Εισηγήσεις για άρση της υποχρέωσης να φορούν μάσκα στην Κύπρο: Αλλά και πρόταση να παραμείνει…

Ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Έτοιμη φαίνεται πως είναι και η Κύπρος να «πετάξει» τις μάσκες και στους εσωτερικούς χώρους, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του OMEGA, ο υπουργός υγείας ζήτησε από τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής να αποστείλουν μέχρι σήμερα τις εισηγήσεις τους με στόχο, να ληφθούν αποφάσεις ενδεχομένως εντός της εβδομάδας. Ήδη η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους έχει ανασταλεί για παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Δεν έχω καμία αντίρρηση να προχωρήσουμε σε άρση της χρήσης μάσκας μέχρι το φθινόπωρο. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αρκεί να το παρακολουθούμε, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε ανατροπή της επιδημιολογικής εικόνας», δήλωσε στο Omega το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης.

Κάποια από τα μέλη της ομάδας εισηγούνται άρση της υποχρέωσης, αλλά με εξαιρέσεις. Δηλαδή, η μάσκα να παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και κλειστές δομές. Άλλοι επίσης προτείνουν να παραμείνει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Που να παραμείνει η μάσκα;

Σε Νοσοκομεία
Γηροκομεία
Κλειστές δομές
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Υπάρχουν όμως και μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, τα οποία εμφανίζονται διστακτικοί για ένα τόσο μεγάλο βήμα. Κύκλοι της ομάδας των επιστημόνων αναφέρουν στο OMEGA πως ενόψει φθινοπώρου, η Κύπρος δεν πρέπει ακόμη να μείνει εντελώς “ανοχύρωτη” απέναντι στον κορωνοϊό.

Κύκλοι από Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή: «Χρειάζεται ακόμα προσοχή»

«Η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους δεν πρέπει ακόμα να καταργηθεί. Με την εμφάνιση ακόμα δύο υποπαραλλαγών της «Όμικρον» οι οποίες φαίνεται ότι δεν καλύπτουν την ανοσία, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Υπήρξε και μια μικρή αύξηση του ποσοστού θετικότητας την τελευταία εβδομάδα και είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε. Χρειάζεται να περάσει ακόμα λίγο χρονικό διάστημα προτού αποφασίσουμε να την καταργήσουμε εντελώς».

Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως εάν τελικά αποφασιστεί η αναστολή της χρήσης μάσκας, αυτή μάλλον θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουνίου.

“Η προσπάθειά μας έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία”, δηλώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τον Αγρό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: