Ποιος εξόπλισε τη Ρωσία; 10 ευρωπαϊκές χώρες παρά το εμπάργκο για την προσάρτηση της Κριμαίας της πούλησαν όπλα 346 εκ.ευρώ [videos]

File photo: Ρωσικά άρματα μάχης συμμετέχουν σε δοκιμαστική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας EPA/YURI KOCHETKOV




Παρά το εμπάργκο που επιβλήθηκε το 2014 μετά την ρωσική εισβολή και κατάληψη της Κριμαίας, τουλάχιστον δέκα χώρες της ΕΕ πούλησαν στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας για τις εξαγωγές συμβατικών όπλων (COARM) και όλα τα μητρώα εξαγωγών όπλων της ΕΕ, μεταξύ 2015 και 2020, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Ισπανία πούλησαν όπλα αξίας συνολικά 346 εκατ. ευρώ στη Ρωσία.

Ως επί το πλείστον, οι χώρες χρησιμοποίησαν ένα κενό στους κανόνες της ΕΕ για να συνεχίσουν το εμπόριο όπλων.

Η ομάδα εργασίας εξηγεί ότι το εμπάργκο όπλων της ΕΕ περιελάμβανε την ακόλουθη εξαίρεση:

« Συμβάσεις που υπογράφηκαν πριν από την 1η Αυγούστου 2014 ή παρεπόμενες συμβάσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση τέτοιων συμφωνιών. Αυτά που περιέχονται στη βάση δεδομένων πρέπει να υπόκεινται σε αυτήν την εξαίρεση. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το εμπάργκο όπλων και την κοινή θέση της ΕΕ .»

Ωστόσο, το συμπέρασμα δεν είναι τόσο απλό.

Ο Siemon Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), επισημαίνει τη διαφορά μεταξύ του τακτικού οικονομικού εμπορίου και των εξαγωγών όπλων.

  • « Τα όπλα είναι μέρος της εξωτερικής μας πολιτικής, όχι της οικονομικής πολιτικής. Οι πολιτικοί λόγοι είναι το κύριο στοιχείο».

Η Γαλλία είχε τη σημαντικότερη συμβολή στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Ρωσίας προμηθεύοντάς την με συστήματα υπέρυθρης καθοδήγησης . Σύμφωνα με το Disclose, η Γαλλία πούλησε εξοπλισμό αξίας 152 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία.

Από το 2015, η Γαλλία προμηθεύει βόμβες, πυραύλους, ρουκέτες, τορπίλες, εκρηκτικά, άμεσα θανατηφόρα όπλα, κάμερες ελέγχου πυρός ημέρας και νύχτας και πυραυλικά συστήματα και θερμικές συσκευές απεικόνισης. Ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν από τη Γαλλία εκτινάχθηκε το 2015, αμέσως μετά την επιβολή του εμπάργκο.

Το 2014, οι γαλλικές αρχές έδωσαν άδεια αποστολής χημικών, βιολογικών και ραδιενεργών υλικών καθώς και σχετικού εξοπλισμού.

Το 2016, η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Γαλλίας ενέκρινε οκτώ αιτήσεις για επισκευή και αντικατάσταση εξοπλισμού με εγγύηση. Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παραχωρήθηκε μόνο εξοπλισμός που είχε απομείνει από τις προηγουμένως συναφθείσες συμβάσεις.

Η συμπεριφορά του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετά την ήττα της Ρωσίας μπορεί να αποκαλυφθούν πολλά «δυσάρεστα» γεγονότα, σχολιάζει η ουκρανική ιστοσελίδα Kyivpost.

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με το Investigate Europe, εξήγαγε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 121,8 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία.

Ο μεγαλύτερος όγκος όπλων εξήχθη το 2015.

Η έκθεση αναφέρει ότι τότε η Γερμανία πούλησε δύο παγοθραυστικά διάσωσης για 119 εκατομμύρια ευρώ. Ο ιστότοπος του κατασκευαστή, Nordic Yards, αναφέρει ότι τα παγοθραυστικά Bering Strait και Murman προορίζονται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ρυμούλκηση και προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος σε περίπτωση έκτακτης διαρροής πετρελαίου. Το 2017, η Γερμανία πούλησε υδραζίνη –καύσιμο για πυραυλοκινητήρες και διαστημόπλοια– έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία.

Επιπλέον, η Γερμανία παρέδωσε αγαθά διπλής χρήσης αξίας 366 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Γερμανοί πολιτικοί που επέκριναν τις εξαγωγές όπλων δεν θεωρούν αυτές τις προμήθειες παραβίαση του εμπάργκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Welt am Sonntag , οι παραδόσεις περιελάμβαναν μια ποικιλία ηλεκτρονικών ειδών υψηλής τεχνολογίας, αισθητήρων και λέιζερ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή όπλων. Η εξαγωγή αυτών των προϊόντων απαγορεύτηκε τελικά στο τέταρτο πακέτο κυρώσεων.

Η Ιταλία έρχεται τρίτη.

Από το 2015 έως το 2020 πούλησε στρατιωτικό εξοπλισμό για συνολικά 22,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Η πρώτη μεγάλη σύμβαση υπογράφηκε το 2015.

Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι επέτρεψε στην ιταλική εταιρεία Iveco να πουλήσει οχήματα αξίας 25 εκατ. ευρώ στη Ρωσία. Τα τεθωρακισμένα οχήματα Lynce που κατασκευάζονται από την Iveco εντοπίστηκαν από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού LA7 στο μέτωπο στην Ουκρανία στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με το Istat, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας, τον Ιανουάριο-Νοέμβριο 2021 η Ιταλία προμήθευσε όπλα και πυρομαχικά αξίας 21,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2015-2019, η Τσεχική Δημοκρατία εξήγαγε αεροσκάφη, drones, κινητήρες αεροσκαφών και εξοπλισμό.

Κάθε χρόνο, η Αυστρία πωλούσε στη Ρωσία όπλα διαμετρήματος κάτω των 20 mm, αυτόματα όπλα 12,7 mm, συσκευές εγκατάστασης πυρομαχικών, πυροκροτητές και τα εξαρτήματά τους.

Η Βουλγαρία, βάσει δύο συμβάσεων το 2016 και το 2018, εξήγαγε στρατιωτικά πλοία και άλλα πλοία, ειδικό ναυτικό εξοπλισμό, ανταλλακτικά και εξαρτήματα και τεχνολογία για την ανάπτυξη, παραγωγή ή χρήση προϊόντων που περιλαμβάνονται στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο της ΕΕ ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ .

Η Φινλανδία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Κροατία πραγματοποίησαν από μία παράδοση εξαγωγών στη Ρωσία, αν και πολύ μικρότερη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI για τις εξαγωγές όπλων, υπάρχει ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον γεγονός: όχι μόνο οι χώρες της ΕΕ έχουν πουλήσει όπλα στη Ρωσία από το εμπάργκο του 2014. Δεν πρόκειται για όπλα αλλά για άδειες για την κατασκευή τους. Σύμφωνα με τον ανώτερο ερευνητή του SIPRI Siemon Wezeman, αυτά ήταν 15 μεταφορικά αεροσκάφη Antonov-148 που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών Voronezh στη Ρωσία.

Στα μέσα Απριλίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πέμπτο πακέτο κυρώσεων, κλείνοντας το νομικό κενό στο εμπάργκο του 2014 που επέτρεπε τις παραδόσεις όπλων και αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία.

 

 

Με πληροφορίες από Kvivpost

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 180 τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117 από τις ΗΠΑ [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: