Τι είναι τελικά το Ταμείο Ανάκαμψης και τι πραγματικά προσφέρει στους Έλληνες: Η “Ελλάδα 2.0” και το “ευρωπαϊκό χρήμα”…

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στις Βρυξέλλες. EPA, JOHN THYS




Του ΠΕΤΡΟΥ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ*

Καταρχάς για την πληρότητα του παρόντος κειμένου, ας δούμε κάποιους «επικοινωνιακούς όρους», διότι η «κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη» «πολιτεύεται»  με βάση την επικοινωνία. Το πρώτο δε ερώτημα που τίθεται  για τον απλό πολίτη είναι : τι σημαίνει άραγε  ο όρος «Ελλάδα 2.0»! 

Το  πρόσημο ή ο όρος  «Ελλάδα 2.0»,  προέρχεται από τον όρο «Web 2.0» («Ιστός 2.0»), ο οποίος χρησιμοποιείται για τη νέα γενιά του «Παγκόσμιου Ιστού».

Η εξέλιξη αυτή βασίζεται στη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online. Αφορά δε μια νέα γενιά διαδικτυακής πλατφόρμας με εφαρμογές στα κοινωνικά μέσα (social media) και τα blogs. Είναι δε ήδη κατακτήσεις της κοινής πείρας το facebook και το youtube.

Έτσι,με την εισαγωγή τον όρου «Ελλάδα 2.0» επιχειρείται  να εμφανιστεί δημοσίως η Ελλάδα ότι έχει μια σύγχρονη και «πρωτοποριακή διακυβέρνηση». Αυτή, όμως, -για τις επικοινωνιακές και μόνο επιδιώξεις- ψευδεπίγραφη «πρωτοπορία», επουδενί συνδέεται  με το κοινωνικό κράτος δικαίου, με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών  δικαιωμάτων γενικότερα, αλλά αντιθέτως συνδέεται και εξ αυτού του λόγου συμπολιτεύεται, με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών  συμφερόντων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. «επιτυγχάνει» να καθίσταται ο Έλληνας πολίτης των κατώτερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, ο κύριος και μόνιμος αχθοφόρος του βάρους του Δημόσιου Χρέους προς όφελος της εγχώριας και αλλοδαπής «οικονομικής ολιγαρχίας».

  • ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ…ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ

Σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό χρήμα της «Ελλάδας 2.0» είναι  μόνο για τους ισχυρούς και τους bankables  και τούτο διότι η κυβέρνηση της ΝΔ με βάση το σχέδιο που υπέβαλε, κατευθύνει το σύνολο της δανειακής στήριξης στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων των μεγάλων μόνο επιχειρήσεων της χώρας με τρόπο που αποκλείει τελείως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαράβατος  δε όρος είναι η χορήγηση αυτών των δανείων να λαμβάνει χώρα αμιγώς με όρους αγοράς.

ΔΗΛΑΔΗ: όποιος λαμβάνει δάνειο για να προβεί σε μια παραγωγική επένδυση, πρέπει απαραιτήτως (!) να μπορεί να δανειοδοτηθεί και (!) από μια εμπορική τράπεζα. Προϋπόθεση δηλαδή αυτής της παραγωγικής επένδυσης είναι:  ο συγκεκριμένος επενδυτής να είναι bankable.

Ως γνωστόν, όμως, με βάση τις πρόσφατες τοποθετήσεις των Διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (περίπου800.000) δεν συγκεντρώνουν τα στοιχεία αυτά που συνθέτουν το λεγόμενο «τραπεζικό προφίλ».

Ταυτοχρόνως, στην ζοφερή αυτή κατάσταση που δημιουργεί τους πλούσιους πλουσιότερους,τους φτωχούς φτωχότερους και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα να πιέζονται για μια αξιοπρεπή διαβίωση, προστίθενται και  τα «κόκκινα δάνεια», καθώς και ο τρόπος που έχουν χαριστεί στα διεθνή αρπακτικά μέσω του «Ηρακλή». Είναι πάρα πολύ απλός ο τρόπος εκμετάλλευσης. Τα αρπακτικά κερδίζουν από την χρεοκοπία των μικρομεσαίων και φτωχότερων εισοδηματικά στρωμάτων.

Απο κοντά είναι  και οι πλειστηριασμοί, καθώς  και (προσοχή!) ο νέος πτωχευτικός νόμος, με βάση τον οποίο μπορεί να κηρυχθεί σε πτώχευση όχι μόνο ο έμπορος, αλλά ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ και ο οποιοσδήποτε πολίτης! Πολύ φοβάμαι δε ότι αυτό, της χρεωκοπίας του καθενός και της καθεμίας δηλαδή, δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό-κατανοητό από την κοινωνία στις πραγματικές του διαστάσεις και στις ενδεχόμενες συνέπειες του.

  • Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ…

Στα προαναφερόμενα, το ιδιαιτέρως τραγικό της υπόθεσης είναι, ότι το ιδιωτικό χρέος (σε ιδιώτες και Δημόσιο) ανέρχεται περίπου στα 243 δισ. ευρώ και αφορά 4.278.506 Έλληνες πολίτες, δηλαδή αφορά στο μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Ο ένας στους δύο Έλληνες οφείλει!..

Ως προς δε το «τραπεζικό σύστημα», οι εκπρόσωποι των Θεσμών (για να λέμε το όνομά τους,οι «Τροϊκανοί») παγίως ενδιαφέρονται,για το εκτιμώμενο ύψος των νέων NPLs (Non-performing Loans), δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων…

Όμως, ο πολίτης της «Ελλάδας 2.0» ενημερώνεται ότι «έρχεται» το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή ότι εισρέει «ευρωπαϊκό χρήμα»…

Ας δούμε, όμως, «τι» έρχεται.

  • ΙΔΟΥ ΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΡΗΜΑ»

Για την Ελλάδα ο πολίτης πληροφορείται ότι το χρήμα που θα δοθεί θα ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Στο ποσό όμως αυτό συμπεριλαμβάνονται και  πάγιες πολιτικές όπως είναι το ΕΣΠΑ και η ΚΑΠ.

Ειδικότερα, όμως, για το Ταμείο Ανάκαμψης η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει 32,5 δισ. και όχι όπως αφήνεται να ενωθεί τα 70 plus.

Από αυτά τα 19,5 δισ. ευρώ (61%) αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. ευρώ δάνεια (39%).

Για να δούμε, όμως, «πώς» έχουν τα πράγματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από το ποσό των 32,5 δισ. ευρώ, μόνο τα 19,5 δισ. ευρώ μας ενδιαφέρουν, γιατί αφορούν επιχορηγήσεις.

Επειδή, όμως, κι εμείς ως Ελλάδα χρωστάμε στην Ευρώπη 10 δισ. θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 19,5 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων τα 10 δισ. ευρώ.

Οπότε το ποσό αφορά μόλις 9,5 δισ. ευρώ. Αυτά, όμως, τα 9,5 δισ. ευρώ θα δοθούν σε βάθος εξαετίας!..

Έτσι στον κάθε Έλληνα πολίτη των 10 εκατομμυρίων (περίπου) κατοίκων, αναλογεί ένα (1) ευρώ , και για να ακριβολογούμε μόλις 0,90 λεπτά…

Προσοχή όμως! Οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με βάση την ιδεοληψία για κάθε πολίτη ότι θα είναι πλουσιότερος λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης!..

Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU). 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Αντί να ενισχύουν την άμυνα σκέφτονται να στείλουν όπλα αλλού: Τα γερασμένα ρωσικά όπλα της Ε.Φ. μπορούν να σώσουν την Ουκρανία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: