Οι δυο αντιφατικές ματιές της ΕΣΗΕΑ για τον Γιώργο Τράγκα: Μαχητικός δημοσιογράφος ή μπαταχτσής εκδότης;

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Τράγκα όπως μεταφορτώθηκε στο κανάλι του στο YouTube




Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με σημαντική καθυστέρηση τοποθετήθηκε στον δημόσιο… διάλογο για την περιουσία που άφησε πίσω του ο εκλιπών επιχειρηματίας της ενημέρωσης Γιώργος Τράγκας.

Ενώ οι πολιτες αυτής της χώρας (οι δημοσιογράφοι γνώριζαν μέσες άκρες) συζητούν εδώ και μήνες όχι πόσα ήταν τα χρήματα, από ένα σημείο και μετά δεν έχει καμία σημασία, άλλα πως τα απέκτησε η ΕΣΗΕΑ έρχεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση και τοποθετείται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι αλήθεια.

Αλλά, στη σχετική ανακοίνωση που σημειώνεται σωστά ότι «ο αποθανών είχε εδώ και δεκαετίες απαρνηθεί την δημοσιογραφική του ιδιότητα επιδιδόμενος σε εκδοτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις συμβατικές του υποχρεώσεις ως εργοδότης» δεν υπάρχει ούτε ίχνος αυτοκριτικής ή δήλωση ανάκλησης της αρχικής ανακοίνωσης την ημέρα του θανάτου του Γιώργου Τράγκα όπου υποστήριζε ότι «στη μακρόχρονη δημοσιογραφική του πορεία, ο Γιώργος Τράγκας άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του, με την έντονη προσωπικότητα και τον δυναμικό του χαρακτήρα. Επί δεκαετίες έδινε τις δικές του δημοσιογραφικές μάχες, ως καυστικός σχολιαστής της πολυτάραχης ελληνικής πολιτικής σκηνής».

Επειδή δεν μπορύν να ισχύουν και τα δύο καλό είναι η ΕΣΗΕΑ να αποφασίσει ποια θέλει να είναι. Λογικά είναι εύκολο, αλλά πρέπει να το θέλεις κιόλας.

Οι δύο ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ για τον Γιώργο Τράγκα

«Έφυγε» τα ξημερώματα από τη ζωή ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Τράγκας, σε ηλικία 72 ετών, μετά από μάχη που έδωσε με τον κορωνοιό, νοσηλευόμενος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο Γιώργος Τράγκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και σπούδασε σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας. Από μικρή ηλικία άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα «Μεσημβρινή», καλύπτοντας ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ το 1970 μπήκε στο μισθολόγιο της εφημερίδας «Βραδυνή», όπου έκανε τα πρώτα του βήματα ως ρεπόρτερ, αρχικά στο αστυνομικό και εν συνεχεία στο πολιτικό ρεπορτάζ.

Στη μακρά δημοσιογραφική του πορεία, που διήρκησε σχεδόν 50 χρόνια, εργάστηκε σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης, σε εφημερίδες, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από το 1977 έως το 1988. Διετέλεσε εκδότης των εφημερίδων «Χώρα» και «Ανεξαρτησία» καθώς και του περιοδικού «Crash», ενώ υπήρξε ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «ΚΑΝΑΛΙ 10», από το 2003 έως το 2012. Από τις εκδοτικές του προσπάθειες στο χώρο των ημερήσιων φύλλων ήταν και η επανέκδοση της εφημερίδας «Βραδυνή».

Ως πολιτικός σχολιαστής συμμετείχε σε δελτία ειδήσεων διαφόρων τηλεοπτικών σταθμών, όπως του «Alter», του «Extra Channel», του «Action 24», του «Epsilon TV» κ.ά. Παρουσίαζε τις εκπομπές «Χωρίς Αναισθητικό» και «Viva» στον παλιό «ΣΚΑΙ», οι οποίες αργότερα μεταφέρθηκαν στο πρόγραμμα του «ANT1», καθώς και την εκπομπή «Ελεύθερος Σκοπευτής» στον νέο «ΣΚΑΙ», ο οποίος επαναλειτούργησε από τη συχνότητα του «SEVEN».  Είχε, επίσης, εκπομπές και σε άλλα περιφερειακά κανάλια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στο «ΒΕΡΓΙΝΑ TV» και στο νέο «EPSILON» Θεσσαλονίκης.

 Διατηρούσε τις δικές του ραδιοφωνικές εκπομπές στους σταθμούς «ΣΚΑΙ», «Παραπολιτικά 90,1 FM», «Real FM», «Ελλάδα 94,3» και στη συνέχεια στο ιντερνετικό ραδιόφωνο «Crash Radio».

Τον Φεβρουάριο του 2021 ο Γιώργος Τράγκας ανακοίνωσε την ίδρυση του πολιτικού κόμματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι», στο οποίο τέθηκε επικεφαλής.

Στη μακρόχρονη δημοσιογραφική του πορεία, ο Γιώργος Τράγκας άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του, με την έντονη προσωπικότητα και τον δυναμικό του χαρακτήρα. Επί δεκαετίες έδινε τις δικές του δημοσιογραφικές μάχες, ως καυστικός σχολιαστής της πολυτάραχης ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα τη σύζυγό του, επίσης μέλος της Ενώσεως Μαρία Καρρά, τους δυο γιους του Φρέντυ και Γιάννη και τους λοιπούς οικείους του.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΕΣΗΕΑ για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με σοβαρό προβληματισμό τον καταιγισμό πληροφόρησης σχετικά με την αμύθητη περιουσία του αποθανόντος Γεωργίου Τράγκα και τα ερωτήματα τα οποία, εύλογα, τίθενται σχετικά με τον τρόπο συγκέντρωσης αυτής της περιουσίας καθώς και με τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο  αποθανών είχε εδώ και δεκαετίες απαρνηθεί την δημοσιογραφική του ιδιότητα επιδιδόμενος σε εκδοτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις συμβατικές του υποχρεώσεις ως εργοδότης. Στα χρόνια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας άφησε απλήρωτους δεκάδες συναδέλφους μας ενώ ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται, επιδιδόταν σε ακραίο και αθέμιτο, όπως όλα δείχνουν, πλουτισμό. Οι δημόσιες καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ έχουν χρονικό βάθος 20ετίας. Οι δύο εταιρείες του οι οποίες πτώχευσαν το 2010 άφησαν οφειλές από συνδρομές 25.000€ στην ΕΣΗΕΑ, από αγγελιόσημο 260.00€ και από εισφορές εργαζομένων 67.000€ στον ΕΔΟΕΑΠ. Όσον αφορά τις οφειλές προς τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις τις 450.000€ και 98.000€ αντίστοιχα έχουν αναγγελθεί και διεκδικούνται.

Το φαινόμενο «Τράγκα», με τις διαστάσεις οι οποίες σταδιακά αποκαλύπτονται, φαίνεται ότι  ενσαρκώνει τις πιο ακραίες στρεβλώσεις του «συστήματος δημοσιότητας». Η διαπλοκή εξουσίας και τύπου είναι, δυστυχώς, φαινόμενο διαχρονικό και διεθνές. Γι’ αυτό και κάθε ευνομούμενη δημοκρατία οφείλει να λαμβάνει μέτρα με στόχο την θωράκιση των κοινωνιών από τις προσπάθειες χειραγώγησης της ενημέρωσης αλλά και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά υποστηρίζει την υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας, ισοτιμίας και ισονομίας στην διαχείριση και του τελευταίου ευρώ που κατευθύνεται από τα δημόσια ταμεία σε ΜΜΕ, είτε αφορά σε ενισχύσεις είτε στην κρατική διαφήμιση. Απόλυτη διαφάνεια απαιτείται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ αλλά και στην προέλευση του ενημερωτικού περιεχομένου, το οποίο πρέπει να παράγεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους που υπογράφουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων είναι σκληρά εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Η μαχόμενη δημοσιογραφία, η δημοσιογραφία την οποία εκπροσωπεί η ΕΣΗΕΑ είναι το προπύργιο της Δημοκρατίας και πρέπει να είναι πλήρως θωρακισμένη.

Υ.Γ. Το γεγονός ότι κάτω από τη δεύτερη ανακοίνωση παρατίθενται παλαιότερες ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ καταγγελτικές για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου Τράγκα καθιστά ακόμη περισσότερο ακατανόητο γιατί στην αναγγελία του θανάτου η ανακοίνωση είχε αυτό το ύφος. 

Πυροβολισμοί κατά δημοσιογράφων της Bild στην Ουκρανία: Στο στόχαστρο και Έλληνας φωτορεπόρτερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: