65 χρόνια από τον θάνατο του στρατηγού Σαράφη, το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί: Δυστύχημα ή δολοφονία; [photos]

Δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονίας για τον θάνατο του στρατηγού Στέφανου Σαράφη




Σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης, εξεμέτρησε το ζην, όταν μια Μπουίκ Κόβερτιμπλ έπεσε επάνω του.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος σε σχετική ανάρτηση στο farosthermaikou.blogspot.com

Παρούσα στο δυστύχημα που έλαβε χώρα επί της παραλιακής λεωφόρου στον Άλιμο, ήταν η Αγγλίδα σύζυγός του Μάριον, η οποία από την πρώτη κιόλας στιγμή πίστεψε πως επρόκειτο για δολοφονία.

«Ο άντρας μου δολοφονήθηκε. Τον σκότωσε η CIA. Από τότε το ένιωθα αυτό. Τώρα είμαι σίγουρη», δήλωσε η ίδια στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοκκινάκη 17 χρόνια αργότερα, λίγο μετά τη μεταπολίτευση του 1974.

Εφημερίδα Μακεδονία
01-06-57

Ο δράστης, Μάριο Μουζάλι, Αμερικανός Ιταλικής καταγωγής, ιπτάμενος σμηνίας της 7206 μοίρας υποστηρίξεως, 22 χρόνων, που υπηρετούσε στη μονάδα της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορίας στο Ελληνικό, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών κατά συγχώνευση για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» και για σωματικές βλάβες της Μάριον Σαράφη.
Μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, εξαγόρασε την ποινή του προς 100 μεταλλικές δραχμές την ημέρα και έσπευσε να εξαφανιστεί από την Ελλάδα, καθώς δεν έμεινε στη χώρα μας ούτε καν για να ασκήσει έφεση.

Ο δράστης Μάριο Μουζάλι

Ο συνεπιβάτης του αμερικανικού αυτοκινήτου, Γκάλαχαν, επίσης στρατιωτικός, που απολογούμενος ισχυρίστηκε πως «δεν θυμάμαι τίποτα, δεν κατάλαβα τίποτα», αθωώθηκε στο δικαστήριο.

Όπως αναφέρεται στο farosthermaikou.blogspot.com, το πιο σημαντικό στοιχείο στην υπόθεση, είναι η ύπαρξη ενός δεύτερου αυτοκινήτου, χρώματος λευκού, που έτρεχε παράλληλα με του δράστη, έτσι ώστε να καλύπτεται ο δρόμος. «Ούτως ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα διαφυγής», όπως είχε δηλώσει το 1976 στους δημοσιογράφους ο ένας από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, ο διαπρεπής νομικός Δημοσθένης Μιράσγεζης, εκφράζοντας επίσης τη βεβαιότητα ότι «επρόκειτο για δολοφονία».

Εφημερίδα Ελευθερία 4 Ιουνίου 1957

Ο Μουζάλι μετά το τραγικό συμβάν σταμάτησε το αυτοκίνητο.

Ειδοποιήθηκαν αμέσως οι Αμερικανοί. Έφτασαν επιτόπου δύο αξιωματικοί που πρώτα-πρώτα ερεύνησαν το θέμα της…. μέθης του δράστη. Βρήκαν (;) λοιπόν δύο μπουκάλια μπύρα στο αμάξι, ένα κλειστό κι ένα ανοιγμένο. Μετά πήραν μαζί τους τον Μουζάλι, αφού δήλωσαν ότι: «Θα τεθεί εις την διάθεσιν των ελληνικών αστυνομικών αρχών ευθύς ως ληφθεί η κατάθεσίς του».

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών προχώρησε και στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης που άρχιζε ως εξής:

«Αι αμερικανικαί στρατιωτικαί Αρχαί έθεσαν εν προφυλακίσει μέχρι εκδόσεως αποφάσεως έναν Αμερικανό αεροπόρο, το αυτοκίνητο του οποίου ετραυμάτισε τον στρατηγό και βουλευτή Στ. Σαράφη».

Στο Ελληνικό έσπευσαν οι ανώτεροι αστυνομικοί Γεωργίου και Ρακιτζής, πήραν τον Μουζάλι και τον πήγαν στη Γενική Ασφάλεια. Λίγο μετά, η αμερικανική Πρεσβεία πληροφορούσε ότι ο δράστης: «κρατείται εις ελληνικάς φυλακάς αλλά υπό φρούρησιν Αμερικανού στρατιωτικού αστυνομικού»!

Ακόμη, από το ρεπορτάζ του Τύπου της εποχής, πληροφορούμαστε ότι οι Αμερικανοί έπαιρναν καθημερινά αντίγραφα των καταθέσεων από τις Ελληνικές Αρχές, διότι, όπως έλεγαν, «διενεργούσαν διοικητικήν εξέτασιν».

Μόνο ο Ευάγγελος Αβέρωφ πανηγύριζε, λέγοντας σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι ο δράστης παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές «καίτοι κατά την σύμβασιν, οι Αμερικανοί στρατιώτες, οι υπόδικοι ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων κρατούνται από των αμερικανικών αρχών».

Το ρευστό κλίμα της εποχής

Για να καταλάβουμε το κλίμα μέσα στο οποίο διαδραματίζονταν όλα αυτά, πρέπει να πούμε ότι το 1957 ήταν η εποχή όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωνε (Μάρτιος) στη Βουλή ότι «μετά από εμέ η δικτατορία», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ανδρέας Αποστολίδης παραιτούνταν (Ιούλιος) λέγοντας ότι «αυτή δεν είναι κυβέρνηση, αλλά ενωμοτάρχης και ενωμοτία της χωροφυλακής» και ο βασιλιάς Παύλος σε έναν σφοδρό αντικομμουνιστικό λόγο που είχε εκφωνήσει στη Θεσσαλονίκη, αποκαλούσε τον κομμουνισμό «προσωρινή μολυσματική νόσο» και δήλωνε ότι ο λαός «στερείται πολιτικής αγωγής»!.

Τελικά γράφτηκε ότι βρέθηκε μια «…ΝΑΤΟϊκή φόρμουλα» και επρόκειτο έτσι να δικαστεί με βάση ένα νόμο του ΝΑΤΟ.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, στη συζήτηση περί ετεροδικίας. Τελικά, το σχέδιο νόμου της ετεροδικίας, πέρασε με ονομαστική ψηφοφορία και επί 59 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 33 και κατά 26 βουλευτές.

Έτσι, με την έγκριση της Βουλής, μία εβδομάδα μετά το θάνατο του βουλευτή από αμερικανικό αυτοκίνητο, πέρασε το θέμα της ετεροδικίας και «έσβησε» σιγά-σιγά το θέμα Σαράφη. Ξανάρθε στην εικαιρότητα για λίγο με τη δίκη και ξαναξεχάστηκε από πλευράς δημοσιότητας.

Στην κοινή γνώμη παρέμειναν τεράστια αναπάντητα ερωτήματα…

ΠΗΓΗ: https://farosthermaikou.blogspot.com/

Ανάλυση: Οι εντάσεις που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα είναι μέρος της προβληματικής σχέσης της Άγκυρας με τη Δύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: