Άθλια επίθεση του Ερντογάν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Συνεχίζει να τον “καίει” η φωτιά της ομιλίας στο Κογκρέσο (video)

File photo: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επευφημείται από τον τουρκικό όχλο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Νέο παραλήρημα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στράφηκε ξανά εναντίον και της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργου στο Λευκό Οίκο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, δηλώνοντας ότι «τα λόγια του είναι γεμάτα ψέματα».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN και του ΕΘΝΟΥΣ Μαρία Ζαχαράκη, από εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε στην πόλη Βαν απευθυνόμενος σε νέους είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Πήγατε στις ΗΠΑ, μιλήσατε στη Γερουσία, κατά των F-16 της Τουρκίας. Δεν τα χάφτουν αυτά Μητσοτάκη, δεν τα χάφτουν. Έχουν δημιουργηθεί 5+4 βάσεις. Ό,τι και να κάνουν, ας τα κάνουν. Όταν ρωτάμε τι τις κάνουν αυτές τις βάσεις, λένε «εναντίον των Ρώσων». Τι κάνατε στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας; Τα λόγια του είναι γεμάτα ψέματα”, είπε.

Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν δίστασε να εξαπολύσει απειλές λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοί σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο». Το κόστος θα είναι βαρύ, προειδοποίησε πάλι.

Παράλληλα ο Ερντογάν αναφέρθηκε εκ νέου στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα: «Ανοίγετε βάσεις και λέτε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας… Όλο ψέματα λέτε. Ξέρουμε για ποιο λόγο είναι οι βάσεις».

«Εγώ σε φιλοξένησα σε κέρασα φαγητό, συμφωνήσαμε να μιλάμε χωρίς τρίτους, αλλά μετά από 15 μέρες πήγες στις ΗΠΑ και μίλησες και εναντίον μας και για το F-16… Αυτά δεν τα χάφτουμε Μητσοτάκη”, επανέλαβε ο Ερντογάν.

Ολοένα και κλιμακώνεται η ρητορική της Τουρκίας με τη ρητορική του ίδιου του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να οξύνει το κλίμα, όσο, στη γειτονική χώρα, κυκλοφορεί πλήθος δημοσιευμάτων που εγείρουν αβάσιμες αξιώσεις για τα ελληνικά νησιά.

Δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

Προκλήσεις εκτός ορίων

Τον ισχυρισμό ότι 9 νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταξύ των οποίων η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Χίος και η Λέσβος, ανήκουν ακόμη την Τουρκία, καθώς και η υφαλοκρηπίδα και ο εναέριος χώρος τους, προβάλλει σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» (Yeni Safak).

Σύμφωνα επίσης με τους ισχυρισμούς της «Γενί Σαφάκ», 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο είναι εξοπλισμένα. Μόνο το νησί Χάλκη δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.

Όπως ισχυρίζεται η «Γενί Σαφάκ»:

«Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από αυτή της επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι εξοπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν μπορούσε να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία ήταν το νησί Χάλκη. Αυτά τα νησιά διαθέτουν τα πάντα, από βάση αεριωθουμένων έως μηχανοκίνητες μονάδες και μονάδες πυροβολικού…

Το καθεστώς των 23 νησιών, που προκαλούν ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. 14 από αυτά τα νησιά είναι η Πάτμος, οι Λειψοί, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, η Τήλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Κάρπαθος και η Κάσος (Δωδεκάνησα) και τα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζου που βρίσκονται νότια του Αιγαίου.

Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Ωστόσο, σε αυτά τα νησιά δόθηκε αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε η Ελλάδα να μην τοποθετήσει ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία».

«Η κυριαρχία 9 νησιών ανήκει ακόμη στην Τουρκία»

Όπως υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ» 9 άλλα νησιά ανήκουν ακόμη στην Τουρκία.

«Στις συμφωνίες συμφωνήθηκε διαφορετική φόρμουλα για 9 νησιά που αποτελούνται από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Δεν υπήρξε μεταβίβαση κυριαρχίας για αυτά τα 9 νησιά. Δόθηκε στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Μαζί την κυριαρχία των νησιών, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος παρέμειναν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, τα νησιά αυτά έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραβίασε και τις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά, που είχαν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Αν και η Τουρκία πήρε πρωτοβουλίες ενώπιον του ΟΗΕ το 1964 και το 1975, ο εξοπλισμός απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».

Η τουρκική εφημερίδα κάνει στη συνέχεια μία καταγραφή των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στα νησιά.

Ο χάρτης με τις αδιανόητες αμφισβητήσεις της Τουρκίας

Μιλιέτ: «Το ατού ‘Λωζάνη’ για τα νησιά»

Αντίστοιχα, η επίσης φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Μιλιέτ», ισχυρίζεται ότι ανάμεσα στα νησιά που η Τουρκία μπορεί να ανοίξει ζήτημα κυριαρχίας τους επειδή έχουν εξοπλιστεί είναι η Λέσβος, η Ρόδος και η Χίος, που συγκαταλέγονται στα 5 μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας.

«Η Τουρκία έχει σκληρύνει τη στάση της στο ζήτημα των νησιών που εξοπλίζονται αντίθετα με τις συμφωνίες. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε την τελευταία του προειδοποίηση», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, η οποία για να στηρίξει τον ισχυρισμό της επικαλείται και ειδικούς.

Ο Τούρκος καθηγητής διεθνών σχέσεων Γιουτζέλ Ατζέρ ισχυρίζεται ότι «η παραβίαση των κανόνων περί εξοπλισμών μπορεί να δώσει στην Τουρκία το δικαίωμα να καταγγείλει τα άρθρα της Λωζάνης που ρυθμίζουν την κυριαρχία στα νησιά».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άγκυρα έχει αρχίσει να ακολουθεί από πέρυσι μια πιο ενεργή πολιτική όσον αφορά τα νησιά που έχουν εξοπλιστεί.

ΠΗΓΕΣ: κανάλι OPEN, εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Η Τουρκία έγινε ανέκδοτο και στόχος κακόβουλων αστείων: Από το Turkey στο Türkiye, αλλά οι πολίτες ασχολούνται με την οικονομία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: