Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Νέο λεύκωμα για την ελευθερία του Τύπου αφιερωμένο στα δέντρα

Photo via Pixabay




Tο νέο λεύκωμα της συλλογής τους “100 φωτογραφίες για την ελευθερία του Τύπου” που θα κυκλοφορήσει αύριο, Πέμπτη, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) τιμούν τα δέντρα μέσα από τη ματιά μεγάλων φωτογράφων, όπως ο Ρομπέρ Ντουανό ή ο Στιβ ΜακΚάρι.

Το άλμπουμ αυτό, το 70ο της συλλογής της μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης της ελευθεροτυπίας, θα πωλείται έναντι 9,90 ευρώ και το προλογίζει ο συγγραφέας Σιλβάν Τεσόν.

“Τα δέντρα μάς βλέπουν να ζούμε. Υποφέρουμε, περνάμε, πεθαίνουμε. Θα επιστρέφουν πάντα. Ένα δέντρο πεθαίνει. Πέφτει. Ένα άλλο θα ξαναφυτρώσει. Τίποτα δεν είναι σοβαρό, το δάσος είναι η απόδειξη της αιώνιας επιστροφής των πάντων”, γράφει ο συγγραφέας του έργου “Στα δάση της Σιβηρίας”.

Μέσα από 100 σελίδες, φωτογράφοι του 20ου και του 21ου αιώνα δίνουν τη δική τους ματιά για τα δέντρα και το δάσος: φροντιστής ελεφάντων στην Ταϊλάνδη έχει αποκοιμηθεί ανάμεσα στα δύο κλαδιά ενός δέντρου από τον Στιβ ΜακΚάρι (2010), χωράφι με ελαιόδεντρα και παπαρούνες στην Προβηγκία από τον Ζακ Ανρί Λαρτίγκ (1954) ή γιγάντιες πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2020 από τον Άντριου Κουίλτι.

“Από την αρχή, η συλλογή μας αφιερώθηκε ρητά στο περιβάλλον. (…) Το ‘100 φωτογραφίες δέντρων για την ελευθερία του Τύπου’ συνάδει με αυτήν τη δέσμευση”, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

“Κατά μέσον όρο, περίπου 2 δημοσιογράφοι δολοφονούνται κάθε χρόνο επειδή έκαναν έρευνα για την αποψίλωση των δασών, την παράνομη εξόρυξη πρώτων υλών, την αρπαγή γαιών ή ακόμη τις περιβαλλοντικές συνέπειες των βιομηχανικών δραστηριοτήτων”, συνεχίζει.

Σύμφωνα με τους RSF, “η εμπειρία από αυτό το λεύκωμα διευρύνεται και με έκθεση” στο Festival Photo La Gacilly στη δυτική Γαλλία, το οποίο θα διαρκέσει από σήμερα 1η Ιουνίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κυκλοφορούν τρία λευκώματα ετησίως που τιτλοφορούνται “100 φωτογραφίες για την ελευθερία του Τύπου”, ενώ η συλλογή αυτή λευκωμάτων συμπληρώνει φέτος τα 30 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά. Οι πωλήσεις της αντιπροσωπεύουν το 30% του προϋπολογισμού της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Το προηγούμενο άλμπουμ, που είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, ήταν αφιερωμένο στον φωτορεπόρτερ που καλύπτει πολεμικές συγκρούσεις Πατρίκ Σοβέλ.

Η μκο Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, δημοσιεύει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Κατάταξή της για το θέμα αυτό.

Επίσης παρέχει βοήθεια στους δημοσιογράφους στο πεδίο, κυρίως μέσω νομικής, αλλά και υλικής υποστήριξης (αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, πρακτικοί οδηγοί και ασφάλειες κλπ).

Με πληροφορίες από AFP, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητέρα νεκρού Γάλλου δημοσιογράφου προς Ρώσο αυτονομιστή: «Με δειλία προσπαθείτε να ξεπλυθείτε»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: