Σημαντική αντίδραση της κυβέρνησης της Ουρουγουάης: Δεν στέλνει πρέσβη στην Τουρκία λόγω Τσαβούσογλου και “Γκρίζων Λύκων”

FILE PHOTO: The President of Uruguay, Luis Lacalle Pou, speaks during a press conference, in Montevideo, Uruguay 23 March 2022. EPA, RAUL MARTINEZ




Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης προχώρησε σε μία εντυπωσιακή πράξη εναντίον της Τουρκίας, ως αντίδραση για την αισχρή χειρονομία του υπουργού Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: αποφάσισε να καθυστερήσει τον διορισμό του νέου πρεσβευτή της στην Τουρκία.

Και αυτό λόγω της αισχρής ρατσιστικής και εθνικιστικής χειρονομίας του Τούρκου υπουργού εναντίον Αρμενίων που διαμένουν στη χώρα. Θυμίζουμε ότι ο απαράδεκτος Τσαβούσογλου είχε κάνει το σήμα της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» απειλώντας με αυτό τον τρόπο τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την παρουσία του στο Μοντεβίδεο.

Μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, η Γερουσία της Ουρουγουάης συμφώνησε ομόφωνα την Τρίτη (3 Μαΐου) να αναβάλει τον διορισμό του πρέσβη Hugo Cayrus στην Άγκυρα.

Ο γερουσιαστής Liliam Kechichián, ένας από τους ηγέτες του μπλοκ “Frente Amplio” (Το Ευρύ Μέτωπο), ανακοίνωσε ότι αποφάσισαν να στείλουν ξανά τον φάκελο του πρέσβη Cayrus πίσω στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Στη συνεδρίαση της Γερουσίας, ο Kechichián τόνισε ότι η απόφαση δεν είχε καμία σχέση με το πρόσωπο του Cayrus, αλλά με την προσβλητική κίνηση του Τσαβούσογλου.

Θυμίζουμε ότι η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τις σφαγές του 1915 ως Γενοκτονία στις 20 Απριλίου 1965. Μια μεγάλη αρμενική κοινότητα, αποτελούμενη από επιζώντες του 1915 και τους απογόνους τους, ζει σήμερα στη χώρα κάνοντας την Ουρουγουάη να έχει έναν από τους μεγαλύτερους αρμενικούς πληθυσμούς στον κόσμο.

Θυμίζουμε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Ουρουγουάη για τα εγκαίνια της νέας τουρκικής πρεσβείας στο Μοντεβιδέο στις 23 Απριλίου. Μετά τα εγκαίνια, ομάδα Ουρουγουανών, αρμενικής καταγωγής, διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία του Τούρκου υπουργού στη χώρα κρατώντας αρμενικές σημαίες καθώς τιμούσαν την 107η επέτειο από τις τουρκικές θηριωδίες εναντίον των Αρμενίων, το 1915.

Χαμογελώντας από το αυτοκίνητό του, ο Τσαβούσογλου έδειξε στους Αρμένιους διαδηλωτές το σήμα των εθνικιστών «Γκρίζων Λύκων». Το σήμα των Γκρίζων Λύκων, που συμβολίζει τον τουρκικό εθνικισμό, χρησιμοποιείται κυρίως από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στην Τουρκία.

Η άθλια πράξη του Τσαβούσογλου προκάλεσε την αντίδραση διαφόρων πολιτικών στην Ουρουγουάη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Λουίς Λακάλε Που και του υπουργού Εξωτερικών Φρανσίσκο Μπουστίλο.

Έντονη αντίδραση του προέδρου της Ουρουγουάης για την χυδαία χειρονομία του Τσαβούσογλου εναντίον των Αρμενίων

Ο πιο χυδαίος Τσαβούσογλου που έχουμε δει ποτέ: Πρόσβαλε, σαν Γκρίζος Λύκος, τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: