Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και φοβούνται για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου [πίνακες]

FILE PHOTO: H σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Via amna_news




Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του στην καθημερινότητά τους, απασχολούν τους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύεται σήμερα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 19 Απριλίου έως 16 Μαΐου και έγιναν 26.578 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 61% θεωρεί ότι θα επηρεαστεί η καθημερινότητά του – μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε Ελλάδα (86%), ενώ μόλις το το 10% των ερωτηθέντων σε επίπεδο ΕΕ έχουν θετική άποψη για τη Ρωσία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι αισθητά υψηλότερο, στο 25%.

Σύμφωνα με έρευνα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (80%) συμφωνούν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες – με το ποσοστό να μειώνεται στο 70% στην Ελλάδα.

Η πλειονότητα των πολιτών σε 22 κράτη μέλη είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ελλάδα (44%) ωστόσο να βρίσκεται μεταξύ των εξαιρέσεων.

Κόστος ζωής

Με τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής να έχει ήδη αυξηθεί πριν από τον πόλεμο, τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους συνολικά δηλώνουν ότι ήδη βιώνουν αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο

Η χώρα μας βρίσκεται με ποσοστό 49% στην πρώτη πεντάδα των χωρών, στις οποίες οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ήδη μειωθεί.

Η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν θετική εικόνα για την Ε.Ε. σε 17 χώρες.

Στην Ελλάδα, 32% έχουν θετική εικόνα για την Ε.Ε., ενώ το 41% έχει ουδέτερη εικόνα.

Αναφορικά με το αν η Ε.Ε. υπερασπίζεται ή όχι τις ευρωπαϊκές αξίες, το 81% των ερωτηθέντων συμφωνεί, καθώς και η πλειοψηφία των Ελλήνων, με ποσοστό 71%.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτέλσματα της έρευνας σε ό,τι αφορά την συμμετοχή των χωρών στην Ε.Ε. , καθώς πάνω από έξι στους δέκα ερωτηθέντες (65%), εκτιμά ότι είναι καλό πράγμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου, πρόκειται για το υψηλότερο αποτέλεσμα που έχει ποτέ μετρηθεί.

Στην Ελλάδα η γνώμη είναι ως επί το πλείστον ουδέτερη (43%) ή θετική (41%).

 

Οι αξίες που οι πολίτες επιθυμούν να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι η δημοκρατία, η οποία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας, αυξημένη κατά έξι μονάδες συγκριτικά με το φθινόπωρο του 2021.

Ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως, καθώς και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%). Στην Ελλάδα οι πολίτες επέλεξαν ως κορυφαία αξία προς υπεράσπιση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τη δημοκρατία (39% έκαστη απάντηση). Ακολούθησαν το κράτος δικαίου (33%) και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (30%).

ΠΗΓΗ: www.europarl.europa.eu

Οργή Πενταρόφσκι κατά της Βουλγαρίας: «H Σόφια εκβιάζει και προσπαθεί να ταπεινώσει την Βόρεια Μακεδονία»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: