«Ανησυχία από επιθετική ρητορική και παραβιάσεις στο Αιγαίο»: Η Γερμανία αποδοκιμάζει κομψά την Τουρκία

File photo Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ EPA/Georg Wendt / POOL




Σε μια έμμεση αλλά σαφή αποδοκιμασία της Τουρκίας προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, απαντώντας σε ερώτημα για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας μετά την πενταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι το Αιγαίο ήταν στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε:

«Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία». Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση Φ. Καραβίτη 
Γερμανία Βερολίνο

Σύσκεψη κορυφής στο Βερολίνο ΗΠΑ, Γαλλίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Βρετανίας: Στην ατζέντα και το Αιγαίο, λένε οι Τούρκοι

Politico: H Ελλάδα έχει παραχωρήσει στον στρατό των ΗΠΑ απεριόριστη πρόσβαση σε βασικές στρατιωτικές βάσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: