Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θέλουν ένταξη στην Ε.Ε.: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν βοήθησε τα Σκόπια!

Bulgarian Prime Minister Kiril Petkov (R) welcomes German Chancellor Olaf Scholz (L) during their meeting in Sofia, Bulgaria, 11 June 2022. EPA, VASSIL DONEV




Η εφημερίδα Financial Times δημοσιεύει άρθρο της Rosa Balfour με τίτλο Europe must not allow the momentum for expansion to slip για την ανάγκη διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και επιτάχυνσης της διαδικασίας ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι  περιζήτητη η ΕΕ, καθώς είναι σε πορεία ένταξης 6 χώρες των Βαλκανίων και τρείς της ανατολικής Ευρώπης, χωρίς να συνυπολογιστεί η Τουρκία. Όμως, δεν διαφαίνεται η ίδια προθυμία αποδοχής εκ μέρους της ΕΕ, αναφέρει εισαγωγικά η αρθρογράφος.

Στην επόμενη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για τα νέα αιτήματα και παράλληλα για το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις οι υποψήφιες χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.

Καθώς η διεύρυνση της ΕΕ έχει τελματωθεί για αρκετά χρόνια, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν τις διαδικασίες ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη επιρροή που ασκεί η Μόσχα σε κάποιες από αυτές τις χώρες.

Οι προκλήσεις είναι σημαντικές, διότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν διαφορές από την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, αλλά έχουν δείξει ότι μπορούν να τις υπερβούν, όπως δείχνει η εμβληματική  περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 2005, καθώς η διαδικασία είχε παγώσει λόγω της διμερούς διαφοράς με την Ελλάδα.

Ωστόσο, η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών το 2018 δεν ξεμπλόκαρε την ενταξιακή της διαδικασία, καθώς το Νοέμβριο του 2020 η Βουλγαρία μπλόκαρε την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας για μεταξύ τους  διαφορές σε ζητήματα ιστορίας, γλώσσας και  ταυτότητας, ενώ και η Αλβανία παρασύρθηκε σε αυτήν τη διαμάχη.

* Η Rosa Balfour είναι διευθύντρια του Carnegie Europe.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Financial Times

Ρωγμές παρουσιάζει το δυτικό στρατόπεδο αναφορικά με το Ουκρανικό και τη στάση απέναντι στη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: