Αυτό είναι… Ο Ερντογάν έχει εκνευριστεί από το αναβαθμισμένο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

File photo Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Άρθρο σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος προτίθεται να διακόψει τις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω των λεγομένων του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian, (ανταπόκριση Helena Smith).

Σχολιάζοντας την απρόβλεπτη αντίδραση του Erdogan, αναλυτές επισημαίνουν ότι η ολοένα μεγαλύτερη επιθυμία της Ουάσιγκτον να βρει ένα «αξιόπιστο» εταίρο στο πρόσωπο της Ελλάδας -επεκτείνοντας τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα και υπογράφοντας με την Αθήνα μια άνευ προηγουμένου εύρους αμοιβαία αμυντική συμφωνία, εξόργισε την Άγκυρα.

Ταυτόχρονα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, προβλέπουν μια στρατιωτική επίθεση η οποία θα ξεκινήσει από τις «δέκα βάσεις στην Ελλάδα».

Το άρθρο φιλοξενεί την άποψη του ακαδημαϊκού Κώστα Υφαντή, σύμφωνα με τον οποίο οι επόμενοι μήνες θα είναι σαν ένα «τρενάκι του τρόμου». «Εκτιμώ πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βραχυπρόθεσμη ρήξη στις επικοινωνίες», σχολιάζει, προβλέποντας πως η τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή της Κύπρου θα είναι αυξημένη.

«Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ως υπονόμευση κάθε προσπάθειας προσέγγισης. Η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι οι ΗΠΑ έχουν σταδιακά μειώσει τη στρατηγική τους εξάρτηση από το τουρκικό έδαφος αυξάνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα», σημειώνει ο Υφαντής.

Στο επίπεδο της μετανάστευσης, έχουν αυξηθεί οι φόβοι ότι ο Erdogan θα χρησιμοποιήσει το μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό της Τουρκίας προκειμένου να αυξήσει την ένταση.

«Ο Erdogan είναι ένας απρόβλεπτος και επικίνδυνος γείτονας. Εργαλειοποίησε τους πρόσφυγες το 2020 και μπορεί να το ξανακάνει. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά, επίσης, με μη νόμιμο τρόπο, όπως φαίνεται, διεξάγοντας παράνομες επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο στον Έβρο και στο Αιγαίο», σχολιάζει ο καθηγητής δημοσίου δικαίου στην Οξφόρδη, Παύλος Ελευθεριάδης.

ΠΗΓΗ: The Guardian, (ανταπόκριση Helena Smith) – Erdoğan says he is cutting all ties with Greek PM, dashing hopes of talks

Ανάλυση Jerusalem Post: Η Τουρκία θέλει νέα εθνοκάθαρση στη Συρία – Όπως με τους Αρμένιους και τους Πόντιους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: