Επίκειται η επίσκεψη Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στο Κίεβο; Σε συνθήκες πολέμου, τέτοια ταξίδια δεν διατυμπανίζονται

FILE PHOTO: German Chancellor Olaf Scholz speaks during a press statement prior of meeting of the ‘Alliance for Transformation’ at the Chancellery in Berlin, Germany. EPA, FILIP SINGER




Όπως έγραψαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ), επικαλούμενα κύκλους της γαλλικής και της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σκοπεύει να επισκεφθεί το Κίεβο στο εγγύς μέλλον.

Σχεδιάζει αυτήν την επίσκεψη μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, ούτε το Γραφείο του Γερμανού Καγκελάριου, ούτε το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αυτές τις πληροφορίες.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ιστοσελίδα του NEZAVASSIMAYA GAZETA (Συντάκτης: Oleg Nikiforof). Στο  δημοσίευμα με τίτλο «Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι επισκέπτονται τον Ζελένσκι», αναφέρονται τα εξής:

Ο Πρόεδρος Μακρόν, κατ’ αρχήν, δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο επίσκεψης στο Κίεβο, προκειμένου, όπως είπε, να ανοίξει μια ευρωπαϊκή προοπτική στους Ουκρανούς και να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του έργου. Αλλά επρόκειτο να πάει εκεί μόνος του. Το πόσο τα αποτελέσματα των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας μπορούν να επηρεάσουν τα σχέδιά του, είναι άγνωστο.

Σύμφωνα με το Spiegel, σε συνθήκες πολέμου, τέτοια ταξίδια συνήθως δεν διατυμπανίζονται. Επιπλέον, οι σιδηρόδρομοι μέσω των οποίων οι Ευρωπαίοι μετακινούνται προς το Κίεβο, δέχονται επιθέσεις από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όμως το ταξίδι του κ. Σόλτς φαίνεται πολύ πιθανό, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του ότι θα επισκεφτεί την Ουκρανία όταν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο. Ο Σολτς δεν επισκέφθηκε το Κίεβο προς ένδειξη αλληλεγγύης, κάτι που έκαναν οι εταίροι του στην κυβέρνηση και ηγέτες άλλων ξένων χωρών. Από αυτή την άποψη, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις 23-24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της εισδοχής νέων μελών.

Αυτήν την εβδομάδα, η Επιτροπή της Ε.Ε. σκοπεύει να δημοσιεύσει τις σχετικές εισηγήσεις της. Ως εκ τούτου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συναντήθηκε στις 11 Ιουνίου με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, στο Κίεβο. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντησή τους μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σολτς, το προηγούμενο σαββατοκύριακο, επισκέφθηκε μια σειρά από βαλκανικά κράτη, όπου συζήτησε το θέμα της υποψηφιότητάς τους για ένταξη στην Ε.Ε.. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο κ. Σολτς θα πάει στο Κίεβο για να αναπτύξει τη θέση της Γερμανίας για την αποδοχή νέων υποψηφίων για την Ενωμένη Ευρώπη. Έξι χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων περιμένουν την ένταξη στην Ε.Ε. εδώ και 19 χρόνια.

Αλλά καμία από αυτές, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων n-tv, δεν έχει πιθανότητα να ενταχθεί στην Ε.Ε. σύντομα. Δύο από τις έξι αυτές χώρες δεν έχουν καν λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε..

Στα δυτικά ΜΜΕ πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις προκειμένου η Ουκρανία να λάβει ειδικό καθεστώς για την ένταξή της στην Ε.Ε., λόγω των εχθροπραξιών που λαμβάνουν χώρα στο έδαφός της. Από αυτή την οπτική γωνία πρέπει να αξιολογήσει κανείς το ταξίδι της κας φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο. Η τελευταία έδειξε ότι βλέπει σοβαρά μια θετική λύση στο ζήτημα.

Εκτός των άλλων, αυτές τις μέρες η Κομισιόν θα πρέπει επίσης να εκφράσει και τη θέση της για την ένταξη της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην Ε.Ε.. Στη βιασύνη του Κιέβου, όσον αφορά στο ζήτημα της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε., καθοριστικό ρόλο παίζουν δύο παράγοντες. Αφενός, πρόκειται για το χρόνο, επειδή το έδαφος της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης με τα ρωσικά στρατεύματα και τις αστυνομικές δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, έχει μειωθεί και συνεχίζει να μειώνεται.

Αφετέρου, η προοπτική μιας ταχείας ένταξης στην Ε.Ε. θα έπρεπε να αυξήσει το επίπεδο κινήτρων του ουκρανικού στρατού και των δυνάμεων εδαφικής άμυνας (στην πραγματικότητα, πραγματοποιήθηκε μια κρυφή συνολική στρατιωτική κινητοποίηση) να αντισταθούν. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Πρακτορείο n-tv, τόσο το Βερολίνο, όσο και το Παρίσι εκφράζουν σκεπτικισμό για την ταχεία αποδοχή του αιτήματος ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Εν αντιθέσει με τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, η Γερμανία και η Γαλλία, καθώς και οι Κάτω Χώρες και η Δανία πιστεύουν ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για ένα τέτοιο βήμα.

Τονίζουν ότι στο έδαφος της Ουκρανίας πραγματοποιούνται εχθροπραξίες, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά και δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σημαντική είναι η άποψη της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής της Εσθονίας, που λειτουργεί στο Διεθνές Κέντρο Άμυνας και Ασφαλείας, Kristi Raik, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι αν δεν γίνει δεκτό το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία, τότε θα ακολουθήσει η αρνητική αντίδραση από την πλευρά του Κιέβου και των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.

Και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την Ουκρανία, όσο και την Ανατολική Ευρώπη. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω γεγονός, η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. εξετάζεται από την κα Raik ως απόλυτη γεωπολιτική προτεραιότητα. Επομένως, σύμφωνα με τον Ανώτερο Σύμβουλο για την Ευρώπη στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, Φρανσουά Χέισμπουρ, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα περιοριστεί, πιθανότατα, σε “μπερδεμένες υποσχέσεις” σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Από αυτή την άποψη, η ομαδική επίσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο μπορεί να είναι σημαντική, προκειμένου να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες διαφωνίες όσον αφορά στο ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. και να βρεθούν κατάλληλες διατυπώσεις για να της δοθεί το καθεστώς του υποψήφιου μέλους. Επειδή πρέπει όχι μόνο να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες του Κιέβου, αλλά και να μην προκαλέσουν υπερβολικά αρνητική αντίδραση άλλων χωρών, οι οποίες περιμένουν να ενταχθούν στην Ε.Ε., και πρώτα απ’ όλα της Τουρκίας.

Τίτλος: «Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι επισκέπτονται τον Ζελένσκι»
Υπότιτλος: «Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να εξηγήσουν την κατάσταση σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην Ε.Ε.»

ΠΗΓΗ: NEZAVASSIMAYA GAZETA

Η μεγαλύτερη απειλή για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι η Ρωσία, γράφει η Wall Street Journal

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: