H Γαλλία ξανά απέναντι στην Τουρκία: Αντίπαλα σχέδια για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία

File photo: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON, POOL




Αντίπαλα σχέδια για την εξαγωγή των ζωτικής σημασίας σιτηρών της Ουκρανίας έχουν εκπονηθεί από τη Γαλλία και την Τουρκία, γράφει η εφημερίδα The Guardian (κείμενο Patrick Wintour).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των σιτηρών μέχρι την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 το επόμενο Σαββατοκύριακο, αναφερόμενος στο φάσμα παγκόσμιας πείνας κυρίως για την Αφρική.

Η Ιταλία υποστηρίζει την ιδέα ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ, που μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από τη Ρωσία, που θα επέτρεπε σε συνοδεία του ΟΗΕ να αστυνομεύει πλοία σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας και άλλα λιμάνια της Ουκρανίας προς τον Βόσπορο.

Όμως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) είναι δύσπιστος ότι θα συμφωνηθεί ψήφισμα του ΟΗΕ και προτείνει αντ’ αυτού μια μαζική αύξηση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ρουμανίας.

Από την άλλη, η Τουρκία προωθεί τώρα την επιλογή ασφαλών διαδρομών από τρία ουκρανικά λιμάνια, παρόλο που δεν έχουν αποναρκοθετηθεί. Παλαιότερα εικαζόταν ότι θα χρειαζόταν να αφαιρεθούν περισσότερες από 400 νάρκες, αλλά η Ουκρανία είναι επιφυλακτική σχετικά με τον καθαρισμό της διόδου, καθώς φοβάται μήπως ρωσικά πλοία εισέλθουν στα λιμάνια της, εκτός εάν λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίθεση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu), υποστήριξε ότι «αφού είναι γνωστή η τοποθεσία των ναρκών θα δημιουργηθούν ορισμένες ασφαλείς γραμμές σε τρία λιμάνια». Πρότεινε εμπορικά πλοία, πιθανώς καθοδηγούμενα από Ουκρανούς, να έρχονται και να φεύγουν με ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται να καθαρίσουν τις νάρκες. Αξιωματούχοι υπό τουρκική παρακολούθηση θα μπορούν να επιθεωρούν τα εμπορικά πλοία για λαθραία όπλα για λογαριασμό της Ρωσίας.

Ο David Arakhamia μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας μιλώντας στο Γερμανικό Marshall Fund στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε αμφιβολίες για το σχέδιο, σημειώνοντας ότι οι ουκρανοί στρατιωτικοί είναι αντίθετοι. Σημειώνεται ότι θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες για την αποναρκοθέτηση των λιμανιών και στη συνέχεια θα χρειαζόταν να αδειάσουν τα σιλό εγκαίρως για τον Σεπτέμβριο και τη νέα συγκομιδή.

Ο Macron στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρουμανία ζήτησε να διπλασιαστούν οι χερσαίες και οι σιδηροδρομικές διαδρομές προς το μεγάλο λιμάνι της Κωνστάντζας περίπου 450 χλμ νότια της Οδησσού. Αλλά το λιμάνι είναι σχεδόν πλήρες.

Ο Joe Biden έχει προτείνει την κατασκευή επιπλέον σιλό στα πολωνικά σύνορα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη Ρωσία από το να πάρει πιθανώς το σιτάρι, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: The Guardian, Patrick Wintour – France and Turkey propose rival plans to get grain out of Ukraine

Μιλήστε τη γλώσσα της αλήθειας κ. Σχοινά: Ποιοι Κύπριοι πολιτικοί υποστηρίζονται από τον Πούτιν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: