Σε παροξυσμό ο Τσαβούσογλου: Επαναλαμβάνει τα περί “τρομοκρατίας” και εκβιάζει Σουηδία και Φινλανδία για Κούρδους και όπλα

File Photo: O τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. EPA, CLEMENS BILAN




Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν «σε κατάσταση κρίσης», δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ για τη βραδινή συνάντηση του Σαββάτου στο Βερολίνο. Μια μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε σοκάρει τα μέλη του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει την ένταξη ούτε της Φινλανδίας ούτε της Σουηδίας.

Ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε όρους ώστε η Τουρκία να αποδεχθεί τις υποψηφιότητες για ένταξη, αλλά ύψωσε τη φωνή του στη Σουηδή Αν Λίντε, με αποτέλεσμα τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ να κάνουν λόγω για «ντροπιαστική» παράβαση του πρωτοκόλλου.

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή αλλά ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν εκνευρισμένος με τη «φεμινιστική πολιτική» της Λίντε, “φέρνοντας τόσο πολύ δράμα”, είπε ένας άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, στην οποία πολλοί ΥΠΕΞ της συμμαχίας επέλεξαν τη σιωπή ώστε να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα.

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας, τι ήθελε πραγματικά», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, αλλά δήλωσε ότι «ήταν ντροπιαστικό».

Τα κύρια αιτήματα της Άγκυρας είναι οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν την υποστήριξη προς τις κουρδικές ομάδες που βρίσκονται στο έδαφός τους και να άρουν τις απαγορεύσεις τους σε ορισμένα οπλικά συστήματα προς την Τουρκία.

Τουρκική διπλωματική πηγή απάντησε ότι ο Τσαβούσογλου περιέγραψε τη στάση της Τουρκίας να διακατέχεται από σεβασμό προς τους εταίρους του ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον ισχυρισμό της Λίντε ότι η αντίθεσή της οφείλεται στη φεμινιστική εξωτερική πολιτική της Σουηδίας.

«Τα σχόλιά της δεν βοηθούν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ οι δηλώσεις που προέρχονται από τη Φινλανδία είναι προσεκτικά διατυπωμένες», ανέφερε η τουρκική διπλωματική πηγή.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ανατίναξαν τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες στη Μελιτόπολη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: