Άρθρο γνώμης της γαλλικής Le Figaro: Αναζωπυρώνεται η ένταση στο Αιγαίο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας

RAFALE X3

FILE PHOTO: Rafale στους ελληνικούς ουρανούς: Πηγή εικόνας Πολεμική Αεροπόρία




Για την αναζωπύρωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le FigaroDelpine Minoui, (η ανταπόκριση δημοσιεύεται στο πρώτη σελίδα και στη σελ. 10 της έντυπης έκδοσης).

Μετά από μια ανάπαυλα μερικών μηνών, και ενώ τα φώτα του ΝΑΤΟ είναι στραμμένα στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εντάσεις βρίσκονται και πάλι στα ύψη στο Αιγαίο, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα – αμφότερες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας – αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες και ότι απειλούν την ειρήνη, αυξάνοντας πρόσφατα τις στρατιωτικές τους ασκήσεις, επισημαίνει η ανταπόκριση.

Αναλυτικότερα, γράφει ότι στις αρχές Ιουνίου, οι εντάσεις αυξήθηκαν όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) κατηγόρησε ανοιχτά τις ελληνικές αρχές ότι εξοπλίζουν τα νησιά του Αιγαίου.

Σε ένα εμπρηστικό tweet στις 9 Ιουνίου, ο Ερντογάν επικαλέστηκε τα (δήθεν) “δικαιώματα” (της Τουρκίας) και τις “διεθνείς συμφωνίες για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών”, αφού πρώτα απείλησε: “Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να είναι προσεκτική, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορική και πράξεις που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα“.

Αυτή η αναφορά στον τουρκικό πόλεμο ανεξαρτησίας δεν έπεσε στο κενό. Για πολλούς Έλληνες, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας, ανοίγει ξανά μια οδυνηρή πληγή που είναι χαραγμένη στη συλλογική μνήμη:

  • Την “καταστροφή της Σμύρνης”, όταν το 1922, με φόντο την ελληνοτουρκική σύγκρουση, μια πυρκαγιά κατέστρεψε πολλές συνοικίες της πόλης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες κάτοικοι – κυρίως χριστιανοί – και να αναγκαστούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1923, η Συνθήκη της Λωζάνης επιβεβαίωσε τη νέα κατάσταση, οδηγώντας σε μαζική ανταλλαγή πληθυσμών. Μέσα σε λίγους μήνες, 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πήγαν στα νησιά του Αιγαίου ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ 500.000 μουσουλμάνοι επέστρεψαν στην Τουρκία. 

Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει σήμερα τις συνθήκες ειρήνης με την Τουρκία, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας “τον όρο που τέθηκε για να μην οπλιστούν” (τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου) μετά τη Διάσκεψη της Λωζάνης. Αλλά η Αθήνα το αντιλαμβάνεται διαφορετικά.

Η Άγκυρα αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια“, δήλωσε ο Έλληνας ομόλογός του στο Twitter, ενώ ο ‘εκπρόσωπος της διπλωματίας’ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ως “αβάσιμους μύθους που δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε να υποκαταστήσουν το διεθνές δίκαιο”.

Η ελληνική εφημερίδα Πρώτο Θέμα αναρωτιέται για τη χρονική συγκυρία αυτής της νέας κλιμάκωσης, ένα χρόνο πριν από τις τουρκικές εκλογές:

Προκειμένου να ξεφύγει από τις δυσκολίες που θα μπορούσαν να τον απομονώσουν στην εθνική και διεθνή σκηνή και ενόψει των επόμενων εκλογών, ο Erdogan δε θα σκεφθεί μια νέα στρατιωτική πρόκληση στο Αιγαίο; Αυτή η κλιμάκωση της έντασης αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εικόνας του στη χώρα του ή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επίδειξης ισχύος;” 

Μεταξύ των δύο χωρών, δε λείπουν οι διαφορές, συνεχίζει η ανταπόκριση: για τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα, το καθεστώς των νησιών και το Κυπριακό. Για να μην αναφέρουμε τη διαμάχη για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ή το ζήτημα των προσφύγων, όμηροι του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος Erdogan επανήλθε στην κατηγορία κατά της Ελλάδας, αυτή τη φορά τάχθηκε υπέρ της αναστολής των διμερών συναντήσεων με την Αθήνα.

  • Ο τρόπος του να “κυρώσει” μια παρέμβαση του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης τον περασμένο Μάιο ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, όταν η ομιλία του ερμηνεύτηκε από την Άγκυρα ως επιθυμία να αποτρέψει την Ουάσιγκτον από την προμήθεια μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Έχουμε πει ότι δεν θα τους ξανασυναντήσουμε μέχρι να έχουμε μπροστά μας έναν έντιμο πολιτικό ηγέτη”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Πέρα από τις προκλήσεις, οι “δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί”, υπενθύμισε την ίδια ημέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πριν διαβεβαιώσει: “Θα επιστρέψουμε γρήγορα σε ήρεμα νερά“.

ΠΗΓΗ: Le FigaroDelpine Minoui – Mer Égée: le torchon brûle entre Athènes et Ankara

Το αφήγημα της δήθεν αποκλιμάκωσης δεν …”περπατά”: Είναι παγίδα ο ελληνοτουρκικός “διάλογος” στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: