Τα μέλη του ΝΑΤΟ στέλνουν βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία: Συζητήσεις και για μαχητικά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

NATO secretary general and foreign ministers pose for a family photo following their meeting at the NATO headquarters in Brussels, Belgium, 07 April 2022. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Η Σλοβακία είναι έτοιμη να παραδώσει τα μαχητικά της αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής MiG-29 στην Ουκρανία, προκειμένου το Κίεβο να μπορέσει να αμυνθεί καλύτερα στη ρωσική εισβολή.

Αφότου ο Πρωθυπουργός Eduard Heger διατύπωσε αυτές τις σκέψεις σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander De Croo, ο Heger έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο Politico για «πολύ εντατική συζήτηση» με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί ο εναέριος χώρος της χώρας του.

Η Σλοβακία πρόκειται να λάβει το 2024 αμερικανικά αεροσκάφη F-16 και απαιτεί εγγυήσεις Ασφαλείας.

Τα παραπάνω αναφέροβται στο ρεπορτάζ του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, Matthias Kolb αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Τίτλος: «Ο πάγος έχει σπάσει»
Υπότιτλος: «Ολοένα και περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ προμηθεύουν την Ουκρανία με βαρύ εξοπλισμό. Και σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται υπό συζήτηση»

Σύμφωνα με τον Heger, ο οποίος βρέθηκε στην Ουκρανία μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τα MiG-29 δεν μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς ανταλλακτικά από τη Ρωσία, αλλά η χώρα του δεν θέλει μια τέτοια «σχέση». Επιπλέον, η κυβέρνηση στο Κίεβο είχε ζητήσει αεροσκάφη και οβίδες τύπου Zuzana.

«Αν αυτό το υλικό είναι χρήσιμο κάπου, είναι στην Ουκρανία», είπε ο Heger στην εφημερίδα Sme. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) πρέπει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία «μέχρι να νικήσει».

Έτσι, επιστρέφει μια συζήτηση που απασχολεί έντονα το ΝΑΤΟ και την ΕΕ εδώ και ένα μήνα. Εκείνη την εποχή, η Πολωνία είχε προσφερθεί να παραδώσει τα MiG-29 της και ήθελε να παραδοθούν στην Ουκρανία μέσω της αμερικανικής βάσης στο Ramstein στη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέρριψε αμέσως την πρόταση, καθώς η πυρηνική δύναμη Ρωσία μπορούσε να θεωρήσει ως κλιμάκωση την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία θέλει να αποφύγει πάση θυσία μια άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα, γι’ αυτό και η παράδοση των MiG-29, σε αντίθεση με τα άρματα μάχης, θεωρείται πολύ επικίνδυνη.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η παροχή υποστήριξης προς το Κίεβο με βαρύ εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson υποσχέθηκε 120 τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερους πυραύλους κατά πλοίων.

Λίγο πριν, το Λονδίνο είχε υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας σχεδόν 120 εκ. Ευρώ: 800 αντιαρματικά όπλα, κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας και σύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak με βεληνεκές επτά χιλιομέτρων. Αυτοί συμπληρώνουν το σοβιετικό σύστημα αεράμυνας S-300, το οποίο έχει βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων.

Η Σλοβακία μόλις χάρισε ένα στην Ουκρανία. Εντός του ΝΑΤΟ είναι η Βουλγαρία και η Ελλάδα οι χώρες που εξακολουθούν να διαθέτουν συστήματα S-300. Και στο σημείο αυτό είναι πιθανό να ασκήσουν φιλική πίεση οι ΗΠΑ.

Εκτός από εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, το Κίεβο ζητεί επίσης άρματα μάχης για την ενδεχόμενη κατά τις επόμενες εβδομάδες μεγάλη ρωσική επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία –και προφανώς τα λαμβάνει. Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι «τανκς παραδόθηκαν στην Ουκρανία από ορισμένες χώρες».

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για εξοπλισμό που οι Ουκρανοί στρατιώτες γνωρίζουν ήδη και μπορούν να επισκευάσουν, και που διαθέτουν σε μεγάλο αριθμό χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να είναι έτοιμες να αντικαταστήσουν αυτά τα συστήματα με νέο υλικό -και μάλιστα γρήγορα.

Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το άρμα μάχης T-72, την παράδοση του οποίου ανακοίνωσε η Τσεχία στις αρχές Απριλίου. Ένα σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Λιθουανίας Margiris Abukevicius στην Washington Post καταδεικνύει τι σημαίνει αυτό το βήμα:

«Είναι δύσκολο να είσαι ο πρώτος που στέλνει τανκς. Αλλά μόλις κάποιος σπάσει τον πάγο, αυτό γίνεται πολύ πιο εύκολο». Όπως η Σλοβακία, έτσι και η Τσεχία είναι πρόθυμη να επισκευάσει ουκρανικό εξοπλισμό. Η Πολωνία διαθέτει επίσης πολλά άρματα μάχης T-72, αλλά παραδόσεις τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, επιπλέον άρματα μάχης T-64 θα βοηθούσαν επίσης την Ουκρανία. Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποιες άλλες χώρες προμηθεύουν τανκς.

Ωστόσο, έκανε λόγο για «οκτώ έως δέκα πτήσεις» που πηγαίνουν κάθε μέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή και υποστήριξε ότι οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια από ξηράς εδώ και εβδομάδες είναι «σχεδόν συνεχείς».

Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σχεδόν καθόλου προβλήματα με τη μεταφορά όπλων.

Εκτός από τους πολυάριθμους αντιαρματικούς πυραύλους FGM-148 Javelin, τα βλήματα των οποίων κατευθύνονται στον στόχο μέσω αισθητήρα υπέρυθρης ακτινοβολίας και μπορούν να καταστρέψουν σύγχρονα άρματα μάχης, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλέον την Ουκρανία με αεροσκάφη Puma και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ για να χειρίζονται drones Switchblade, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πέσουν πάνω σε ένα αντικείμενο και να εκραγούν ή να μπορούν να ψάξουν μόνα τους για το στόχο.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, Matthias Kolb

Αδίστακτοι: Κρύβουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους στη Μαριούπολη με εκταφές, κινητά κρεματόρια και απαγορεύσεις νέων ταφών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: