Ο σημαντικός Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν απαιτεί κυρώσεις εναντίον των Τουρκικών Αερογραμμών

A Turkish Airlines plane is being checked by pyrotechnicians at the Chopin airport in Warsaw, Poland, 04 April 2021. EPA, PAWEL SUPERNAK POLAND OUT




Υπό τον τίτλο: “Sanction Turkish airlines over Russia business, το αμερικανικό περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν (Michael Rubin) αναφορικά με την στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό ζήτημα συγκρίνοντάς της με την στάση της Ελλάδας.

Το άρθρο ξεκινά σχολιάζοντας ότι η βιομηχανία του τουρισμού, η οποία καταστράφηκε εξαιτίας της πανδημίας του Covid -19, αποτελεί ένας ζωτικής σημασίας έσοδο για την Ελλάδα μιας που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της.

Το 2021 το ποσοστό των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατά 350% συνεισφέροντας πάνω από 115 εκατομμύρια στην ελληνική οικονομία. Υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν δελεαστικό για την Αθήνα να επωφεληθεί από την πρόσφατη ουκρανική κρίση.

Η Ελλάδα όμως είναι μια δημοκρατία και οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό που εκπροσωπούσε η Χρυσή Αυγή. Οι ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα αναγνώρισαν ότι η ουκρανική κρίση δεν είναι μια ευκαιρία για καιροσκοπισμό αλλά ένας αγώνας για τη διατήρηση της φιλελεύθερης τάξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται μια σύγκριση με την Τουρκία, της οποίας οι τουρκικές αερογραμμές, με την διευκόλυνση των Υπουργείων Πολιτισμού, Μεταφορών και Οικονομίας της Τουρκίας – υπέγραψαν, στις 11 Απριλίου, συμφωνία να φέρουν 1.5 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες στην Τουρκία.

Καθώς οι δυτικές αεροπορικές εταιρίες έχουν σταματήσει να πετούν προς τη Ρωσία η Turkish Airlines και οι συνδεόμενες με αυτήν αερογραμμές χαμηλού κόστους, επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν (Ergodan) χρησιμοποιεί τις Turkish Airlines προκειμένου να αποκομμίσει όφελος εις βάρος της Δύσης. Το 2014 διέρευσε κασέτα τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε ένα σύμβουλο του Erdogan και του ιδιαίτερου γραμματέα του CEO της Turkish Airlines, στην οποία διαφαίνεται ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις τουρκικές αερογραμμές για να διακινήσει όπλα στην οργάνωση Boko Haram.

Τον Νοέμβριο του 2021 Ιρακινοί Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Οι μετανάστες έφτασαν στην Λευκορωσία με πτήσεις της Τurkish Airlines.

Η κρίση σταμάτησε όταν εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε τον Erdogan ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την πρακτική αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό της Turkish Airlines από την Ευρώπη. 

Ο αρθρογράφος καταλήγει ότι αν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ενδιαφέρονται πραγματικά για την Ουκρανία, θα πρέπει να επιδείξουν μηδενική ανοχή στην Τουρκία και να αρνηθούν τα δικαιώματα προσγείωσης και ανεφοδιασμού στη Δύση όσο οι νέες συμφωνίες με τη Ρωσία παραμένουν σε ισχύ.

Αν η Αθήνα είναι ικανή να λαμβάνει σκληρές αποφάσεις, το ίδιο μπορεί να κάνει και η Τουρκία. Είναι καιρός για την Τουρκία να διαλέξει σε ποια πλευρά θα βρίσκεται, καταλήγει το άρθρο. 

ΠΗΓΗ: “Sanction Turkish airlines over Russia business, αμερικανικό περιοδικό Washington Examiner

Μία περίεργη επιμονή για την αποστολή των κυπριακών S-300 στην Ουκρανία: Σημαντικές ποσότητες ρωσικού εξοπλισμού στην Ελλάδα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: