Έκλεψαν τον Χρυσό των Σκυθών οι Ρώσοι: Λεηλασία βγαλμένη από κατασκοπευτικό θρίλερ στο Μουσείο της Μελιτούπολης [videos]

File photo: Τμήμα του θησαυρού από τον Χρυσό των Σκυθών στο Μουσείο της Μελιτούπολης, Ουκρανία. Screenshot via YouTube




Λεηλασίες ανεκτίμητων θησαυρών από τη Ρωσία σε διάφορα μουσεία της Ουκρανίας καταγγέλλει το Κίεβο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην λεηλασία των χρυσών τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτούπολης.

Η καταγγελία προκάλεσε και την άμεση αντίδραση της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού η οποία έκανε λόγο για “αποτρόπαιη λεηλασία”  που ωστόσο δεν εκδηλώνεται για πρώτη φορά στη διάρκεια της εισβολής από πλευράς Ρωσίας.

Σημειώνεται πως το Κίεβο καταγγέλλει και την λεηλασία πολύτιμων χριστιανικών εικόνων από το Μουσείο της Μαριούπολης.

Την αποκάλυψη για τις λεηλασίες έκανε η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη δηλώσεις της διευθύντριας του Μουσείου της Μελιτούπολης, αλλά και του δημάρχου της πόλης.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Η ληστεία ξεκίνησε όταν ένας μυστηριώδης άνδρας με λευκή στολή εργαστηρίου εμφανίστηκε στο μουσείο. Μια διμοιρία Ρώσων στρατιωτών στεκόταν πίσω του, με όπλα, και παρακολουθούσε ανυπόμονα.

Χρησιμοποιώντας λαβίδες και ειδικά γάντια, ο άνδρας με τη λευκή στολή έβγαλε προσεκτικά δεκάδες ειδικά χρυσά αντικείμενα ηλικίας άνω των 2.300 ετών από χαρτοκιβώτια στο κελάρι του μουσείου στη Μελιτόπολη.

  • Τα χρυσά αντικείμενα ήταν από τη σκυθική αυτοκρατορία και χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα π.Χ.

Μετά, ο μυστηριώδης ειδικός, οι Ρώσοι στρατιώτες και ο χρυσός εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με τους New York Times, αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 198 χρυσά αντικείμενα, σπάνια παλιά όπλα, ορισμένα ασημένια νομίσματα και μετάλλια.

«Τα ορκ κατέλαβαν τον Σκυθικό μας χρυσό», δήλωσε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φιοντόροφ, χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο που πολλοί Ουκρανοί επιφυλάσσουν για Ρώσους στρατιώτες. «Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολύτιμες συλλογές στην Ουκρανία και σήμερα δεν ξέρουμε πού την πήγαν»

Στη Μαριούπολη , την πόλη που σφυροκοπείται εδώ και εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ρώσοι πράκτορες εισέβαλαν σε μουσείο τέχνης και έκλεψαν αριστουργηματικούς πίνακες, ένα διάσημο γλυπτό και πολλές πολύτιμες χριστιανικές εικόνες.

Σε ολόκληρη την Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι, δεκάδες ορθόδοξες εκκλησίες, εθνικά μνημεία και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν καταστραφεί. Σε μια πόλη κοντά στο Κίεβο, την Μποροντιάνκα, Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν στο κεφάλι την προτομή ενός διάσημου Ουκρανού ποιητή.

  • Το Σάββατο, ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότερα από 250 πολιτιστικά ιδρύματα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Αλλά ίσως καμία λεηλασία ουκρανικού μουσείου  δεν ήταν τόσο θρασύς όσο αυτή που εκτυλίχθηκε στη Μελιτόπολη μόλις πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τη Λέιλα Ιμπραΐμοβα, διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, το πρόβλημα ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το αεροδρόμιο και κατέλαβαν την πόλη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης κρύφτηκαν μέσα στα σπίτια τους. Αλλά μερικοί εργαζόμενοι στο μουσείο, συμπεριλαμβανομένης της Ιμπραϊμοβα, επέστρεψαν στο μουσείο.

Πρόκειται για ένα κομψό, τριώροφο, πέτρινο κτίριο στο παλιό τμήμα της πόλης, όπου φιλοξενούνται 50.000 εκθέματα, από μετάλλια της Σοβιετικής εποχής μέχρι αρχαία πολεμικά τσεκούρια.

Αλλά η πλέον πολύτιμη συλλογή του Μουσείου ήταν ένα σύνολο από σπάνια χρυσά τεχνουργήματα από τους Σκύθες , έναν νομαδικό λαό που ίδρυσε μια πλούσια, ισχυρή αυτοκρατορία, με κέντρο τη χερσόνησο της Κριμαίας, που διήρκεσε από τον όγδοο αιώνα π.Χ. έως τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.

Ήταν ο σκυθικός χρυσός που ανησυχούσε περισσότερο την Ιμπραΐμοβα.

Αυτή και άλλα μέλη του προσωπικού τον έκρυψαν μαζί με μερικά άλλα ιστορικά αντικείμενα σε χαρτόκουτα, κρύβοντας τα κουτιά σε ένα υγρό κελάρι όπου δεν πίστευαν ότι θα τα έβρισκε κανείς.

«Ξέραμε ότι κάθε δευτερόλεπτο θα μπορούσε να έρθει κάποιος στο μουσείο με ένα όπλο», είπε. Έτσι δούλεψαν γρήγορα, είπε, γιατί «η συλλογή είναι ανεκτίμητη».

Στα μέσα Μαρτίου, η κα Ιμπραΐμοβα είπε ότι ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο σπίτι της με τουφέκια , πέταξαν μια μαύρη κουκούλα πάνω από το κεφάλι της και την απήγαγαν. Μετά από αρκετές ώρες έντονων ανακρίσεων, την άφησαν να φύγει. Δύο εβδομάδες αργότερα έφυγε από τη Μελιτόπολη για μια περιοχή που δεν ήταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Αλλά την περασμένη Τετάρτη, έλαβε μια κλήση από μια επιστάτη στο μουσείο. Η επιστάτης είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες, μαζί με αξιωματικούς των πληροφοριών και έναν ρωσόφωνο άνδρα με λευκή εργαστηριακή στολή, είχαν έρθει στο σπίτι της το πρωί και την διέταξαν, υπό την απειλή όπλου, να πάει μαζί τους στο μουσείο.

Την πρόσταξαν να τους πάει στον σκυθικό χρυσό.

Η επιστάτης αρνήθηκε, είπε η Ιμπραΐμοβα. Αλλά ο άνδρας με τη λευκή στολή βρήκε τα κουτιά ούτως ή άλλως με τη βοήθεια ενός Ουκρανού, του Evgeny Gorlachev, ο οποίος διορίστηκε από τον ρώσικο στρατό ως νέος διευθυντής του μουσείου, είπε. Ένα ρωσικό συνεργείο κινηματογράφησε μέρος της ληστείας.

«Κρύψαμε τα πάντα, αλλά με κάποιο τρόπο τα βρήκαν», είπε.

Τι κλάπηκε: τουλάχιστον 198 χρυσά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων στολιδιών με τη μορφή λουλουδιών. πλάκες χρυσού, σπάνια αρχαία όπλα. Ασημένια νομίσματα 300 ετών. και ειδικά μετάλλια. Είπε ότι πολλά από τα χρυσά αντικείμενα είχαν δοθεί στους Σκύθες από τους Έλληνες.

Για χρόνια, η Ουκρανία εμπλέκεται σε μια περίπλοκη διαμάχη με τη Ρωσία για συλλογές χρυσών σκυθικών αντικειμένων σε μουσεία της Κριμαίας που δόθηκαν εν είδει δανείου σε μουσείο του Άμστερνταμ. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, η Ουκρανία έκανε έκκληση στο Άμστερνταμ να μην επιστρέψει το χρυσό, σε αντίθεση με τη Ρωσία που αξίωσε την επαναφορά του. Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Ουκρανίας.

Ιστορικοί υποστηρίζουν πως οι λεηλασίες πολύτιμων αντικειμένων στη Μελιτόπολη είναι μια εξωφρενικά ακραία απόπειρα από τους Ρώσους οικειοποίησης, ακόμη και καταστροφής, της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας.

Τί έγινε στη Μαριούπολη

Υπενθυμίζεται πως, προ ολίγων ημερών, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ξανά τις ρωσικές δυνάμεις για την κατάσχεση πάνω από 2.000 έργων τέχνης από τα μουσεία της υπό πολιορκία Μαριούπολης, τα οποία μετέφεραν στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους Ντονέτσκ.

Όπως αναφέρει το μήνυμα στο Telegram του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει εφόδους σε τρία μουσεία της πόλης, μεταξύ αυτών και το Μουσείο Τέχνης Kuindzhi.

«Οι κατακτητές “απελευθέρωσαν” τη Μαριούπολη από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της. Έκλεψαν και μετακίνησαν πάνω από 2.000 μοναδικά εκθέματα από μουσεία της Μαριούπολης στο Νονέτσκ» αναφέρεται στο μήνυμα.

Μενδώνη: Αποτρόπαιη λεηλασία

“Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

“Είναι λυπηρό”, συνέχισε η υπουργός, “ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν”.

“Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ήδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα», κατέληξε στη δήλωσή της η Λ. Μενδώνη.

 

Με πληροφορίες από  The New York Times

 

Βιβλιοδέτης, ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα που αντέχει στον χρόνο [ντοκιμαντέρ του ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: