Θρυαλλίδα γενικευμένου πολέμου το Καλίνινγκραντ; Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ρωσία ότι επίθεση σε Λιθουανία ισούται με επίθεση στο ΝΑΤΟ [videos]

File photo: Γερμανοί στρατιώτες σε ΝΑΤΟίκή βάση στην Λιθουανία. EPA/VALDA KALNINA




Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι η υποστήριξή τους προς τη Λιθουανία είναι «ακλόνητη» και ότι οποιαδήποτε επίθεση στη χώρα θα «αποτελούσε επίθεση σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ».

Η αμερικανική προειδοποίηση έρχεται αφότου η Μόσχα απείλησε τη γείτονά της με «σοβαρές επιπτώσεις» επειδή η Λιθουανία δεν επιτρέπει σε ρωσικά εμπορεύματα που εμπίπτουν στις κυρώσεις της ΕΕ να φτάσουν στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί τη Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ, εάν η Ρωσία αποφασίσει να εξαπολύσει επίθεση στη χώρα.

  • «Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και στεκόμαστε στο πλευρό της Λιθουανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Συγκεκριμένα η δέσμευσή μας στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ – η προϋπόθεση ότι μια επίθεση σε έναν θα συνιστούσε επίθεση εναντίον όλων – αυτή η δέσμευση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ακλόνητη», είπε.

Ο Πράις πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τα «άνευ προηγουμένου οικονομικά μέτρα» που έλαβαν η Λιθουανία και άλλα έθνη κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής.

Η Ρωσία έχει δεσμευθεί να απαντήσει στη Λιθουανία με μέτρα που «θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε τη Δύση να σταματήσει να μιλά για την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

  • «Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Ευρωπαίους για επικίνδυνα ρητορικά παιχνίδια για το θέμα της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ριάμπκοφ σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις της ΕΕ που οδήγησαν τη Λιθουανία να εμποδίσει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων στο Καλίνινγκραντ είναι «απολύτως απαράδεκτες» και ότι η Μόσχα εργάζεται σε αντίποινα.

Η Λιθουανία έκλεισε το δρόμο προς τον χάλυβα και άλλα σιδηρούχα μέταλλα, κάτι που  απαιτείται να κάνει βάσει των κυρώσεων της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο και  επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία.

  • Το Καλίνινγκραντ συνδέεται με την υπόλοιπη Ρωσία μέσω σιδηροδρομικής σύνδεσης μέσω της Λιθουανίας, μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι παράνομες κυρώσεις που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως απαράδεκτες σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι προετοιμάζονται αντίμετρα.

Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι τα αντίποινα της Ρωσίας δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματικά αλλά και πρακτικά.

Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε χθες Τρίτη: «Η Ρωσία σίγουρα θα απαντήσει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες. Σχετικά μέτρα επεξεργάζονται σε διυπηρεσιακή μορφή και θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον».

«Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας», πρόσθεσε ο Πατρούσεφ, πρώην κατάσκοπος της KGB ο οποίος μετέβη χθες Τρίτη στο Καλίνινγκραντ.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε επίσης την Τρίτη τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα, Μάρκους Έντερερ, σχετικά με τους «αντιρωσικούς περιορισμούς» στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις στο Καλίνινγκραντ.

«Επισημάνθηκε το απαράδεκτο τέτοιων ενεργειών, οι οποίες παραβιάζουν τις σχετικές νομικές και πολιτικές υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σε απάντηση, ο Έντερερ προέτρεψε τη Ρωσία  να απόσχει από  «κλιμακωτικά βήματα και ρητορική» σχετικά με αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «αντιρωσικούς περιορισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Μετέφερε τη θέση μας για την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και εξήγησε ότι η Λιθουανία εφαρμόζει κυρώσεις της ΕΕ και δεν υπάρχει αποκλεισμός και τους ζήτησε να απόσχουν από κλιμακωτικά βήματα και ρητορική», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.

Η λιθουανική κυβέρνηση τόνισε σε γραπτή δήλωση την Τρίτη ότι «η διαμετακόμιση επιβατών και εμπορευμάτων που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις από και προς την περιοχή του Καλίνινγκραντ μέσω της Λιθουανίας συνεχίζεται αδιάκοπα» και ότι η απαγόρευση της διαμετακόμισης εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις ήταν απλώς μέρος του τέταρτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας.

  • Ανώτατοι Λιθουανοί αξιωματούχοι αποδοκίμασαν την αντίδραση της Ρωσίας στο μέτρο ως προσπάθεια του Κρεμλίνου να τερματίσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία που προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα «μπλοκαρίσματος» κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.

«Είναι ειρωνικό να ακούς ρητορικές για υποτιθέμενες παραβιάσεις διεθνών συνθηκών από μια χώρα που έχει παραβιάσει πιθανώς κάθε διεθνή συνθήκη», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμόνιτε.

  • «Δεν υπάρχει αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ», είπε ο Σιμόνιτε. «Η Λιθουανία εφαρμόζει κυρώσεις της ΕΕ».
O ρωσικός θύλακος του Καλίνινγκραντ. Χάρτης: Daily Mail

 

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Καλίνινγκραντ: Μεταβαίνει άνθρωπος του Πούτιν * Καλεί τον πρέσβη της ΕΕ η Μόσχα

Σοβαρό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις του Πούτιν: Σφυροκοπήθηκε η ρωσική φρουρά στο Φιδονήσι * Χάθηκε το 55% των δυνάμεων στο Ντονέτσκ [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: