Σοβαρό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις του Πούτιν: Σφυροκοπήθηκε η ρωσική φρουρά στο Φιδονήσι * Χάθηκε το 55% των δυνάμεων στο Ντονέτσκ [photos, videos]

File photo: Το στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι αποτελεί θέατρο σκληρών μαχών από την αρχή του πολέμου. Screenshot via YouTube/euronews




Η Ουκρανία σημείωσε μια «σημαντική» νίκη εναντίον των δυνάμεων του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα, αφού σφυροκόπησε τη ρωσική φρουρά στο στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι.

Η νότια επιχειρησιακή διοίκηση ανακοίνωσε ότι επέφερε «στοχευμένα πλήγματα  με τη χρήση διαφόρων δυνάμεων» στο νησί, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα στρατεύματα του Κρεμλίνου.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι δυνάμεις του Κιέβου, με φλεγόμενη βλάστηση και έναν πύργο που καταστράφηκε στη μάχη για το νησί.

Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir, ένας σταθμός ραντάρ και οχήματα υπέστησαν ζημιές στις επιθέσεις στο νησί που αποτελεί σημαντικό πεδίο μάχης καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

  • Είναι το τελευταίο χτύπημα για τον Πούτιν που υπέστη «εξαιρετικές» απώλειες με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντόνετσκ να χάνουν το 55% των στρατευμάτων τους, ανέφεραν σήμερα οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τα απαρχαιωμένα όπλα και ο εξοπλισμός της Ρωσίας έχουν σταθεί ανασταλτικός παράγοντας για μια ενδεχόμενη επιτυχία και το Κρεμλίνο θα πρέπει τώρα να αναπτύξει εφεδρικές μονάδες στο Ντονμπάς για να αναπληρώσει τις απώλειες.

Το φυλάκιο στο Φιδονήσι, έκτασης 100 στρεμμάτων, έχει αποδειχθεί πολύτιμη στρατηγική θέση και για τις δύο πλευρές, καθώς βρίσκεται περίπου 80 μίλια από τη νότια ακτή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία κατέλαβε το νησί λίγο μετά την έναρξη της εισβολής και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει τον έλεγχό του, αλλά οι δυνάμεις της εκεί υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς έκτοτε.

Τον Φεβρουάριο, ο Ουκρανός συνοριοφύλακας Roman Hrybov στο Φιδονήσι  … διαολόστειλε μέσω ασυρμάτου την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλλασας, την Moskva που πολιορκούσε το νησί. Η φράση του “άντε γ@@@σου” έγινε σύνθημα για την ουκρανική αντίσταση, ενώ ο στρατιώτης με υψωμένο δάχτυλο και προτεταμένο προς την ναυαρχίδα αποτυπώθηκε σε γραμματόσημο που “ξεπούλησε” στην Ουκρανία.

Ο Hrybov και οι συνάδελφοί του συνοριοφύλακες θεωρήθηκαν αρχικά νεκροί οταν βομβαρδίστηκε το νησί, αλλά τελικά έγινε γνωστό ότι επέζησαν από θαύμα και τους απονεμήθηκαν βραβεία όταν επέστρεψαν στο ουκρανικό έδαφος σε μια ανταλλαγή κρατουμένων τον περασμένο μήνα.

Τα τελευταία χτυπήματα έρχονται μέρες μετά την καταστροφή ενός ρυμουλκού του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που μετέφερε πλήρωμα και οπλισμό στο Φιδονήσι  στη Μαύρη Θάλασσα με δύο πυραύλους Harpoon.

Είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο υποστήριξε ότι έπληξε ένα ρωσικό σκάφος με αντιπλοϊκούς πυραύλους που προμηθεύτηκε από τη  Δύση.

Η Διεύθυνση Στρατηγικών Επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδειξε τον πύραυλο κατά του πλοίου να χτυπά το ρυμουλκό Vasily Bekh στις 4 το πρωί, καθώς παρέδιδε στρατιώτες, όπλα και πυρομαχικά στο διαφιλονικούμενο νησί.

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν αργότερα ότι δέκα ναύτες στο ρυμουλκό αγνοούνταν, εικαζόμενοι νεκροί και 23 ήταν τραυματίες. Ο αριθμός του πληρώματος ήταν 33.

Οι πύραυλοι Harpoon είναι βαλλιστικά κατά πλοίων που αναπτύχθηκαν αρχικά από τις ΗΠΑ και τώρα κατασκευάζονται από την Boeing.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει πυραύλους Harpoon στην Ουκρανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία έχουν πει ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής .

Οι μάχες στο Φιδονήσι σημειώνονται καθώς οι ρωσικές απώλειες έχουν αυξηθεί στο 55% της αρχικής δύναμης των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, δήλωσε η Βρετανία.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το DPR έδειξαν ότι έως τις 16 Ιουνίου, 2.128 στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί σε μάχη, με 8.897 τραυματίες από τις αρχές του 2022, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε καθημερινή ενημέρωση στο Twitter.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δημοσιεύσει τον απολογισμό των στρατιωτικών απωλειών στην Ουκρανία από τις 25 Μαρτίου, πρόσθεσε.

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: «Το ποσοστό των θυμάτων της ΛΔΔ ισοδυναμεί με περίπου το 55% της αρχικής της δύναμης, γεγονός που υπογραμμίζει την εξαιρετική φθορά που υφίστσανται οι ρωσικές και οι φιλορωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Είναι πολύ πιθανό οι δυνάμεις της ΛΔΔ να είναι εξοπλισμένες με απαρχαιωμένα όπλα και εξοπλισμό.

  • «Και στις δύο πλευρές, η ικανότητα δημιουργίας και ανάπτυξης εφεδρικών μονάδων στο μέτωπο είναι πιθανό να γίνεται όλο και πιο κρίσιμη για την έκβαση του πολέμου».

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προχώρησαν χθες Τρίτη, πιέζοντας προς την πόλη Lysychansk, το κύριο προπύργιο των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς.

Σε μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία έχει σημειώσει αργή πρόοδο στο Ντονμπάς από τον Απρίλιο σε μια σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή χιλιάδων στρατιωτών και στις δύο πλευρές.

Μερικές από τις μάχες σημειώνονται  στον ποταμό Siverskyi Donets που κυλάει μέσα από το Ντονμπάς, με ρωσικές δυνάμεις κυρίως στην ανατολική όχθη και ουκρανικές δυνάμεις κυρίως στη δυτική.

 

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail/UKRINFORM

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: