Κόντρα στο 70% της τουρκικής κοινωνίας ο Ερντογάν: Θέλουν δημοκρατική και κοσμική χώρα * Δημοσκόπηση

File photo: Διαδήλωση για την 9η επέτειο της πολυνεκρης καταστολής των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. EPA/SEDAT SUNA




Πάνω από το 70% του πληθυσμού της Τουρκίας δηλώνει ότι επιθυμεί να ζήσει σε μια δημοκρατική και κοσμική χώρα, σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της κορυφαίας τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων MetroPOLL.

Συνολικά το 72,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ήθελε να ζήσει σε μια «κοσμική-δημοκρατική» χώρα, ενώ το 18,5% εξέφρασε την επιθυμία για ένα «συντηρητικό-αυταρχικό» έθνος όταν ρωτήθηκε “Σε τι είδους χώρα θα θέλατε να ζήσετε;” σύμφωνα με την έρευνα «Turkey Pulse» της MetroPOLL τον Μάιο του 2022 που κοινοποιήθηκε από τον επικεφαλής της εταιρείας Özer Sencar στο Twitter.

 

Η Τουρκία δέχεται επικρίσεις για αυξημένη δημοκρατική οπισθοδρόμηση την τελευταία δεκαετία, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να χαρακτηρίζουν ολοένα και περισσότερο τη χώρα ως αυταρχική , ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το 2018, η χώρα εγκαινίασε το προεδρικό σύστημα, το οποίο έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες μετά από πανεθνικό δημοψήφισμα που αμαυρώθηκε από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία.

Η έρευνα MetroPOLL διαπίστωσε ότι πάνω από το 57% των υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και πάνω από το 74% των υποστηρικτών του συμμάχου του, του Κόμματος του ακραίου Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), επιθυμούν επίσης να ζήσουν σε μια δημοκρατική και κοσμική Τουρκία.

Το ποσοστό αυτό ανήλθε σε πάνω από 90% μεταξύ των υποστηρικτών του κοσμικού κόμματος της αντιπολίτευσης -Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) – σύμφωνα με την έρευνα, ακολουθούμενο από το 78% μεταξύ των υποστηρικτών του κεντροδεξιού εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İP).

Οι υποστηρικτές του AKP αποτελούσαν το υψηλότερο ποσοστό ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι προτιμούν να ζήσουν υπό μια συντηρητική και αυταρχική κυβέρνηση με 31,3%, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν το χαμηλότερο μεταξύ των υποστηρικτών του CHP με 5,7%.

Περίπου το 8% των ερωτηθέντων δεν απάντησαν στην ερώτηση, ανέφερε η MetroPOLL.

Η Freedom House χαρακτήρισε την Τουρκία ως «μη ελεύθερη» στην έκθεσή της «Ελευθερία στον κόσμο 2021», η οποία κατατάσσει τις χώρες σε μια ποικιλία μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού πλουραλισμού και του κράτους δικαίου.

Η χώρα παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου την τελευταία δεκαετία μεταξύ 137 χωρών που περιλαμβάνονται στον Δείκτη Μετασχηματισμού (BTI) της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Bertelsmann Stiftung για το 2022.

Με πληροφορίες από Ahval

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: