Ο άγνωστος πόλεμος: Μοχθηρός φαύλος κύκλος ευθυνών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Πούτιν [videos]

File photo: Ο στρατηγός Σεργκέι Μπεσέντα της FSB και ο υποδιοικητής του Ανατόλι Μπολιούτς, που φέρονται είτε σε κατ’ οίκον περιορισμό είτε στην φυλακή. Screenshot via youTube




Ο στρατός της Ρωσίας είναι βαθιά δυσαρεστημένος με τη νέα και περιορισμένη στρατηγική που τους διέταξε να υιοθετήσουν ο Πούτιν στην Ουκρανία, εγκαταλείποντας τον μεγάλο στόχο της κατάληψης του Κιέβου για έναν πολύ πιο μετριοπαθή στόχο εισβολής στο Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας, γράφουν οι δημοσιογράφοι Ιρίνα Μπορογκάν και Αντρέι Σολντάτοφ  σε δημοσίευμα της ανεξάρτητης εφημερίδας The Moscow Times.

Και δείχνουν με το δάχτυλο … κατηγορώντας άλλες υπηρεσίες, κυρίως το τμήμα πληροφοριών εξωτερικού της FSB, για παραπληροφόρηση του προέδρου σχετικά με τις πραγματικές συνθήκες εντός της Ουκρανίας που οδήγησαν σε αποτυχία.

  • Μάλιστα, κάποια άλλα τμήματα της FSB φαίνεται να συμμερίζονται την ανάλυση του στρατού.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δίχασε έντονα τη ρωσική κοινωνία. Ως δημοσιογράφοι, περιμέναμε να χάσουμε πολλές από τις επαφές μας με τον ρωσικό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Άλλωστε, άλλο πράγμα είναι να διαμαρτύρεσαι σε έναν δημοσιογράφο για διαφθορά στην υπηρεσία του και άλλο πράγμα να μιλάς για τον πόλεμο με αυτούς που έχουν πάρει δημόσια αντιπολεμική θέση.

Και πράγματι, τον πρώτο μήνα του πολέμου, κάποιες πηγές αρνήθηκαν να απαντήσουν στις κλήσεις και στα μηνύματά μας.

Όμως η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει δραματικά.

Την περασμένη εβδομάδα αρχίσαμε να λαμβάνουμε όλο και περισσότερες κλήσεις και μηνύματα από τις επαφές μας στον στρατό και στο FSB που σχολίαζαν  τα ρεπορτάζ μας  για τον Σεργκέι Μπεσέντα, έναν από τους επικεφαλής της Πέμπτης Υπηρεσίας του FSB, ο οποίος συγκεντρώνει πολιτικές πληροφορίες για την Ουκρανία και καλλιεργεί η φιλοκρεμλινική  αντιπολίτευση στο Κίεβο. Ο στρατηγός στάλθηκε στη διαβόητη φυλακή Λεφόρτοβο στη Μόσχα, η οποία έχει φρικτή φήμη από τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν καθώς αναρίθμητα θύματα δολοφονήθηκαν στο υπόγειο του κτιρίου.

  • Το Κρεμλίνο έχει καταβάλει μανιώδεις προσπάθειες να κρύψει τις λεπτομέρειες της σύλληψης του Μπεσέντα, φτάνοντας στο σημείο να αλλάξει το όνομα του στρατηγού στα αρχεία των φυλακών. (Η Ερευνητική Επιτροπή, η κύρια ερευνητική αρχή της Ρωσίας, έφτασε στο σημείο να αρνηθεί το γεγονός της ποινικής δίωξης του Μπεσέντα.)

“Μπράβο!” μας έγραψε σε ένα μήνυμα μια από τις παλιές μας επαφές στη ρωσική Spetnaz (ειδικές δυνάμεις στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.) “Όλα αλήθεια!” μας είπε η επαφή μας στην Υπηρεσία Οικονομικής Ασφάλειας του FSB.

Τα βίντεο σχετικά με την περιπέτεια  του Μπεσέντα έχουν καταγράψει εκατομμύρια προβολές στο ρωσικό YouTube και συζητήθηκαν ευρέως. Οι φήμες ξέσπασαν υποδηλώνοντας ότι το υλικό για το Μπεσέντα  διέρρευσε από την αντίπαλη υπηρεσία της SVR, την υπηρεσία διεθνών  πληροφοριών.

  • Σημαίνει αυτό ότι ο στρατός ή η FSB έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος, με τις τεράστιες απώλειες και την ανίκανη καθοδήγησή του του, ήταν ένα λάθος; Η σύντομη απάντηση είναι όχι, το ακριβώς αντίθετο.

Ο στρατός της Ρωσίας πιστεύει ότι ο περιορισμός των αρχικών στόχων του πολέμου είναι σοβαρό λάθος. 

Τώρα υποστηρίζουν ότι η Ρωσία δεν πολεμά την Ουκρανία, αλλά το ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, ανώτεροι αξιωματικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δυτική συμμαχία μάχεται παντού (μέσω της προμήθειας ολοένα και πιο εξελιγμένων όπλων) ενώ οι Ρωσικές  δυνάμεις λειτουργούν υπό περιορισμούς κυρίως μέσω αεροπορικών επιδρομών εναντίον ορισμένων βασικών περιοχών και υποδομών  της Ουκρανίας.

  • Εν ολίγοις, ο στρατός απαιτεί τώρα ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η απογοήτευση γίνεται τόσο έντονη που έχει πλέον διαχυθεί στον δημόσιο χώρο. Ο Alexander Arutyunov (γνωστός και ως ο μπλόγκερ RAZVEDOS), γνωστός βετεράνος της Spetsnaz της Εθνικής Φρουράς, έκανε έκκληση μέσω βίντεο στον Πούτιν: “Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, σε παρακαλώ αποφάσισε, κάνουμε πόλεμο ή αυνανιζόμαστε;”

Απαίτησε μια μαζική κλιμάκωση, με πλήγματα αεροπορικών επιδρομών σε υποδομές της Ουκρανίας ή τερματισμού του πολέμου. Το βίντεο έγινε viral, ειδικά σε φιλοστρατιωτικές ομάδες στο VKontakte [το ρωσικό αντίστοιχο του Facebook] και στα κανάλια Telegram που συνδέονται με τον ρωσικό στρατό.

Το κανάλι «FighterBomber» που σχετίζεται με τη ρωσική αεροπορία, δημοσίευσε στις 12 Απριλίου ένα σχόλιο σχετικά με τις προμήθειες όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία:

«Φυσικά, θα αυξήσουμε περαιτέρω τις μονάδες αεράμυνας στα σύνορα με την Ουκρανία για να καλύψουμε το έδαφός μας από βαλλιστικές πυραυλικές επιθέσεις, αλλά είναι επίσης σαφές ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν πολύ περισσότερα όπλα από τη Ρωσία».

Ο συγγραφέας του σχολίου εξέφρασε αισιοδοξία ότι η ρωσική αεροπορία θα μπορέσει να σταματήσει τη ροή των δυτικών προμηθειών, αλλά προειδοποίησε ότι περαιτέρω νίκες της Ουκρανίας «σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσουν τη χρήση πυρηνικών όπλων» εναντίον στόχων στην Ουκρανία.

Και στη συνέχεια, στις 22 Απριλίου, ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Rustam Minnekayev ανακοίνωσε μια δεύτερη φάση της «ειδικής επιχείρησης» που θα είχε ως στόχο να «εγκαταστήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της Νότιας Ουκρανίας.

«Αυτό θα παράσχει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και θα επηρεάσει τα ζωτικά κέντρα της ουκρανικής οικονομίας», είπε ο Μινεκάγιεφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία.

  • «Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι μια άλλη διέξοδος προς την Υπερδνειστερία [την φιλορωσική αποσχισθείσα  περιοχή της Μολδαβίας], όπου υπάρχουν επίσης γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού»….
  • Αυτό ήταν περίεργο. Ο Minnekayev είναι Αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης και έκανε τις παρατηρήσεις του στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Αμυντικών Βιομηχανιών. Η πιο εύλογη εξήγηση ήταν ότι, έχοντας παρακολουθήσει πρόσφατα τις συνεδριάσεις του Γενικού Επιτελείου, ενθουσιάστηκε υπερβολικά με αυτά που άκουσε και στη συνέχεια αποκάλυψε τα νέα στην πρώτη δημόσια συνεδρίαση στη συνέχεια. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι ένα σημάδι ότι ο ρωσικός στρατός θέλει περισσότερο πόλεμο παρά λιγότερο.Αυτό που απουσιάζει σε όλες αυτές τις συζητήσεις εντός του στρατού,  είναι οποιαδήποτε κριτική στον Σεργκέι Σόιγκου, τον υπουργό Άμυνας . Κατά κάποιο τρόπο ο Σόιγκου κατάφερε να διατηρήσει τον σεβασμό του στρατού και να ανακατευθύνει όλο τον θυμό μακριά από τον στρατό.

Ιδιωτικά, ο στρατός, ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες, ακούστηκαν να κατηγορούν όχι μόνο την Πέμπτη Υπηρεσία του FSB για παραπληροφόρηση του προέδρου, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο για εσφαλμένη  έκκληση για την αλλαγή της στρατιωτικής στρατηγικής.

Το 2014, όταν ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα την Κριμαία, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πούτιν – υποστήριξαν πλήρως την απόφασή του να προσαρτήσει την Κριμαία και ήταν ενθουσιασμένοι με τον τρόπο που έγινε. Είναι τελείς διαφορετικά τα πράγματα το 2022.

Εχει σημασία; Έχει μεγάλη σημασία. Είναι η πρώτη φορά που τα “γεράκια” βάζουν απόσταση μεταξύ τους και του προέδρου. Κάτι που ανοίγει κάθε είδους πιθανότητες.

 

Πηγή: The Moscow Times

Συνεχίζει την άθλια πυρηνική τρομολαγνεία ο τηλε-προπαγανδιστής του Κρεμλίνου: Πλησιάζει η «έσχατη λύση» για την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: