Ανάλυση του CNN για την τουρκική στάση: Πώς η Τουρκία του Ερντογάν έγινε ο “μπαλαντέρ” του ΝΑΤΟ

Spain’s Prime Minister Pedro Sanchez (L) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) take part in a meeting during the first day of the NATO Summit at IFEMA Convention Center, in Madrid, Spain, 29 June 2022. EPA, Kiko Huesca




Το ΝΑΤΟ κάλεσε επισήμως τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη συμμαχία, αφού η Τουρκία απέσυρε το βέτο της, μετά από μια επίπονη διαδικασία που υπενθύμισε στη συμμαχία τις βαθύτερες ρήξεις της, αναφέρει ανάλυση του καλωδιακού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Ενώ η κίνηση αποτέλεσε μια μεγάλη νίκη για το ΝΑΤΟ και ήττα για τη Ρωσία, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan δεν έχασε την ευκαιρία να επιδείξει το πολιτικό βάρος της χώρας του στη συμμαχία.

Η Τουρκία έχει γίνει πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ. Όμως τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα έδειξαν ότι πρόκειται για πονοκέφαλο που θα πρέπει να ανεχτεί η συμμαχία. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Erdogan το γνωρίζει καλά και έχει χρησιμοποιήσει τη θέση της χώρας του στο ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσει τα εθνικά του συμφέροντα.

Σε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο που ουσιαστικά έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση μεταξύ του Κρεμλίνου και του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει λάβει θέση ως ουδέτερο μέρος, επιλέγοντας να μην συμμετάσχει με τους συμμάχους της στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ προσφέρεται να μεσολαβήσει μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών. Υποστήριξε την Ουκρανία στον πόλεμο, αλλά φρόντισε να μην ανταγωνιστεί τη Μόσχα.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η Τουρκία είναι σήμερα πιο πολύτιμη από ποτέ για το ΝΑΤΟ. Η χώρα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της συμμαχίας, ένα βασικό σημείο ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Διατηρεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία μετά τις ΗΠΑ και συνορεύει με μια ομάδα κρατών της Μέσης Ανατολής με ιστορία πολιτικής αστάθειας, όπου τα δυτικά κράτη έχουν μεγάλα συμφέροντα.

ΠΗΓΗ: CNN – How Erdogan’s Turkey became NATO’s wild card

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν “φλερτάρει” με τη σύζυγο του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, αλλά και με τη βασίλισσα Λετίθια (video, photos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: