Ποιος είναι ο Σαλβαδόρ Ράμος, ο δολοφόνος του Uvalde στο Τέξας: Ενας κακοποιημένος που σκότωσε εν ψυχρώ 19 μικρά παιδιά (video)

File photo Η αστυνομία και οι ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται στον τόπο μαζικής επίθεσης στο Δημοτικό Σχολείο Robb στο Uvalde, Τέξας, ΗΠΑ, 24 Μαΐου 2022. EPA/AARON M. SPRECHER




Το όνομά του ήταν Σαλβαδόρ Ράμος, ο 18χρονος που έκανε τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Uvalde του Τέξας. Μια «αποτρόπαια και ακατανόητη χειρονομία», είπε ο κυβερνήτης Άμποτ.

Ο Ράμος ήταν μαθητής του γυμνασίου Uvalde, στο ίδιο συγκρότημα όπου υπάρχει και δημοτικό σχολείο όπου σκότωσε 19 παιδιά και δύο ενήλικες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ράμος έφτασε μόνος του, με το αυτοκίνητό του, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα, πέρασε τους σεκιουριτάδες και μπήκε στο σχολείο με πιστόλι και καραμπίνα και άνοιξε πυρ. Πριν σκοτωθεί από την αστυνομία, τραυμάτισε τουλάχιστον έναν αστυνομικό.

Πριν πάει στο σχολείο πυροβόλησε και την 66χρονη γιαγιά του που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Τρεις μέρες πριν από τη σφαγή, μια φωτογραφία με τουφέκια τύπου AR15 εμφανίστηκε σε προφίλ στο Instagram που συνδέεται με τον Ράμος. Στο βιογραφικό του TikTok έγραψε: «Τα παιδιά να φοβούνται στην πραγματική ζωή». Ένας πρώην συμμαθητής του είπε ότι ο Ράμος του έστειλε φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πριν από την επίθεση. Όταν ζήτησε εξηγήσεις, ο Ράμος απάντησε: “Μην ανησυχείς. Τώρα είμαι διαφορετικός, δεν θα με αναγνώριζες”.

Τον κορόιδευαν στο σχολείο

Οι συμμαθητές του τον περιγράφουν ως ένα αγόρι που πάντα είχε προβλήματα στο σχολείο, που τον κορόιδευαν για το γεγονός ότι τραυλίζει, για τα ρούχα του και την οικονομική του κατάσταση. «Υπέστη εκφοβισμό από πολλούς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα παιχνίδια: ήταν ωραίος τύπος, πολύ ντροπαλός, έπρεπε να βγει από το καβούκι του», λέει ο Στέφεν Γκαρσία που περιγράφει τον εαυτό του ως τον καλύτερο φίλο του Ράμος στο λύκειο.

Ένας άλλος φίλος, ο Σάντος Βαλντέζ, λέει πώς κάποια στιγμή ο Ράμος άρχισε να αλλάζει, να έχει ενοχλητικές συμπεριφορές. Κάποτε εμφανίστηκε με ένα πρόσωπο γεμάτο κοψίματα και στην αρχή είπε ότι ήταν γάτα. «Τότε μου είπε την αλήθεια, ότι ήταν ο ίδιος που κόπηκε με μαχαίρι», εξήγησε ξανά, λέγοντας ότι ο Ράμος ισχυρίστηκε ότι το έκανε για πλάκα.

Η πτώση στα “σκοτάδια”

“Άρχισε να είναι διαφορετικός άνθρωπος και συνέχισε να χειροτερεύει”, είπε ο Γκαρσία, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά του σε άλλη τοποθεσία στο Τέξας, εξηγώντας ότι ο Ράμος έκτοτε άρχισε να λείπει από το σχολείο. Να ντύνεται πάντα μαύρα, και άφησε τα μαλλιά του να μεγαλώνουν.

Ο Ράμος άρχισε να οδηγεί τη νύχτα ένα αυτοκίνητο με έναν άλλο φίλο, βανδαλίζοντας αυτοκίνητα και πυροβολώντας.  Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε φωτογραφίες με αυτόματα όπλα λέγοντας ότι ήταν «στη λίστα των ονείρων του», ώσπου πριν από τέσσερις ημέρες, λίγο αφότου έκλεισε τα 18, δημοσίευσε τη φωτογραφία των δύο τουφεκιών που χρησιμοποιήθηκαν στο μακελειό, «τα τουφέκια μου».

“Χωρίς οικογένεια”

Στα social media πριν από δύο μήνες δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο με το ξέσπασμά του κατά της μητέρας του που ήθελε να τον διώξει από το σπίτι: «Έβαλε βίντεο στο Instagram, ήταν εκεί και η αστυνομία, ούρλιαζε άσχημα λόγια στη μητέρα του και ήταν πολύ επιθετικός», λέει η Νάντια Ρέγιες, συμμαθήτριά του.

Για την οικογενειακή κατάσταση του Ράμος μιλά και ο Ρούμπεν Φλόρες, ένας γείτονας που μαζί με τη σύζυγό του είχαν προσπαθήσει να βοηθήσουν εκείνο το παιδί χωρίς πατέρα «που είχε μια αρκετά δύσκολη ζωή με τη μητέρα του». Τον κάλεσαν σε μπάρμπεκιου, να κοιμηθεί στο σπίτι τους με τον γιο τους. Κάποια στιγμή τα προβλήματα με τη μητέρα του, που έχει προβλήματα τοξικομανίας, έγιναν τέτοια που το αγόρι μετακόμισε για να ζήσει με τη γιαγιά του, η οποία χθες ήταν το πρώτο θύμα της σφαγής της τρέλας του Ράμος.

Είναι η πιο σοβαρή σφαγή σε αμερικανικό δημοτικό σχολείο από το Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ, το 2012, όταν 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων 20 παιδιών ηλικίας μεταξύ 6 και 7 ετών.

Με πληροφορίες από Repubblica.it
Ιταλία Ρώμη 

«Τι κάνουμε, γιατί είμαστε εδώ»: Βουρκωμένος Γερουσιαστής εκλιπαρεί για μέτρα κατά της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ [βίντεο]

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: