Ο μυστικός πόλεμος του Ισραήλ με το Ιράν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: Ιρανοί αξιωματούχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι…

Israeli Prime Minister Naftali Bennett (R) and Foreign Minister Yair Lapid, attend a weekly cabinet meeting in Jerusalem, 29 May 2022. EPA, GIL COHEN-MAGEN, POOL




Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Ισραήλ επιφέρει ολομέτωπα πλήγματα στο Ιράν στο πλαίσιο μιας “νέας στρατηγικής” που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ (Bennett), αναφέρει η γαλλική φημερίδα Le Figaro, (κείμενο Marc Henry).

Σε λιγότερο από δύο μήνες, σημειώνεται ότι πέντε Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν σκοτωθεί υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Σε αυτό το κλίμα ακραίας έντασης, οι ισραηλινές αρχές κάλεσαν τους πολίτες τους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία ή την Ταϊλάνδη, υπό το φόβο ιρανικών επιθέσεων σε αντίποινα για δολοφονίες που αποδίδονται στο Ισραήλ.

Η έκκληση αυτή δεν έχει εισακουστεί πραγματικά από τους τουρίστες, οι οποίοι την αγνοούν παρά το γεγονός ότι το γραφείο του πρωθυπουργού επιμένει ότι υπάρχει πραγματικός και άμεσος κίνδυνος.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες Πέμπτη το Άμπου Ντάμπι, έναν νέο σύμμαχο του εβραϊκού κράτους, που επίσης ανησυχεί για την ιρανική απειλή. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την έκδοση ψηφίσματος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, με το οποίο επικρίνεται η “έλλειψη συνεργασίας” του Ιράν όσον αφορά τον έλεγχο των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. [..]

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες του και έχει αυξήσει τον αριθμό των ασκήσεων, μεταξύ άλλων και στην Κύπρο. Στόχος είναι να προετοιμάσει ή, τουλάχιστον, να δώσει την εντύπωση ότι είναι έτοιμος να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ιρανικών πυρηνικών στόχων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Naftali Benett, με τις τελευταίες δηλώσεις του ότι το Ισραήλ επιχειρεί τώρα ενάντια στα πολλά πλοκάμια της ιρανικής τρομοκρατίας, υιοθέτησε έναν τόνο ακόμη πιο πολεμικό, καθώς η παραμονή του στην εξουσία απειλείται σοβαρά με έναν κυβερνητικό συνασπισμό στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν με κάθε μέσο είναι ένας από τους σπάνιους στόχους συναίνεσης για την ισραηλινή πολιτική τάξη.

Μόνο λίγες φωνές, κυρίως στην αριστερή αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Haaretz, προειδοποιούν κατά των ψευδαισθήσεων σχετικά με την ικανότητα του Ισραήλ, με οποιοδήποτε μέσο, να αναγκάσει το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

ΠΗΓΗ: Le FigaroMarc Henry – Israël-Iran: la guerre secrète bat son plein

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν στο χείλος της αβύσσου: Εμπρηστική και επικίνδυνη ρητορική από τον Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: