Έφυγε η Μέρκελ, κατέρρευσε η Γερμανία; Αποδυνάμωση της επιρροής της σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

German Chancellor Olaf Scholz looks on during a press conference at the Chancellery in Berlin, Germany, 01 June 2022. EPA, FILIP SINGER




Εκτενές δημοσίευμα στο Politicoσημειώνει ότι για χρόνια η Γερμανία ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), οι οποίες αναζητούσαν από το Βερολίνο για αιγίδα, καθοδήγηση και, μερικές φορές, ρητές οδηγίες.

Ωστόσο, μια σειρά από πρόσφατες εξελίξεις έχουν διαβρώσει την εξουσία και την επιρροή του Βερολίνου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και, κυρίως, μεταξύ των ηγετών γύρω από το τραπέζι της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια σειρά σφαλμάτων πολιτικής και ασυνεπών μηνυμάτων που σχετίζονται με την πολιτική της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα ήταν μια αξιοσημείωτη αποδυνάμωση της επιρροής του Βερολίνου και μια μεγαλύτερη προθυμία από άλλες χώρες να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αμφισβητήσουν ανοιχτά τη γαλλογερμανική συμμαχία που βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο της ισχύος και της λήψης αποφάσεων της ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών.

Η κατάρρευση της γερμανικής ισχύος αναδείχθηκε έντονα στη Σύνοδο Κορυφής  στην προσπάθεια των ηγετών να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να ξεπεράσουν την πεισματική αντίθεση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orban).

Αυτή τη φορά, η Γερμανία κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να επιδιώξει ένα πλεονέκτημα σε μια προτεινόμενη εξαίρεση από το εμπάργκο για το πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού, κάτι που το Βερολίνο αρνήθηκε και τελικά δεσμεύτηκε να τερματίσει όλες τις αγορές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους – ως σαφή απόδειξη ότι δεν θα κέρδιζε τίποτα από τη συνέχιση των προμηθειών του αγωγού.

Επισημαίνεται ότι ούτε η επίσκεψη στη Βουδαπέστη της γερμανίδας Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen οδήγησε σε πρόοδο στην αντιπαράθεση για την απαγόρευση του πετρελαίουΑντίθετα, η προσπάθεια για συμβιβασμό αφέθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ (Charles Michel) και στη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. 

Ο Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) δεν είχε βασικό ρόλο.  

Ο ίδιος ο Scholz υποστήριξε (31/5) ότι η διήμερη σύνοδος κορυφής είχε «υπογραμμίσει τη μεγάλη ενότητα και αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ουκρανία» — ένα επίτευγμα για το οποίο προσπάθησε επίσης να λάβει τα εύσημα αναφέροντας την οικονομική βοήθεια της Γερμανίας για τη χώρα, την υποδοχή των προσφύγων καθώς και πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο που θέλει να επιτρέψει ο Καγκελάριος μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής τανκς με την Ελλάδα, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: PoliticoDavid Herszenhorn, Jacopo Barigazzi, Barbara Moens and Hans von der Burchard – Germany loses EU sway as Eastern Europe turns away over Russia

Οι “σατανικοί” ηγέτες στα περίπτερα της Γαλλίας: Το Le Point δίνει στεγνά τους φίλους και συμμάχους, Πούτιν και Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: