπορώ ούτε καν να προσπαθήσω να μαντέψω το πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία», τόνισε ο Πρόεδρος Niinistö.

Στο σημείο αυτό, ο αρθρογράφος παραθέτει και δήλωση του Επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Φινλανδικού Κοινοβουλίου Jussi Halla-aho:

«Η Τουρκία έχει περισσότερο θέμα με την Σουηδία, η οποία έχει μια ισχυρή παράδοση να δρα ως ηθική υπερδύναμη και να υπαγορεύει στους άλλους τι να κάνουν. Πολύ εύκολα μπορώ να κατανοήσω γιατί αυτό είναι τόσο ενοχλητικό και εξοργίζει ηγέτες όπως ο Erdogan».

Στην συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ρώτησε τον Φινλανδό Πρόεδρο τι θα κάνει η χώρα του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν τελικά η Σουηδία δεν προχωρήσει. «Ο Erdogan γνωρίζει πολύ καλά ότι πηγαίνουμε χέρι με χέρι με την Σουηδία», απάντησε ο Niinistö.

ΠΗΓΗ: WALL STREET JOURNAL

Σε λειτουργία το 2023 ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: