Θα το βρούμε μπροστά μας: Οι Τούρκοι καταγγέλουν την απογραφή στη Βόρεια Μακεδονία – Λένε ότι είναι περισσότεροι και απαιτούν…

FILE PHOTO: Η κεντρική πλατεία των Σκοπίων, EPA/GEORGI LICOVSKI




Εντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στα «τουρκικά» πολιτικά κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας.

Σε γραπτή δήλωση του, το Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα (TDP), ανέφερε ότι «Τα αποτελέσματα φέρουν τα σημάδια μιας πλήρους ασυνέπειας και πολιτικής χειραγώγησης. Δεν είναι δυνατόν το κόμμα μας και ο λαός μας να αποδεχτεί αυτά τα αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

Στην ανακοίνωση γίνεται ο ισχυρισμός ότι το γεγονός ότι ο συνολικός τουρκικός πληθυσμός αυξήθηκε μόνο κατά 5.484 άτομα μέσα σε μια 19ετία σημαίνει ότι όλα τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι σωστά.

Επίσης, το Τουρκικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (TMBH), ανέφερε ότι η απογραφή δεν ήταν «ούτε επιτυχημένη ούτε ευρωπαϊκή».

Στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι η απογραφή ήταν μια επιχείρηση με μετακομμουνιστικά χαρακτηριστικά και « η εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση και τους θεσμούς της Βόρειας Μακεδονίας έχει κλονιστεί πλήρως».

Το TMBH ζητάει επίσης η τουρκική γλώσσα και το αλφάβητο να να γίνουν επίσημα παράλληλα με τη «μακεδονική», τουλάχιστον σε δήμους  που ο τουρκικός πληθυσμός φέρεται να είναι πάνω από 20% του συνολικού.

Και ο τρίτος πολιτικός φορέας του Τουρκικού Κόμματος Δράσης (THP), αντέδρασε αρνητικά στα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού ζητώντας τη χρήση της τουρκικής γλώσσας στα δημοτικά συμβούλια των δήμων Δολνενίου, Ντεμπάρ, Ράντοβιτς και Βαλάντοβο, υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός πληθυσμός έχει αυξηθεί.

Οι τουρκικής εθνικότητας στη Β. Μακεδονία έχουν πληθυσμό περίπου 4% στη χώρας και συμμετείχαν στις εκλογές με τρία πολιτικά κόμματα. Το Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα (TDP), το Τουρκικό Κόμμα Δράσης (THP) και το Τουρκικό Κίνημα Εθνικής Ενότητας (TMBH) συμμετείχαν επίσης στις εκλογές στη χώρα.

H απογραφή 

Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι η τουρκική κοινότητα αριθμεί περίπου 70.000 άτομα, ή το 3,86 τοις εκατό του πληθυσμού Τούρκοι.

Το πσοοστό είναι μόλις 0,01 μονάδα αυξημένο από την προηγούενη απογραφή το 2002 που έδειξε ποσοστό 3,85 τοις εκατό.

Το Εθνικό Συντοστικό Σώμα που δημιουργήθηκε το 2021 με συγκεκριμένο καθήκον να επιβλέπει τον αριθμό των τουρκικών πληθυσμών στη χώρα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απογραφής που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, ήλπιζε ότι τα αποτελέσματα θα έδειχναν πολύ περισσότερους Τούρκους. Υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον το έξι τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας είναι Τούρκοι.

Κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης έχουν εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά τους για τη μεθοδολογία και τις ελλείψεις στην απογραφή που μείωσαν τον αριθμό των Τούρκων.

Ανέφεραν ότι υπήρχε ανεπαρκής αριθμός Τούρκων απογραφών και εκπαιδευτών στο πεδίο, καθώς και συχνές διακοπές της απογραφής λόγω μη λειτουργίας της εφαρμογής καθώς και στο εξωτερικό, μεταξύ της διασποράς.

Επιπλέον, είπαν ότι ο πληθυσμός δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς για την απογραφή και ότι παρά το γεγονός ότι τα έγγραφα της απογραφής ήταν διαθέσιμα σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών, υπήρξαν προβλήματα με την πραγματική τουρκική μετάφραση των εντύπων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Η Βόρεια Μακεδονία πραγματοποίησε τελικά την πολύ αργοπορημένη απογραφή το 2021 και δημοσίευσε τα αποτελέσματα την Τετάρτη. Ήταν η πρώτη απογραφή εδώ και 20 χρόνια, καθώς η προηγούμενη έγινε το 2002.

Η καταμέτρηση υπέστη αρκετές καθυστερήσεις, κυρίως λόγω διεθνοτικών ανησυχιών, με κυριότερο σημείο τριβήγς τον αριθμό των (δήθεν) «Μακεδόνων» σε σχέση με τους Αλβανούς και τις υποψίες ότι η μία ή η άλλη πλευρά μπορεί να προσπαθήσει να διογκώσει ή να ξεφουσκώσει τον αριθμό των Αλβανών.

Ωστόσο, αυτή τη φορά τα αλβανικά πολιτικά κόμματα δεν προκάλεσαν μεγάλη φασαρία και μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα που έδειξε ότι ο πληθυσμός της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 9,2 τοις εκατό σε δύο δεκαετίες από την τελευταία απογραφή.

Ο πληθυσμός ανέρχεται τώρα σε 1.836.713, δηλαδή 185.834 άτομα λιγότερο από τον αριθμό που καταγράφηκε στην προηγούμενη απογραφή που έγινε το 2002.

Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι, από τον μόνιμο πληθυσμό, το 58,44 τοις εκατό είναι «Μακεδόνες» [σημειώστε ότι ο όρος αναφέρεται έτσι ακριβώς στην αγγλική έκδοση του Balkan Insight συνεπεία βεβαίως της σύγχυσης που προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών].- και το 24,3 τοις εκατό είναι Αλβανοί. Από τους υπόλοιπους, το 3,86 τοις εκατό είναι Τούρκοι, το 2,53 τοις εκατό Ρομά, το 1,3 τοις εκατό Σέρβοι, το 0,87 τοις εκατό είναι Βόσνιοι και το 0,47 τοις εκατό είναι Βλάχοι.

Με πληροφορίες από Balkan Insight, echedoros.gr

Στάζει μέλι το Κρεμλίνο για την Άγκυρα: Μεγάλος ηγέτης ο Ερντογάν, η Τουρκία σημαντικότερη χώρα του ΝΑΤΟ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: