Πέντε μεσογειακά κράτη ασκούν κριτική στη στάση της Ευρώπης έναντι των μεταναστών: Τα βάζουν με τους διακινητές

Στιγμιότυπο από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των MED5, στη Βενετία. Συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Ισπανίας. Φωτογραφία via PIO, ΓΤΠ




Πέντε ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη τα οποία φοβούνται πιθανά μεταναστευτικά κύματα λόγω της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης στην Αφρική, κάλεσαν το Σάββατο να τεθεί ένα τέλος στην «εθελοντική» επίδειξη αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τους μετανάστες και να οριστεί ένας καλύτερος τρόπος αναδιανομής του βάρους της φροντίδας των μεταναστών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, (ανταπόκριση Francesco dEmilio), οι υπουργοί εσωτερικών της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Ισπανίας είχαν σχετικές διήμερες συνομιλίες στη Βενετία, με φόντο την ανησυχία για επισιτιστική κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη δέσμευση εκατομμυρίων τόνων σιτηρών στη χώρα.

Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής τόνισε στους δημοσιογράφους ότι απαιτείται μια ισχυρή, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση. «Η αλληλεγγύη δεν είναι ένα σύνθημα, ούτε μπορεί να είναι κενή περιεχομένου», σημείωσε. «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί κατά την άποψή μας ένα είναι εθελοντική», τόνισε, προσθέτοντας ότι σήμερα οι αιτούντες άσυλο αποτελούν στην Κύπρο το 5% του πληθυσμού του νησιού.

Οι προηγούμενες ευρωπαϊκές πολιτικές σύμφωνα με τις οποίες τα κράτη μέλη προσέφεραν σε εθελοντική βάση θέσεις υποδοχής σε μετανάστες έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς, σχολιάζει ο συντάκτης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έκαναν αυτό το βήμα. Άλλες προσπάθησαν να υποδεχτούν μικρούς αριθμούς μεταναστών, ελάχιστους σε σύγκριση με τις εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών που διασώζονται.

Η συνάντηση των πέντε υπουργών δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα των Ουκρανών προσφύγων που κατέκλυσαν πρόσφατα την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, σχολιάζει ο συντάκτης.

Ο τρόπος, ωστόσο, διαχείρισης των τεράστιων αριθμών μεταναστών είναι ακόμα πιο σημαντικός δεδομένης της ξηρασίας στην Αφρική και της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Ήδη πριν τον πόλεμο, η αποστολή ουκρανικών σιτηρών στη Σομαλία, την Αίγυπτο και άλλα φτωχά κράτη ήταν αδύνατη. Στην περιοχή του Σαχέλ, εκτιμάται πως 18 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, καθώς η παραγωγή είναι η χειρότερη της δεκαετίας λόγω της ξηρασίας.

Η Ιταλίδα ΥΠΕΣ Luciana Lamorgese ότι ο εγκλωβισμός των ουκρανικών σιτηρών είναι ένας ακόμα λόγος για να αναπτύξει η ΕΕ έναν «κατάλληλο μηχανισμό διανομής των μεταναστών» μεταξύ των μελών της.

Έκανε, επίσης, λόγο για περισσότερες συμφωνίες επαναπατρισμού με χώρες προέλευσης μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν ήδη απορριφθεί, δεδομένου ότι προσπαθούν να διαφύγουν της φτώχειας και όχι ενός πολέμου ή δίωξης.

Ο Έλληνας αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης εξέφρασε τη στήριξή του για την ανεύρεση νόμιμων οδών διαχείρισης της μετανάστευσης, ενώ τόνισε ότι «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους διακινητές να αποφασίζουν εκείνοι ποιος θα έρθει να ζήσει στην Ευρώπη».

ΠΗΓΗ: Associated PressFrancesco dEmilio – Mediterranean nations criticize EU solidarity on migrants

To άγνωστο παρασκήνιο της δέσμευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου στην Κάρυστο: και το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Τεχεράνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: