Τα αντιηλιακά μολύνουν τα φύκια Posidonia oceanica στη Μεσόγειο: Σκοτώνουν ψάρια, δελφίνια και χελώνες

Θαλάσσια χελώνα Πηγή φωτογραφίας pixabay.com/users/42mp-990504




Τα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφώνται από το Posidonia oceanica μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αντηλιακές λοσιόν συσσωρεύονται στο μεσογειακό θαλάσσιο χόρτο, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας στους μίσχους της Posidonia oceanica, ενός είδους θαλάσσιου χόρτου που βρίσκεται στις ακτές της Μαγιόρκα και ενδημικό στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μόλυνση είναι αποτέλεσμα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και απορρίψεων απορριμμάτων στον τουριστικό προορισμό.

«Αυτός ο θαλάσσιος θύλακας επηρεάζεται από τις λιμενικές δραστηριότητες, την απόρριψη υδάτων και τον τουρισμό», δήλωσε η Δρ Σίλβια Ντίαζ Κρουζ, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Marine Pollution Bulletin. «Δεδομένου ότι η Μεσόγειος Θάλασσα είναι ρηχή, μικρή και πολύ κλειστή, οι συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα».

Τα δείγματα βρήκαν ποικίλες συγκεντρώσεις αντηλιακών συστατικών, όπως οξυβενζόνη, αβοβενζόνη 4-μεθυλ, βενζυλιδενο καμφορά, βενζοφαινόνη-4 και μεθυλ parabens.

Ενώ η πλήρης επίδραση αυτών των χημικών ουσιών στο θαλάσσιο χόρτο παραμένει άγνωστη, οι ερευνητές ανησυχούν για πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις.

«Αν διαπιστώσουμε ότι τα αντηλιακά επηρεάζουν τη φωτοσύνθεση και την παραγωγικότητα των θαλάσσιων χόρτων πέρα από τη συσσώρευση, θα έχουμε πρόβλημα, καθώς αυτά τα θαλάσσια χόρτα διαδραματίζουν σημαντικό οικολογικό ρόλο στις ακτές της Μεσογείου», δήλωσε η συν-συγγραφέας καθηγήτρια Νόνα Άγκαουιν.

Το Posidonia oceanica σχηματίζει εκτεταμένα λιβάδια στην παράκτια Μεσόγειο και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ωκεάνιου οικοσυστήματος. Τα λιβάδια με θαλάσσιο χόρτο φιλοξενούν διάφορα θαλάσσια είδη και λειτουργούν ως αποθήκες άνθρακα, ενώ παράλληλα βοηθούν στην προστασία των παράκτιων περιοχών κατά της διάβρωσης.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι ορισμένες αντηλιακές χημικές ουσίες που φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα ψάρια, τις χελώνες και τα δελφίνια, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του αναπαραγωγικού τους συστήματος και της ανάπτυξής τους.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι επηρεάζονται επίσης και αυτές οι χημικές ουσίες έχουν απαγορευτεί σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Χαβάη, η Φλόριντα και το Παλάου. Παρόμοια νομοθεσία δεν έχει ακόμη θεσπιστεί στις μεσογειακές χώρες.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών που φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε λιβάδια με θαλάσσια χόρτα. «Αν βρούμε ποια αντηλιακά συστατικά είναι επιβλαβή για τα θαλάσσια χόρτα, τότε θα πρέπει να ρυθμίσουμε καλύτερα και να παρέχουμε εναλλακτικές λύσεις για την προστασία των παραλιών και επίσης των θαλάσσιων χόρτων», είπε ο Agawin.

Με πληροφορίες από Marine Pollution Bulletin μέσω Guardian

Η Κίνα αναζητεί τη δεύτερη Γη: Ρομπότ στη Σελήνη, αποστολή στον Άρη, διαστημικός σταθμός και δορυφορικό παρατηρητήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: