Ούτε ένα σεντ δεν έδωσε στον Ερντογάν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας: Υπολόγιζε σε $δισ. για να σώσει τη λίρα και τον εαυτό του…

Όχι και τόσο χαρούμενος ο Ερντογάν στην χειραψία του με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε να εξασφαλίσει κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία που θα τον βοηθούσαν να στηρίξει την λίρα που καταρρέει αλλά και τις προσωπικές του ελπίδες για επανεκλογή στην προεδρία τον ερχόμενο χρόνο, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα χθες Τετάρτη.

Ο Ερντογάν ήλπιζε ότι η επίσκεψη του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, η πρώτη μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, θα είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση ότι το Ριάντ θα παρείχε δισεκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όπως ακριβώς είχαν κάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Ιανουάριο.

  • Σε κοινή γραπτή δήλωση των δύο ηγετών μετά τις συνομιλίες τους δεν αναφέρεται καμία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων ή στενότερη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, που έγιναν πολιτικοί εχθροί μετά τη δολοφονία Κασόγκι όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ ότι διέταξε τη δολοφονία,  δήλωσαν  ότι επιδιώκουν να εξομαλύνουν πλήρως τους δεσμούς, να εμβαθύνουν την περιφερειακή συνεργασία και να πραγματοποιήσουν πιθανές επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα.

“Μια ολοκληρωτική και απόλυτη οπισθοχώρηση για τον Ερντογάν”, δήλωσε ο Tim Ash , ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

“Του έχει τελειώσει το οικονομικό του σχοινί και χρειάζεται απεγνωσμένα μια διάσωση με δολάρια από τον [Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν] MBS για να παραμείνει στην εξουσία. Θέλει όμως ο MBS να κερδίσει ο Ερντογάν τις επόμενες εκλογές;”

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πριν από τις συζητήσεις στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα ότι οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων δεν προχωρούν “όσο γρήγορα επιθυμούμε” και επρόκειτο θα συζητηθούν κατ’ ιδίαν μεταξύ του Ερντογάν και του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη συνάντηση.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι εμπλέκεται σε μια ανήθικη υποχώρηση στο θέμα του θανάτου του Κασόγκι καθώς κυνηγάει κεφάλαια για να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της Τουρκίας ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, επιπλέον της πτώσης 44% το 2021, και ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε περισσότερο από 70%, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους στη φτώχεια και πλήττοντας τη δημοτικότητα του προέδρου.

Η λίρα διαπραγματεύτηκε με πτώση 0,1% στα 17,35 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Πέμπτη.

Ο Ερντογάν προσέφερε στον Πρίγκιπα Μοχάμεντ την πλήρη μεταχείριση που αρμόζει σε έναν αρχηγό κράτους, συμπεριλαμβανομένης μιας τιμητικής φρουράς για να τον καλωσορίσει στο προεδρικό μέγαρο και σε ένα κρατικό συμπόσιο. Τον συνόδευσε επίσης στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρησή του την Πέμπτη, μια άκρως ασυνήθιστη κίνηση που ξεφεύγει από το πρωτόκολλο. Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν τους δυο τους αγκαλιασμένους στην άσφαλτο του αεροδρομίου της Άγκυρας.

«Οι Σαουδάραβες λατρεύουν την υποχώρηση από τον Ερντογάν – η οποία είναι κοντά στην πλήρη συνθηκολόγηση στην πραγματικότητα. Υπάρχουν μετρητά ακόμα; Ο Ερντογάν χρειάζεται δεκάδες δισεκατομμύρια σε $$ για να επιβιώσει τώρα και να κερδίσει τις εκλογές.” είπε ο Ash.

  • Τα επίσημα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας πιθανώς μειώθηκαν σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Η τράπεζα έχει ξοδέψει πολύ περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια των αποθεματικών της από τότε που ξέσπασε μια περίοδος αστάθειας της λίρας για πρώτη φορά το 2018. Τα καθαρά αποθέματά της, όταν αφαιρούνται οι ανταλλαγές νομισμάτων που πραγματοποιούνται με κρατικές τράπεζες, βρίσκονται σε πολύ αρνητικό έδαφος, δείχνουν τα στοιχεία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρείχαν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τον Ιανουάριο στο πλαίσιο των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δεν ανακοίνωσαν επίσης καμία συμφωνία βάσει της οποίας η Σαουδική Αραβία θα αποκτούσε μερίδια σε κρατικές εταιρείες που ελέγχονται από το Turkey Wealth Fund ή σε άλλες εταιρείες. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν προαναγγείλει ότι θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες συμφωνίες.

Πριν από την επίσκεψη, η Σαουδική Αραβία ήρε την απαγόρευση ταξιδιού στην Τουρκία και την προβολή των σαπουνόπερών της στο βασίλειο.

Πολλοί Τούρκοι είναι αντίθετοι στην προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία και σοκαρίστηκαν όταν ο Ερντογάν επισκέφτηκε το Ριάντ τον Απρίλιο και αγκάλιασε τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ. Λίγο πριν από το ταξίδι του Ερντογάν, τουρκικό δικαστήριο τερμάτισε ερήμην τη δίκη πολλών υπόπτων για φόνο και μετέφερε την υπόθεση στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας καταδίκη από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Το 60% των Τούρκων βλέπει αρνητικά την προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία, ενώ το 29,7% βλέπει την πρωτοβουλία θετική, σύμφωνα με πανεθνική έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από την εταιρεία ερευνών Metropoll με έδρα την Άγκυρα. Ο Özer Sencar, ιδρυτής της Metropoll, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στο Twitter αυτή την εβδομάδα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Ερντογάν θα «αγκαλιάσει τον άνθρωπο που διέταξε τη δολοφονία» του Κασόγκι.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αρνείται κατηγορηματικά ανάμειξη στο έγκλημα.

Με πληροφορίες από Ahval

Βρώμικη καθεστωτική προπαγάνδα στην Τουρκία: Υποστηρίζουν πως ο Τσίπρας λέει στον Μητσοτάκη ό,τι και ο Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: