Ξεπέρασαν ακόμη και τη δική τους αθλιότητα: Φρενίτιδα με οπλισμένα τουρκικά F-16 πάνω από 17 ελληνικά νησιά

Οπλισμένα F-16 Block 52 M σε υπηρεσία readiness μετά από αερομαχία με τουρκικά αεροσκάφη. Πηγή: Hellas journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Πρωτοφανείς,ακόμη και για τα δεδομένα της Τουρκίας προκλήσεις  και παραβατικότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας την Τετάρτη, με τουλάχιστον 51 υπερπτήσεις σε 17 ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Κως και η Κάλυμνος.

Σημειώνεται ότι τέτοιας έκτασης παραβατικότητα έχει να σημειωθεί από το 1974.

Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς λίγη ώρα μετά το διάβημα διαμαρτυρίας από το υπουργείο Εξωτερικών για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Συγκεκριμένα στις 17:17 της Τετάρτης το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών πέταξε στα 27.000 πόδια και πάνω από τους Αρκιούς στις 17:18 στα 14.000 πόδια.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης κάλεσε εκτάκτως τον πρεσβευτή της Τουρκίας στον οποίο πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας για τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και η Σάμος. Συγκεκριμένα, πέταξαν πάνω Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους και Οινούσσες.

Η Άγκυρα έδειξε ότι αδιαφορεί για την εν λόγω κίνηση και προκάλεσε για ακόμα μία φορά λίγη ώρα αργότερα.

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις η τουρκική αεροπορία πραγματοποίηση υπερπτήση στις 19:58 στην Καλόλιμνο και τα Ίμια, στις 20:08 στους Λειψούς και στις 20:09 στους Αρκιούς σε ύψος 23.000 ποδών. Στη συνέχεια πέταξαν στις 20:27 πάνω από την Τέλενθο, στις 20:28 πάνω από την Κάλυμνο και στις 20:29 πάνω από τα Ίμια σε ύψος 23.000 ποδών.

Στη συνέχεια στις 20:37 πέταξαν πάνω από τη Σύμη και από τις 20:39 έως και τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο  28.000 πόδια. Άλλος σχηματισμός τουρκικών F-16 στις 20:52 πέταξε πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 πάνω από τη Λέρο, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, και στις 21:04 πάνω από τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Στη συνέχεια πέταξαν πάνω από το Πρασονήσι  στις 21:07 στις 21:14 έως 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια.

Σημειώνεται ότι με τις τελευταίες υπερπτήσεις έφτασαν τις 51 σε μία ημέρα ξεπερνώντας και το “ρεκόρ” του 2020 που ήταν 23.

Aκυρώνεται η πρόσκληση στην άσκηση Tiger Meet  του ΝΑΤΟ λόγω παραβιάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΑ, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας έγινε σύσκεψη και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 116 Πτέρυγα Μαχης του Αράξου και την 335 Μοιρα.

Η Τουρκία από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δείξει το πρόσωπο της και τι ήθελε να πετύχει στο Tiger Meet.

Τι ζητούσε η Τουρκία στις συσκέψεις των «Tigers» και η πόρτα εξόδου του ΓΕΑ στην 192 Filo Caplan

Οι γείτονες δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, όσο κι αν οι ιπτάμενοι της 192 Filo Caplan που επανασυστάθηκε μετά το πραξικόπημα του 2016, χαμογελούσαν και ήταν ιδιαίτερα φιλικοί με τα «γεράκια» της 335 Μοίρας «Τίγρης»!

Όμως στην Tiger Meet η πρόσκληση δεν ήταν ούτε Νατοϊκή, ούτε στρατιωτική, ποσό δε μάλλον αεροπορική όπως επιβεβαιώνουν χείλη που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Περισσότερο λειτούργησε η «διπλωματική οδός» ώστε όλα να λειτουργήσουν στο δόγμα της «καλής γειτονιάς…

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από τις πρώτες κιόλας συσκέψεις που είχαν γίνει σε επίπεδο ιπτάμενων, στον Άραξο, στην «φωλιά» των Aegean Tiger, οι φιλοξενούμενοι Τούρκοι που πήγαν σε εκείνο το τετ α τετ, μίλησαν για αποστρατιωτικοποιημένους ουρανούς, για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, για απαγορευμένες ζώνες ασκήσεων στο Αν. Αιγαίο. Επίσης έθεσαν και πάλι θέμα για την κατάθεση σχεδίου πτήσεων, μια πάγια τουρκική τακτική που της έχει στοιχίσει την αποβολή της και από άλλες Νατοϊκές διοργανώσεις.
Αποστομωτική ήταν η απάντηση ιπτάμενων που λακωνικά είπαν και ξεκαθάρισαν ότι τέτοιες περιοχές στην Ελλάδα και στο εύρος του FIR Αθηνών δεν υπάρχουν.

Ακολούθησαν οι επόμενοι μήνες που τα «γεράκια» της 335 Μοίρας «Τίγρης» δούλεψαν πάνω σε όλα τα σχέδια της άσκησης αλλά και σε ότι έχει να κάνει με την Ελληνική φιλοξενία. Με όλες τις αποστολές οι «Τίγρεις» μιλούν. Το ίδιο κάνουν και με τους Τούρκους οι οποίοι βεβαίως πάντα με χαμόγελο απαντούσαν μέχρι τώρα ότι μελετούν τα σχέδια και θ’ απαντήσουν.
Αν θα έρθουν ως αποστολή όμως ουδέποτε το απάντησαν γιατί ήθελαν να αποφύγουν την παρουσία της 192 Filo «Caplan» στον Άραξο.

Η απόφαση σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας, μετά από το κρεσέντο υπερπτήσεων και παραβιάσεων, ν´ αποκλειστεί η Τουρκία από το Tiger Meet ουσιαστικά ανακουφίζει τη γείτονα και την βγάζει από την δύσκολη θέση της άρνησης συμμετοχής στη Συμμαχική άσκηση.

Το κρεσέντο της τουρκικής παραβατικότητας που ξεπέρασε σε πολλά κάθε προηγούμενο (σ.σ. 23 ήταν το σερί των υπερπτήσεων σε ένα 24ωρο και αυτό ξεπεράστηκε κατά πολύ) θεωρείται βέβαιο από στρατιωτικές πήγες ότι θα συνεχιστεί.

Γι αυτό ακριβώς η Πολεμική Αεροπορία έχει σκοπό να μην χάσει σπιθαμή από την αεροπορική υπέροχη που έχει χτίσει έως σήμερα και που πάντοτε δίνει μαθήματα στις έκνομες ενέργειες των Τούρκων αεροπόρων.

Πηγές από το Αεροπορικό Επιτελείο επισημαίνουν ότι η Άγκυρα, βλέποντας ίσως πως χάνει έδαφος για τα νέα F-16 Viper λόγω του αντιτουρκικού κλίματος που υπάρχει στο Κογκρέσο θα θελήσει να δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση στο Αιγαίο με σκοπό να εκβιάσει ακόμη και τη Συμμαχία, η οποία έως σήμερα την χαϊδεύει με «τρυφερά» τιτιβίσματα περί χώρας και αεροπορίας η οποία εγγυάται την ασφάλεια του ουρανού των συμμάχων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: