Βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κύπρο ως “στρατηγικό εταίρο”; Απαράδεκτες οι προτάσεις της κ. Νούλαντ…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις κα Victoria Nuland. ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΓΤΠ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα και η ανθρωπιστική κρίση κόβει την ανάσα, ενώ οι λαοί της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην οικονομία των χωρών τους, η Υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτώρια Νούλαντ, ολοκλήρωσε την επίσκεψη της στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Λευκωσία με στόχο την προώθηση του σχεδίου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.

Εις επιβράβευση της Άγκυρας για τον ρόλο της του «ειρηνοποιού».

  • Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση ενόψει και των προσπαθειών για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Η Βικτώρια Νούλαντ, η οποία θεωρείται ότι ανήκει στη «σχολή των ιεράκων» του Δημοκρατικού Κόμματος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέλαβε να μεταφέρει κάποια μηνύματα στη Λευκωσία. Το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν πάντοτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες σημαντικός εταίρος, παρά τις όποιες κατά καιρούς διακυμάνσεις στις μεταξύ των σχέσεις, είναι γνωστό.

Το ότι κατά καιρούς της πρόσφεραν την Κύπρο στο πιάτο είναι επίσης γνωστό. Την περίοδο αυτή, οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα αρραγές μέτωπο στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη προς αντιμετώπιση της Ρωσίας και, ως εκ τούτου, καταβάλλουν προσπάθειες εξευμενισμού του Τούρκου προέδρου, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την απαγκίστρωση του από τη Μόσχα και συγκράτηση του στο δυτικό στρατόπεδο.

Κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι η Άγκυρα έχει από καιρό εγκαθιδρύσει πολυσχιδείς και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τη Ρωσία τις οποίες δεν είναι διατεθημένη να διασαλεύσει προς όφελος ουδενός. Οι προτάσεις της Βικτώριας Νούλαντ εξυπηρετούν τις απαιτήσεις της Τουρκίας να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Οι απειλές του Τούρκου προέδρου ότι τίποτε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως την Τουρκία είναι αποκαλυπτικές των φιλοδοξιών του να χειραγωγεί τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κι ενώ τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας νέων αγωγών μεταφοράς ενέργειας, η Αμερικανίδα διπλωμάτης απεφάνθη, χωρίς να την αφορά το θέμα, ότι το ευρωπαϊκό έργο της κατασκευής του αγωγού EastMed, του οποίου, σημειωτέον, οι μελέτες βιωσιμότητας δεν έχουν εισέτι ολοκληρωθεί, δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και ότι θα πρέπει να ενταφιαστεί.

Επί του θέματος προηγήθηκε ,ως γνωστό, το έγγραφο του Άμος Χόκσταιν, Συμβούλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την καταδίκη του ευρωπαϊκού σχεδίου.

  • Δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της πρότασης της Αμερικανίδας Υφυπουργού σχετικά με το σχήμα συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας-Κύπρου στον τομέα της ενέργειας ενώ αιωρούνται πολλά ερωτηματικά. Εφόσον είναι επείγουσα η δημιουργία νέων αγωγών τώρα, πώς είναι δυνατή η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του θύματος της τουρκικής εισβολής και κατοχής, με τον εισβολέα.

Μήπως στο σχήμα αυτό θα εμφιλοχωρήσει και το ψευδοκράτος με τον «πρόεδρο» του, όπως προσφώνησε η Αμερικανίδα Υφυπουργός τον Τατάρ; Ή μήπως θα συμμετέχουν ο «βορράς» και ο «νότος» κατά την ορολογία της Νούλαντ; Πότε, επιτέλους, οι εκπρόσωποι της ηγέτιδας χώρας της δημοκρατικής Δύσης θα σεβαστούν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου που κατά κόρον επικαλούνται τώρα και στην περίπτωση της Κύπρου , καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών!

Οι δηλώσεις και η εν γένει στάση της Βικτώρια Νούλαντ, η οποία, παλαιότερα, είχε προβεί σε απαξιωτικό και προσβλητικό σχόλιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως πυροδότησαν οργή και αντιδράσεις όχι μόνο στη Λευκωσία αλλά και στην Ουάσιγκτων.

Όσον αφορά στα ΜΟΕ, τα οποία ήδη απορρίφθηκαν από την Τουρκική πλευρά, η Υφυπουργός δεν φαίνεται να εκδήλωσε οποιοδήποτε ενδιαφέρον εφόσον κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία είναι χρήσιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης πιέσεων!

*Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Όσα παίρνει ο άνεμος και ο κυπριακός “σχεδιασμός”: Η Κύπρος κινδυνεύει, η κυβέρνηση θεατής και ουραγός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: