Γιάννης Καρούζος: «Η τετραήμερη απασχόληση δε μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση»

File Photo via pixabay.com/Alexandr Podvalny




Στα θέματα της πειραματικής εφαρμογής σε αρκετές χώρες, τετραήμερης εργασίας, και στο μέτρο του «πρώτου ενσήμου» αναφέρθηκε ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα της εβδομαδιαίας απασχόλησης, με το να δουλεύει κάποιος στο 80% του εβδομαδιαίου χρόνου, χωρίς να χάνει την ασφαλιστική του κάλυψη και το μισθό για την πέμπτη ημέρα.

Το πείραμα αυτό έχει ξεκινήσει από το 2016 στην Ισλανδία, πέρασε πριν ενάμιση χρόνο στην Ισλανδία, πέρασε στην Ισπανία σαν μοντέλο, πάντα σε πειραματικό στάδιο και πλέον και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου περίπου 3.300 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε κατασκευαστικές εταιρίες, σε εταιρίες νομικών υπηρεσιών, σε μικρά εστιατόρια,.

Tαυτόχρονα καταγράφεται η απόδοσή τους, η βελτίωση στην παραγωγικότητά τους, αλλά και το όφελος της επιχείρησης και θα παρακολουθούνται από ερευνητικά ινστιτούτα της Αμερικής, προκειμένου μετά από ένα εξάμηνο να δούμε αν κάτι τέτοιο ωφελεί και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Στην Ισπανία που εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, δεν έχουν εμφανιστεί αποτελέσματα γιατί πρόσφατα το ισπανικό κράτος άλλαξε το εργατικό δίκαιο και δεν υιοθέτησε το τετραήμερο, άρα δεν έχει εξαχθεί μετά από ένα χρόνο κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Η τετραήμερη απασχόληση έτσι όπως εφαρμόζεται έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ του προσωπικού και του επαγγελματικού βίου.

Στην Ελλάδα με το νόμο 4804 αλλά και τον παλιότερο νόμο που ίσχυε, η τετραήμερη απασχόληση θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέχρι έξι μήνες, αν κάποιος δούλευε κάθε μέρα δύο ώρες περισσότερο χρόνο και το επόμενο διάστημα δούλευε δύο ώρες για να απουσιάσει σε εβδομαδιαία βάση λιγότερες, οπότε θα μάζευε κάποιες ώρες για να απουσιάσει το ανάλογο χρονικό διάστημα.

Αυτό το μοντέλο που συζητάμε, στην Ελλάδα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, το να έρθει ο εργοδότης και να πει εγώ κρατάω τους εργαζόμενους τέσσερις ημέρες, αλλά τους πληρώνω για πέντε και τους ασφαλίζω για πέντε, δεν προκύπτει νομοθετικά, δεν υπάρχει δυνατότητα, θα πρέπει μόνο να γίνει εκ περιτροπής απασχόληση, που μόνο που το ακούνε οι εργαζόμενοι τρελαίνονται.

Εκ περιτροπής εργασία σημαίνει μείωση των αποδοχών και απώλεια του ασφαλιστικού ενσήμου την πέμπτη ημέρα.

Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση, άρα αν θα έρθει ως μέτρο με διάταξη, βεβαίως είναι θετικό, αλλά χωρίς μείωση αποδοχών και απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Τι αλλάζει στις αιτήσεις για αδήλωτα τετραγωνικά και power pass: «Κόφτης» σε επιδόματα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: