Το Ιράκ καταγγέλλει την τουρκική εισβολή στο Κουρδιστάν: Παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και απειλή ασφάλειας

File photo: Καταστροφές μετά από ρίψη ρουκετών από τις τουρκικές δυνάμεις σε θέσεις Κούρδων στην πόλη Κόγια του Κουρδιστάν, βόρειο Ιράκ. EPA, GAILAN HAJI




Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εντός των συνόρων του Ιράκ αποτελεί «παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας και «απειλή για την εθνική της ασφάλεια», δήλωσε χθες Τρίτη η ιρακινή Προεδρία.

Από την πλευρά του σήμερα ο Ερντογάν, ισχυρίστηκε πως παρά την προεδρική διαμαρτυρία, η “κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ” αλλά και η κουρδική διοίκηση υποστηρίζουν την τουρκική επίθεση κατά των “Κουρδων τρομοκρατών”…

«Η επανάληψη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός των ιρακινών συνόρων στην περιοχή του Κουρδιστάν, χωρίς συντονισμό με την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παρά τις προηγούμενες εκκλήσεις να σταματήσουν [τις επιχειρήσεις], είναι απαράδεκτη», ανέφερε  σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιράκ  Μπαρχάμ Σάλεχ.

Ο στρατός της Τουρκίας εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ τη Δευτέρα. Το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η Τουρκία ξεκίνησε την «Επιχείρηση Claw Lock» αφού έλαβε πληροφορίες ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) σχεδίαζε επίθεση μεγάλης κλίμακας. Η Τουρκία ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

«Οι μονομερείς πρακτικές ασφαλείας για την αντιμετώπιση εκκρεμών ζητημάτων ασφάλειας είναι απαράδεκτες και η ιρακινή κυριαρχία πρέπει να γίνει σεβαστή», ανέφερε η δήλωση της ιρακινής Προεδρίας.

Τον Οκτώβριο, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για παράταση της εντολής του τουρκικού στρατού να διεξάγει διασυνοριακές επιχειρήσεις στην περιοχή για δύο ακόμη χρόνια, προκειμένου να συνεχίσει τις εκστρατείες κατά των κουρδικών δυνάμεων.

Το PKK, το οποίο πολεμά τέσσερις δεκαετίες για την αυτονομία των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οργάνωση διατηρεί βάσεις στο βόρειο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχηγείου βαθιά στα βουνά Καντίλ.

Ο τουρκικός στρατός διεξάγει τακτικά διασυνοριακές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και σίγουρα, κάθε άνοιξη, τις λεγόμενες “εαρινές επιχειρήσεις”.

Ερντογάν: Μας υποστηρίζει το Ιράκ…

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε σήμερα πως οι ιρακινές αρχές και η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν υποστηρίζουν την επίθεση της Άγκυρας εναντίον των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

«Ευχαριστώ την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση για την υποστήριξή τους στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η επιχείρηση «διεξάγεται σε στενή συνεργασία με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση του βόρειου Ιράκ».

  • Η ιρακινή κυβέρνηση κάλεσε χθες, Τρίτη, τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βαγδάτη και ζήτησε από την Άγκυρα «να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και τις απαράδεκτες παραβιάσεις» που διαπράττει στο ιρακινό έδαφος.

Η τουρκική επίθεση, η οποία εξαπολύθηκε τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα με μονάδες κομάντος και επιθετικά ελικόπτερα, επικεντρώνεται σε τρεις περιφέρειες κοντά στα τουρκικά σύνορα εναντίον θέσεων του PKK.

Με πληροφορίες από Ahval 

“Δυσφορία” Ερντογάν για τους νεκρούς και τραυματίες Παλαιστίνιους κατά τα επεισόδια στο τέμενος Αλ-Άκσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: