Μικτά μηνύματα: Υπερδιπλάσιο έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου αλλά αύξηση τζίρου στη βιομηχανία

File photo: amna_news




Αύξηση κατά 3,8 δισ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, φθάνοντας τα 6,4 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αντανακλά μεγαλύτερη και ταχύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 32% σε τρέχουσες τιμές (4,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 47,9% σε τρέχουσες τιμές (23,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 24,6% και 32,9%, αντίστοιχα (10,7% και 24,2% σε σταθερές τιμές).

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι αφίξεις ταξιδιωτών κατά 295,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 342,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021 (αντιπροσωπεύοντας το 55,4% και το 62,9% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019).Το

Το πρώτο τρίμηνο του έτους το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων διευρύνθηκε σε σχέση με το 2021 κατά 4,1 δισεκ. ευρώ, φθάνοντας τα 6,6 δισεκ. ευρώ.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 135,2 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 5,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 1,1 δισεκ. ευρώ.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 3,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Αυξήθηκε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

Αύξηση 38,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Μάρτιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι αύξησης 18,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυτή η αύξηση στον τζίρο των εγχώριων επιχειρήσεων προήλθε:

1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

  • Αύξηση 38,9% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης.
  • Μείωση 7,8% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων.

2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

  • Αύξηση 42,6% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς.
  • Αύξηση 32,2% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 23,1% τον Μάρτιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Εως και σε 96 δόσεις η αποπληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που ξεκινά τον Ιούλιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: