Μισθοφόρος της Wagner, του ιδιωτικού στρατού του Πούτιν, αποκαλύπτει: Ας το αρνείται το Κρεμλίνο, πολεμάμε στο Ντονμπάς [videos]

FILE PHOTO: Οικονομικά προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» Photo via Twitter@Liberation




Η φωτογραφία του αξύριστου Μαράτ Γκαμπιντούλιν καταλαμβάνει ολόκληρο το σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας “Liberation” και δικαιολογημένα:

Είναι ο πρώτος μισθοφόρος του ιδιωτικού στρατού μισθοφόρων του Πούτιν που ομολογεί ότι οι έμμισθοι της οργάνωσης – φάντασμα πολεμούν στην εισβολή στην Ουκρανία και, πιο συγκεκριμένα, στο Ντονμπάς.

Δίνοντας συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Ρώσος Γκαμπιντούλιν, πρώην διοικητής της Wagner ξεκαθαρίζει ότι “δεν έχει  μετανιώσει για όσα έκανε”.

Ο Μαράτ Γκαμπιντούλιν, είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι μαχητές της «Wagner» πολέμησαν στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας αλλά και στο μέτωπο της Συρίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέκαθεν αρνούνταν την ύπαρξη των μισθοφόρων αυτών.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, ο Γκαμπιντούλιν δηλώνει πως όσο ήταν στην Ουκρανία πίστευε ότι εργαζόταν για έναν «ευγενή» σκοπό, αφήνοντας πίσω την παλιά του ζωή.

Ο Μαράτ Γκαμπιντούλιν ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει μετανιώσει για τα όσα έκανε. Λέει ότι δεν είναι κάποιος που αποφάσισε εν μία νυκτί να στραφεί εναντίον της οργάνωσης στην οποία ανήκε προκειμένου να την καταγγείλει».

«Όχι. Ο Μαράτ είναι στρατιώτης», λέει για τον εαυτό του.  Με τα λόγια αυτά ξεκινά η αφήγησή του στην οποία αναφέρει επίσης ότι, ο Ντμίτρι Ούτκιν, ιδρυτής της ιδιωτικού στρατού του Πούτιν «Wagner» είχε το ψευδώνυμο «Μπετόβεν» ενώ ο ίδιος την κωδική ονομασία «M-0346».

Αυτοαποκαλούνταν μάλιστα «Ded» (στα ρωσικά ο παππούς) επειδή στα 49 του, ήταν ένας από τους παλαιότερους μισθοφόρους της «Wagner».

Όσον αφορά την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής και την αναποτελεσματικότητα των ρωσικών δυνάμεων, ο Γκαμπιντούλιν, λέει:

“Η αποτυχία του ρωσικού στρατού να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα ήταν αναπόφευκτη επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ άμεσα έναν ισχυρό εχθρό

Αιφνιδιάστηκαν απίστευτα  που ο ουκρανικός στρατός αντιστάθηκε τόσο σκληρά και ότι αντιμετώπισαν έναν πραγματικό στρατό”.

Είπε επίσης ότι οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε από τη ρωσική πλευρά του είπαν ότι περίμεναν να αντιμετωπίσουν στρατιώτες και πολιτοφύλακες με κουρέλια όταν εισέβαλαν στην Ουκρανία, κι όχι καλά γεμισμένα τακτικά στρατεύματα.

«Τους είπα: «Παιδιά, αυτό είναι λάθος», είπε ο Γκαμπιντούλιν, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη Γαλλία όπου δημοσιεύει ένα βιβλίο για τις εμπειρίες του από τη μάχη με την Wagner.

Ως έφηβος, ο Μαράτ Γκαμπιντούλιν, λάτρευε τις σοβιετικές ταινίες δράσης. Το μεγάλο του όνειρο, όμως, ήταν να κάνει καριέρα στο στρατό, λέει.

Προσελήφθη στον ιδιωτικό στρατό του Πούτιν που αποτελείται από δέκα έως είκοσι χιλιάδες επίλεκτους Ρώσους μισθοφόρους που έχουν εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις. Επικεφαλής της οργάνωσης «Wagner» είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν και χρηματοδότης ο έμπιστος του Πούτιν, Ρώσος ολιγάρχης Γεβγένι Πριγκοτσίν.

Διεθνώς η Wagner έχει κατηγορηθεί για βιαιότητες και εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων στην Συρία, ενώ πρόσφατα, στις 2 Μαϊου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ομολόγησε πως η οργάνωση “έχει παρουσία στο Μάλι και την Λιβύη”, σε “εμπορική βάση” και δεν έχει καμιά σχέση με το Κρεμλίνο. Δεν αναφέρθηκε ούτε στην Συρία ούτε, πολλώ μάλλον, στην Ουκρανία.

 

Με πληροφορίες από Liberation

 

Ομολογία σοκ από Λαβρόφ: Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ παρόντες σε Λιβύη και Μαλί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: