Να δώσουμε κίνητρα στους επιχειρηματίες για να επενδύσουν: Γιατί η οικονομική διπλωματία μας αφορά όλους;

FILE PHOTO: Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ*

Τις επόμενες ημέρες θα βρεθώ στις Σέρρες και τα Ιωάννινα, μετά από ένα εντατικό πρόγραμμα επισκέψεων και διεθνών επαφών, κατά το τελευταίο δίμηνο, σε Βαλκάνια, Βόρεια Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή, για την προώθηση των στόχων της οικονομικής διπλωματίας της χώρας.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, τι ζητά ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια στην ελληνική περιφέρεια; Πώς εξυπηρετούν αυτές οι επισκέψεις τους στόχους της προώθησης των διεθνών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας;

  • Ποια είναι η προστιθέμενη αξία μιας ομιλίας σε ένα περιφερειακό εμπορικό επιμελητήριο και γιατί, εντέλει, η οικονομική διπλωματία αφορά τα μέλη των περιφερειακών επιμελητηρίων και όλους μας;

Η πιο προφανής απάντηση είναι ότι μας αφορά γιατί υπηρετεί τη συνολική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Την προσπάθεια ενθάρρυνσης και στήριξης της επιχειρηματικότητας. Την προσπάθεια μεγαλύτερης αξιοποίησης ενός ισχυρού συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας, του ανθρώπινου κεφαλαίου της.

Και είναι γεγονός ότι, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία παγκοσμίως και τις αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις, οι προσπάθειές μας αποδίδουν και οι δείκτες που αντανακλούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στους δείκτες αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι εξαγωγές και οι επενδύσεις, ως ποσοστά του ΑΕΠ, με την αύξησή τους να αποτελεί βασικό στόχο της οικονομικής διπλωματίας.

Όπως μάλιστα καταγράφονται στο ετήσιο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2022, οι στόχοι αυτοί προσανατολίζονται στην αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σε 4% επί του ΑΕΠ (έναντι 1.8% το 2019) και των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ έως το 2023 (έναντι του 37% το 2018).

Η λιγότερο προφανής, αλλά περισσότερο ουσιαστική απάντηση, είναι ότι μας αφορά όλους να κατανοούμε τις εξελίξεις και τις τάσεις της εποχής που ζούμε. Και η οικονομική διπλωματία ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας, είναι ισχυρή τάση της εποχής.

Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε τη λειτουργία και το ρόλο της, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία και τις ευκαιρίες που προσφέρει προς όφελος ατομικό και συλλογικό. Και είναι πολιτική ευθύνη, ημών των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας, να μεριμνούμε ώστε οι πολίτες να κατανοούν, να αποδέχονται, να αφομοιώνουν και να αξιοποιούν προς ατομικό αλλά και συλλογικό όφελος τις παγκόσμιες τάσεις και εξελίξεις.

Στο σύγχρονο περιβάλλον που ζούμε, η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων – η δραστηριοποίησή τους δηλαδή πέρα από τα εθνικά σύνορα – και η προώθηση των εγχώριων προϊόντων σε διεθνείς αγορές, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και για την αύξηση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος.

Ως επιτελείο της Οικονομικής Διπλωματίας, είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε και να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων όλης της χώρας. Τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα εξειδικευμένα στελέχη Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, η Enterprise Greece και η ελληνική εταιρία εξαγωγικών πιστώσεων Export Credit Greece, είμαστε δίπλα στους Έλληνες επιχειρηματίες.

  • Να τους εμπνεύσουμε με το όραμά μας να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Να τους πείσουμε για την αναγκαιότητα να διευρύνουν τις επαφές και τις συνεργασίες τους με εταιρίες του κλάδου τους στο εξωτερικό και να ενισχύσουν την παρουσία τους σε διεθνείς εκθέσεις.
  • Να τους ωθήσουμε να εξερευνήσουν νέες αγορές για τις οποίες τα ελληνικά προϊόντα θα είναι ελκυστικά και ανταγωνιστικά.

Να τους ενθαρρύνουμε με τις πολιτικές μας να υιοθετήσουν καινοτόμες λύσεις για τη λειτουργία τους που θα αυξήσουν την παραγωγή και θα βελτιώσουν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Να τους δώσουμε κίνητρα να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια, ένα στρατηγικό στόχο της χώρας με πολλαπλό αποτύπωμα, περιβαλλοντικό, γεωστρατηγικό, κοινωνικό, τουριστικό.

Για αυτά θα μιλήσω στις Σέρρες, στα Ιωάννινα και στα κατά τόπους εμπορικά επιμελητήρια που θα επισκεφθώ το επόμενο διάστημα. Και ευελπιστώ να αποκτήσω ακόμα περισσότερους συμμάχους στην προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

*Άρθρο του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ (26 Ιουνίου 2022)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Απέκτησε και δεύτερο κυβερνήτη η Κύπρος: Μια ανάρτηση του ΟΗΕ που σβήστηκε, αναδεικνύει  τα κοινοτικά κυρίαρχα κρατίδια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: