Η Ρωσία θέλει να λογοκρίνει την Wikipedia για την εισβολή στην Ουκρανία: Μετά το πρόστιμο και μήνυση για να διαγράψει πληροφορίες

File photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ




Σε δικαστική διαμάχη εξελίσσεται η απαίτηση της Ρωσίας από την Wikipedia να διαγράψει ορισμένες πληροφορίες αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε πρόστιμο στο Ίδρυμα Wikimedia 5 εκατομμύρια ρούβλια (88.000 $) επειδή αρνήθηκε να διαγράψει αυτό που οι ρωσικές αρχές θεωρούν «παραπληροφόρηση» σε άρθρα σχετικά με τον ρωσόφωνο πόλεμο στην Ουκρανία, όπως «Εισβολή» στην Ουκρανία, «Εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» και «Η σφαγή της Μπούτσα».

Μετά από αυτή την απόφαση το Ίδρυμα Wikimedia κατέθεσε έφεση λέγοντας ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια για τον πόλεμο, μεταδίδει το Reuters.

«Η απόφαση υπονοεί ότι οι καλά μελετημένες και επαληθευμένες πληροφορίες από τη Wikipedia που δεν συνάδουν με την έκθεση της ρωσικής κυβέρνησης είναι παραπληροφόρηση», δήλωσε ο Stephen LaPorte, σύμβουλος του Wikimedia Foundation.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Wikipedia είναι μια από τις λίγες κύριες πηγές πληροφοριών που επαληθεύτηκαν στα ρωσικά και εξακολουθεί να είναι προσβάσιμη στον ρωσικό πληθυσμό μετά την εκστρατεία της Μόσχας να λογοκρίνει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Η κυβέρνηση επιτίθεται σε πληροφορίες που είναι ζωτικής σημασίας για τις ζωές των ανθρώπων σε περιόδους κρίσης», είπε ο LaPorte και συμπλήρωσε «καλούμε το δικαστήριο να επανεξετάσει το δικαίωμα του καθενός να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και να εκφράζεται ελεύθερα».

Το ίδρυμα κατηγορήθηκε βάσει ενός νόμου της Ρωσίας που απαιτεί να διαγράψει τις απαγορευμένες πληροφορίες.

Η υπόθεση ξεκίνησε από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών, Roskomnadzor.

Η προσφυγή που κατατέθηκε πριν από μια εβδομάδα από τη Wikipedia αναφέρει ότι η διαγραφή πληροφοριών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, η Ρωσία δεν έχει καμία εξουσία στο Ίδρυμα Wikimedia, το οποίο είναι διαθέσιμο παγκοσμίως σε περισσότερες από 300 γλώσσες.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Fake news τα λιοντάρια και οι τίγρεις στη Μύκονο: Πέρασαν απλώς transit από Ελλάδα με προορισμό Αλβανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: