Παρέμβαση του Μπόρις Τζόνσον στα ελληνοτουρκικά; Τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη και στον Ταγίπ Ερντογάν

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Mπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ. EPA, NEIL HALL




Τηλεφωνικές συνομιλίες είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson) με τον Έλληνα ομόλογό του  Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με  ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Βρετανού Πρωθυπουργού, ο Boris Johnson είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία, όπως συμφώνησαν, θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για να ενωθεί το ΝΑΤΟ προς υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η διεθνής κοινότητα  πρέπει να προβεί σε αξιοσημείωτες αλλαγές όσον αφορά την  Ουκρανία για να τερματίσει τα δεινά του ουκρανικού λαού και τον καταστροφικό αντίκτυπο της βαρβαρότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων και ενέργειας. Τόνισε δε, ότι η αδράνεια της Δύσης θα δώσει εν λευκώ άδεια στον Putin για να συνεχίσει να επιτίθεται.

 Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του  για τις προσπάθειες διασφάλισης της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, τις οποίες ο Johnson χαιρέτισε και τις χαρακτήρισε ως απόδειξη της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας προς τον ουκρανικό λαό και τις επιλογές του.

Η ανακοίνωση αναφέρει, τέλος, ότι  οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για τις δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.

Σε άλλη ανακοίνωση του Γραφείου τύπου του Βρετανού Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Boris Johnson είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο με τον οποίο συζήτησαν για  την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και άμυνα, καθώς και  την οικονομική συνεργασία.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Erdogan για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συμφώνησαν  για τη σημασία του τερματισμού του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας και της αποκατάστασης της ουκρανικής κυριαρχίας.

 Ακολούθως, συζήτησαν  για τις διεθνείς προσπάθειες για τον άμεσο τερματισμό του ρωσικού αποκλεισμού των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας, ο οποίος πλήττει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτό το θέμα και τη δέσμευσή της  να διατηρήσει ανοιχτούς τους εμπορικούς διαύλους της Μαύρης Θάλασσας.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία και συμφώνησε με τον Πρόεδρο Erdogan ότι όλα τα μέρη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να υπάρξει  πορεία προς τα εμπρός.

Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν, επίσης, την αυξανόμενη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας και αναφέρθηκαν στις  νέες ευκαιρίες για την εμβάθυνση αυτής της εταιρικής σχέσης.

Νέο ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: